Politica

Regiunea de Nord-Vest e la coada Europei la calitatea administrației publice locale, dar ne batem în piept cu cărămida eficienței. Suntem cot la cot cu Calabria. Sicilia ne-a depășit!

Contrar afirmațiilor bombastice despre ce bună administrație este în Regiunea de N-V, din care face parte și Clujul (cu lauda de sine cea mai vizibilă), pe Harta 6 din RAPORTUL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROEAN ȘI COMITETUL REGIUNILOR, se vede că suntem la coada Europei.

Calitatea slabă a administrațiilor publice împiedică dezvoltarea economică și reduce impactul investițiilor publice, inclusiv al celor cofinanțate prin politica de coeziune (a se vedea capitolul 4). Eficiența la nivelul administrațiilor publice diferă de la un stat membru la altul. Se constată, de asemenea, disparități semnificative în interiorul unora dintre acestea (a se vedea harta 6). Îmbunătățirea instituțiilor ar amplifica impactul politicii de coeziune. Reforme structurale care îmbunătățesc concurența, mediul de afaceri, educația și competențele, piețele forței de muncă și sistemele de protecție socială pot avea beneficii majore în ceea ce privește productivitatea și creșterea ocupării forței de muncă. Acest lucru este deosebit de relevant pentru regiunile și țările în care productivitatea s-a îmbunătățit foarte puțin în ultimii zece ani10. Cu toate acestea, reformele care necesită în principal schimbări de reglementare și administrative, însă nu și investiții, nu sunt actualmente legate de politica de coeziune. Conform raportului Doing Business, există diferențe semnificative între modul în care statele membre sunt favorabile afacerilor. Starea mediului de afaceri poate de asemenea varia în interiorul țărilor, ca urmare a diferențelor în ceea ce privește eficiența autorităților locale. Achizițiile publice deschise și transparente sunt esențiale pentru promovarea dezvoltării și recompensarea celor mai eficiente întreprinderi. Cu toate acestea, utilizarea procedurilor deschise, intensitatea concurenței și viteza de derulare a procesului de luare a deciziilor, precum și riscul de corupție variază semnificativ între regiuni. Pentru a stimula dezvoltarea economică și impactul politicii de coeziune în regiunile UE, eficiența și transparența instituțiilor publice, precum și eficacitatea sistemelor de justiție trebuie să fie îmbunătățite. De asemenea, sunt necesare reforme pentru a reduce obstacolele în materie de reglementare și pentru a îmbunătăți funcționarea pieței forței de muncă” – se arată în Raport la pagina 12.

“Căcare” transparență la Cluj din momentul în care primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, de mânuță cu finul său, Alin Tișe, care conduce Consiliul Județean Cluj, comunică selectiv ceea ce face, se prezintă selectiv în fața cetățenilor, informează selectiv și au partipriuri vizibile în mediul de afaceri – partipriuri care se bucură de viteză de reacție la autorizații, în timp ce alți investitori așteaptă cu anii?

Pe cetățenii Clujului îi poți minți în comunicate și comunicări senine, dar Comisia Europeană se hrănește cu date seci. Iar din datele seci rezultă că suntem la coada României, cot la cot cu Regiunea Abruzzo, Campania, Calabria – fiefuri ale unor mafii locale. Numai că până și Mafia italiană este mai deșteaptă ca grupurile de interes administrativ din Regiunea Nord-Vest a României: Sicilia ne-a depășit ca și calitate a administrației publice locale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *