In vizor

"Regii" spatiilor verzi se bat pentru contractul de 15 milioane de euro, din Cluj-Napoca

Contractul evaluat la 15 milioane de euro, pentru intretinerea spatiilor verzi in municipiul Cluj-Napoca pentru urmatorii patru ani, este disputat de firme de casa ale primariei. In spatele societatilor care au depus oferte se afla Calin Stoia (Brantner), fiul lui Silviu Prigoana (Rosal), Radu Vlas, administratorul Complexului Leul sau alti apropiati ai partidelor politice.

Primaria Cluj-Napoca a scos la licitatie serviciile de intretinere a spatiilor verzi din oras, un contract estimat la peste 15 milioane de euro. Ultimul contract de acest fel a fost castigat, in 2011, de Rosal, firma lui Silviu Prigoana.

In spatele firmelor care au depus oferte financiare se afla oameni de afaceri cunoscuti, care sunt abonati la contracte cu Statul Roman.
Astfel, pentru primul lot, a depus oferte asocierea SC Brantner Servicii Ecologice SRL – SC Fruct Prod Com SRL.
Brantner Servicii Ecologice SRL a avut, in 2014, o cifra de afaceri de peste 40 de milioane de lei, iar profitul a fost de 3,2 milioane de lei. Societatea este controlata de Calin Stoia, iar asociat mai este si Brantner Veres SA. Firma s-a asociat cu SC Fruct Prod Com SRL, din Mehedinti, care are domeniu de activitate „activitati de intretinere peisagistica”.

Al doilea ofertant pentru primul lot este SC Garden Center Group SRL, din Ilfov. Socetatea este detinuta de Ion Olteanu, apropiat al PDL,  iar in 2014 a avut o cifra de afaceri de 46 de milioane de lei, in timp ce profitul societatii a fost de 2,5 milioane de lei. Firma a mai castigat si alte contracte de intretinere a spatiilor verzi, in Bucuresti (Sectorul 1), in 2013. Societatea a fost abonata in ultimii ani la contractele publice, printre care intretinerea curtii Palatului Controceni, peisagistica cimitirelor din Bucuresti sau constructia Parcului Olimpic din Bacau.
Subcontractantul firmei din Ilfov pentru contractul de intretinere a spatiilor verzi din Cluj-Napoca este SC Ro Verde Landscaping SRL, tot din judetul Ilfov.

De altfel, cele doua societati au depus oferte pentru ambele loturi.

Rosal Grup se lupta, de asemenea, pentru adjudecarea contractului (atat lotul I cat si lotul II). Societatea controlata de fiul lui Silviu Prigoana, Honorius Adrian, alaturi de Dumitru Mihalache si Gheorghe Minea, a avut un business de peste 170 de milioane de lei, in 2014. Totusi, firma a avut pierderi de peste 6 milioane de lei.

Pentru primul lot, a mai depus oferta financiara asocierea SC Rogera SRL – SC Astro Green Energy SRL – SC Drufec Cons CF SRL.

Liderul asocierii, Rogera SRL, este o societate din Timis si are domeniu de activitate „activitati generale de curatenie a cladirilor”. Societatea este controlata de familia lui Razvan Anheliuc, lider al TNL Timis. Societatea liberala a castigat in 2013 si la Timisoara contractul de intretinere a spatiilor verzi pentru trei din cele patru zone ale orasului. Asociat cu  aceasta societate este firma clujeana Astro Green Energy SRL, ce apartine unui apropiat de-al primariei cluene, Radu Vlas. Vlas este in spatele Complexului Leul din Piata Mihai Viteazu si a avut mai multe contracte cu Primaria Cluj-Napoca, in ultimii ani.

Serviciile de intretinere a spatiilor verzi sunt impartite pe doua loturi, iar contractul va fi semnat pe o perioada e patru ani.
Daca, in 2011, contractul pentru patru ani a fost de 34 de milioane de lei – oferta depusa de castigatorul de atunci, firma Rosal – acum acestea sunt estimate la aproape 70 de milioane de lei, adica dublul pretului din 2011.

Incepand din 2011, spatiile verzi din Cluj-Napoca sunt intretinute de firma Rosal, pentru suma totala de 34 de milioane de lei. La licitatia din 2011 au participat firmele Rosal, Rasimo si Romprest, iar cea mai buna oferta financiara a venit din partea societatii controlate de Silviu Prigoana. Rosal a intretinut, din 2011 incoace, spatiile verzi din intreg orasul (ambele loturi).

Inainte de aceasta data, monopolul pe aceste servicii era detinut de Rosal si Rasimo, considerate firme „de casa” ale Primariei Cluj-Napoca.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *