Dietele sau regimurile fara sare (desodat) sau cu sare putina (hiposodat) favorizeaza in principal scaderea tensiunii arteriale, dar ajuta si in alte afectiuni: insuficienta cardiaca, insuficienta cronica, sindromul nefrotic, ciroza hepatica. Severitatea lor va fi dictata de gravitatea afectiunilor si de felul in care reactioneaza organismul la terapia diuretica.
Este bine de retinut ca, si in absenta oricarui adaos de sare din afara, unele alimente (laptele, carnea, legumele) au un continut bogat de sodiu. O dieta hiposodata de diverse grade se poate realiza gatind fara sare si servind masa fara adaos de sare.
Regimurile hiposodice
Nevoile zilnice de cloruri de sodiu la oameni sunt de 8-10 g zilnic. De fapt nu exista un regim strict desodat, ci numai hiposodat. Acest regim se prescrie limitat ca timp si numai in cazuri cu indicatie absoluta. In functie de continutul lor de sodiu, regimurile hiposodice se pot imparti astfel:
– regimul hiposodat larg, in care se suprima orice adaos de sare la prepararea alimentelor sau in timpul mesei. Se interzic alimentele sarate (branzeturi, conserve, mezeluri). Se permite insa paine si putin lapte. Acest regim aduce 1,5-2 g Na/zi.
– regimul standard, in care si painea este fara sare si laptele este desodat. Se indica numai alimente sarace in sare. Contine 0,5 g Na/zi.
– regimul hiposodat strict (tip Kempner) pe baza de orez, fructe si zahar. Aportul de Na/zi este de 150 mg. Fiind sever din punct de vedere nutritiv, durata acestuia este limitata (in functie de prescriptia medicala) la numai cateva zile in anumite boli de rinichi (insuficienta renala grava), in hipertensiune arteriala sau forme maligne foarte severe.
Aceste regimuri sunt indicate in glomerulonefrita acuta cu edeme, insuficienta cardiaca si sindroamele nefrotice cu edeme, nefropatii grave cu hipertensiuni arteriale, hipertensiunea arteriala grava, ciroze cu ascite si edeme, unele obezitati si unele procese inflamatorii.
Prepararea si consumul alimentelor
Pentru ca mancarea fara sare sa nu fie monotona, putin gustoasa si greu de consumat timp mai indelungat, se recomanda urmatoarele tehnici de preparare si consum a alimentelor din cadrul regimurilor hiposodate:
– Orezul este alimentul de baza in intocmirea meniurilor cu cantitate redusa de sare, putandu-se prepara in variate feluri pentru a avea gust deosebit, placut si aspect atragator. El poate fi servit ca fel de baza sau ca garnitura, salate, deserturi etc. In acest scop orezul, dupa ce a fost fiert in apa, se strecoara si se spala bine cu apa rece. Apoi se amesteca cu diferite plante aromate (marar, cimbru etc.) sau cu stafide, prune uscate etc. pentru a-i da un gust mai placut. Orezul, avand amidon (zaharuri) poate inlocui painea.
– Legumele si zarzavaturile se vor inabusi sau fierbe, adaugand apoi condimente aromate (cimbru, foi de dafin, chimen etc.) pentru a capata gust agreabil. Tot in acest scop se recomanda acrirea mancarii cu bors, otet sau zeama de lamaie.
– Cantitatea de fructe indicate este de circa 500 g/zi. Se prefera merele coapte sau crude, dar se pot consuma si alte fructe, in functie de anotimp si posibilitati. Dupa fiecare masa de baza cu orez se poate consuma un fruct (copt, fiert sau crud) si o jumatate de pahar cu suc de fructe sau legume.
– Suplimentele de la orele 10-11 sau 16-17 se prefera sa fie servite sub forma de fructe (crude, coapte) sau salata de cruditati. Acestea, pe langa aportul de vitamine si saruri minerale, dau o senzatie de satietate datorita volumului lor mare. In plus, contin o cantitate importanta de fibre vegetale care usureaza digestia alimentara.
– In cadrul regimurilor hiposodice se poate consuma zilnic o jumatate de lamaie (aproximativ 50 g) care pe langa faptul ca da gust mancarii, asigura si aportul necesar de vitamina C.
– Meniurile pentru persoanele care sufera de anumite afectiuni ce impun un regim hiposodat se alcatuiesc in functie de sezon si dorinta si pot avea doua variante; prima varianta numai din orez, fructe si legume si zahar, iar a doua din prima varianta la care se adauga branza de vaci desodata, pentru acoperirea nevoilor organismului in proteine animale sau putina carne slaba (de vaca, masare sau peste de apa dulce).
Recomandari pentru reducerea consumului de sare
Multe persoane au obisnuinta de a adauga sare de masa pe mancare pentru a da mai mult gust. Aceasta obisnuita este sursa principala de sodiu din dieta unei persoane. Sarea de masa contine 40% sodiu. O lingurita de sare de masa contine 2000-2400 mg de sodiu! Ar trebui sa adaugati cat mai putina, sau deloc, sare pe mancare si doar daca este absolut necesar. Iata si alte recomandari ale nutritionistilor:
– Puteti sa reduceti consumul de sodiu cu 30% daca nu adaugati sare cand gatiti sau cand mancati. Puteti sa adaugati piper, rozmarin, pudra de usturoi, pudra de chili si alte condimente si ierburi proaspete.
– Daca aveti deja tensiunea ridicata, ar trebui sa evitati fast-foodul si produsele cum ar fi: chipsurile, alunele sarate, supe, biscuitii sarati, etc.
– Cititi mereu etichetele produselor si feriti-va de ingrediente cum ar fi: sarea, sodiul sau monoglutamat de sodiu.
– Cautati produse care sunt etichetate “Fara sodiu”- contin 5mg, sau mai putin, de sodiu, “Nesarate” sau “Fara sare adaugata” – pot contine sodiu in partea naturala a produsului dar nu este adaugata sarea sau sodiul la procesarea produsului.
– Ar trebui sa consumati mai multe produse proaspete si mai putin produse procesate si sa inlocuiti mancarurile sarate.
– Mancati acasa mai des decat la restaurant, in asa fel puteti controla cantitatea de sodiu din mancare.
.ro
Foto: .ro