Din oras

Regizorul comediei “America, venim!”: la Cluj se bate ora exacta in multe privinte

Inainte de premiera clujeana a filmului “America, venim!”,  o comedie savuroasa despre cinci artisti romani porniti in “turneu” prin New York, regizorul Razvan Savescu a acordat un interviu pentru Ziar de Cluj, destainuind cateva din peripetiile filmarilor in tara tuturor posibilitatilor, dar si planurile de viitor si increderea pe care o are in viitorul cinematografiei clujene

Cum s-a nascut ideea filmului “America, venim!”?

Dintr-o intamplare, fericita zic eu. Acum trei ani, impreuna cu un clujean de-al vostru si un prieten bun de-al meu care este si producatorul filmului, Tudor Giurgiu, ne-am dus la o premiera la Teatrul Bulandra sa vedem niste actori. Ei joaca acum in acest film. Dupa premiera, ne-am intalnit sa petrecem la un restaurant si am inceput sa povestim toti despre intamplarile actorilor in turnee prin strainatate, cum si eu am fost actor angajat la Bulandra si cunosc foarte bine ce inseamna viata de actor prin strainatate. Am ras, ne-am amintit si Gheorghe Ifrim diverse patanii, i le-am povestit lui Tudor.  El a zis atunci imi place foarte mult, hai sa facem un film. Asta a fost samanta care s-a pus atunci, apoi am castigat concursul pentru finantare la Centrul National al Cinematografiei, ne-au mai trebuit niste bani si eu si Tudor am alergat sa strangem bugetul si ne-am apucat de film. Filmarea a durat cam 21 de zile, in jur de 10 zile am fost in Romania si 12 zile la New York. 

Ce peripetii ati avut la filmari?

Am avut foarte multe, pentru ca nu e usor sa te duci sa filmezi la New York. Intr-una din zile a fost foarte haios pentru ca, publicul o sa vada, apare in film un autobuz pentru elevi, un School Bus galben, clasic, care nu exista in scenariu. Cu o seara inainte l-am luat intamplator dintr-o parcare, sa filmam cu el. Mergeam prea incet pe autostrada care pleaca din Tribeca spre New Jersey si, dupa vreo 10 minute, ne-a arestat politia, ne-a tras pe dreapta, nu intelegeau ce-i cu noi. Eram stresati ca trebuia sa ajungem la locul de filmare, am inceput sa le explicam ce facem, cum facem. Pana la urma au inteles. Nu a fost zi in care sa nu avem cate o mica problema de genul asta. In Romania a fost mult mai usor si mai linistit, am filmat in multe locatii din Bucuresti si cateva locatii din Snagov. Marea parte, tot ce inseamna exterioare din film, sunt filmate in America. 

Cum ati trecut granita?

A fost complicaciune mare, pentru ca eu cu Tudor eram acreditati sa luam toate sculele, tot ce inseamna electrica, echipament, camere de filmat si multe altele. Pana sa ne verifice la granita, era sa pierdem si avionul. Incepeam, adica, cu stangul. Pe ultima suta de metri, am fost ultimii trei oameni – si cu directorul de imagine Liviu Marghidan – care am intrat in avion. 

A contat in toate aceste piedici faptul ca sunteti romani?

A contat, sigur, pentru ca in momentul cand s-a uitat politia si a vazut Romania in acte, a vazut cat de jerpelit era autobuzul in interior, iar noi atat de bine imbracati, incat cu siguranta ca paream niste mexicani. Jumate din echipa nu avea pasapoarte, pentru ca noi plecam la filmare, le lasasem la hotel. Ei sunt foarte precisi si nu e bine sa ii minti pe politisti, ca apoi vin alte probleme. Politistul a mai vazut si un baietel de 7 ani, e baiatul lui Tudor Giurgiu, care era cu noi la filmare. A intrebat, desigur, al cui e copilul. Ne-am gandit ca daca ii spunem ca e al lui Tudor Giurgiu, dar Tudor Giurgiu nu e cu noi in masina, ce o sa inteleaga? Atunci, Tania Popa, alta actrita din echipa, care e mama copilului in film a spus ca baiatul e al ei. Ne-am gandit ca acuma daca scoatem actele o sa vada politia ca nu este asa. Pana la urma, dupa vreo ora, au reusit sa vina acolo si partenerii nostri, aveam o firma de productie din SUA care au venit cu Tudor si le-au explicat si ei despre ce e vorba. S-a lamurit povestea, ne-au urat succes cu filmul dar ne-au avertizat sa nu mai mergem cu fire pe afara, sa nu mai mergem incet, ca noi mergeam cu 30 la ora, ca sa putem filma pe autostrada. Abia apoi am plecat mai departe. 

Cum i-ati ales pe actorii din distributie?

Nu am dat un casting impresionant, eu am ales actorii pentru ca ii cunosc. Facand actoria, apoi fiind angajat la Teatrul National, la Teatrul Bulandra cunosc foarte bine actorii. Cu exceptia lui Ion Sapdaru care e din Iasi, am lucrat cu toti ceilalti, mai intai pe scena, apoi ca regizor de teatru, desi mi-a fost foarte usor sa fac castingul. 

Pe unde trece turneul de promovare?

Ca lansari, filmul este un efort, si al meu si al lui Tudor Giurgiu de a-l prezenta in 40 de orase din tara. Nu exista oras care are cinema pe unde sa nu mergem. Avem o campanie care a inceput la TIFF Cluj. Am fost la Alba Iulia, urmeaza Targu Mures maine plecam la Iasi, vineri avem o premiera de gala, sambata suntem la Timisoara, saptamana viitoare iar Targu Mures. Incercam sa facem si noi asa-zisa caravana pentru a promova cat mai bine acest film, cu echipa si actorii. 

Ce reactii ati primit dupa primele proiectii? 

Eu zic ca bune. Primele specatacole care au fost in aer liber, cu 2.000 de oameni, ma refer la Cluj, Sibiu si Alba au fost un succes. Lumea a ras, s-a distrat, publicul ii stie foarte bine pe mare parte din actori, au mare expunere in media, unii joaca in serialul de succes “Las Fierbinti”, altii in “Tanti Florica” de la Pro TV, Mihai Calin e o imagine Pro Tv pentru toata tara, Ioana Blaj e cunoscuta din reclamele la Vodafone si un serial la HBO. Nu e nici un actor care sa nu fi facut multe lucruri bune, de succes inainte. Deci publicul ii cunoaste. 

Aveti emotii aducand filmul la Cluj?

Am emotii mai mari pentru ca tin foarte mult la acest oras. Aici a fost avanpremiera filmului, la TIFF, aici s-a nascut Tudor Giurgiu si cred foarte tare ca in ziua de azi Clujul incepe sa dea tonul din ce in ce mai tare in ceea ce priveste multe evenimente importante. Aici se cam bate ora exacta si de aia imi doresc foarte mult sa mearga bine la Cluj pentru ca pentru mine ar fi un semnal. E si un oras puternic universitar, cu mult tineret, si daca prinde la Cluj inseamna ca o sa prinda si in multe alte orase din tara. 

Cum vi se pare orasul Cluj-Napoca?

Superb. Vin de ani de zile la fiecare TIFF, este ca o vacanta pentru mine. E un oras superb, un oras in care maine m-as muta. Decat sa ai niste terenuri plate la campie, nu dau nume de orase, e foarte frumos sa ai o curte pe dealul Feleacului. Nu mai vorbesc de cartierul Andrei Muresanu. Lumea e mult mai civilizata, nu am cum sa mint ca nu se simte apropierea de Occident, este evident la Cluj. 

Se mai simte o criza in domeniul dvs?

Dupa parerea mea, nu exista criza in domeniul asta, pentru ca nu exista o industrie. Vorbim de ceva care nu este. Nu putem defini o piata cand vorbim de filme care se fac cu chin. Este ceva de nediscutat. 

Credeti ca actorii de aici au sanse de afirmare comparabile cu cei din Bucuresti?

In lumea teatrala conditia actorilor nu e foarte diferita. Spectacolele importante si foarte bune sunt in provincie. Nu apar in reclame, dar asta e o problema de mentalitate si de sistem, ca lumea din Bucuresti nu mai are rabdare sau timp sa vada daca exista un potential actor bun la Cluj sau la Iasi sau Timisoara si sa il aduca. E si o problema de costuri, credeti-ma. Un actor din provincie trebuie adus, cazat, are un program in orasul lui. Actorii castiga prost in toata tara, si la Cluj, si la Bucuresti.

Lucrurile se vor schimba foarte curand, sunt sigur. Stiu si ce proiecte are Tudor Giurgiu pe mai departe, sa dezvolte cu finantare din Ardeal proiecte, cu actori de aici, cu oameni de aici. E un lucru foarte interesant pe care vrea sa il faca, un proiect care nu e simplu de realizat, cu fonduri europene, dar cred foarte tare ca o sa reuseasca, si daca reuseste e mare lucru. Ar fi multe proiecte puse pe hartie si realizate local de la cap la coada, fara sa fie nevoie sa mearga la Bucuresti. 

Ce planuri de viitor aveti?

Astept publicul sa vina in numar cat mai mare la comedia “America, venim!” si, daca consideram ca avem un feedback foarte bun si ca numarul de spectatori in 2-3 luni, pana in decembrie va fi cel pe care ni-l dorim, vom face si o continuare. De aia am si facut in scenariu momentul final, cand actorii se reunesc la Maruta, la Pro Tv sa povesteasca de turneul lor de succes, am lasat o portita deschisa, ca in filmul Hangover, pentru o continuare. Suna cineva din Spania si intreaba “da’ nu veniti si la Madrid?”. 

Filmul America, venim! are in prim-plan aventura americana a cinci actori, impreuna cu directorul teatrului, care traverseaza oceanul pentru a sustine un spectacol la New York, la invitatia consulatului roman, insa esueaza intr-un turneu tragicomic sustinut pentru romanii din diaspora, ademeniti de un impresar roman veros.

„Nu e Lars von Trier, nu e Dogma, ci un film cinstit, curat, pentru public. Cred ca o tara normala ar trebui sa aiba si filme din astea, ar trebui sa aiba filme pentru toata lumea”, a spus regizorul in fata publicului prezent al premiera de miercuri de de la Cinema „Florin Piersic”.

Filmul ruleaza de vineri, 19 septembrie in cinematografele din Cluj-Napoca (Cinema City Iulius Mall, Cinema City Polus Center si Cinema Florin Piersic). 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *