Iridex Group Plastic SRL și Grădinariu Import Export SRL sunt cele două firme care au depus oferte pentru contractul de 13 milioane de lei derulat de Consiliul Județean Cluj pentru achiziționarea a 55 de echipamente pentru SMID.
Consiliul Județean Cluj a deschis ofertele depuse în cadrul licitației având ca obiect furnizarea de echipamente pentru operarea Stațiilor de transfer Gherla, Huedin și Mihai Viteazu din cadrul proiectului Sistem de Management Integrat al Deșeurilor (S.M.I.D.) în Județul Cluj.
Cele două firme sunt bine cunoscute pe piața deșeurilor din România, acestea câștigând contracte de zeci de milioane de lei în toate orașele țării. Gropile de gunoi ecologice și centrele de deșeuri nu mai reprezintă un secret pentru cele două firme care au reușit să obțină contracte și de la alte consilii județene.
Grădinariu Import Export nu este la primul contract în județul Cluj
Grădinariu Import Export SRL a mai câștigat o licitație desfășurată de Consiliul Județean Cluj tot pentru Centrul Integrat de Management al Deșeurilor. CJ Cluj a atribuit firmei Grădinariu Import Export, care a a participat la licitaţie în asociere cu SC Europlast România, un contract în valoare de 13,5 milioane de lei. Firmele au câştigat licitaţia ”Echipamente pentru colectarea deşeurilor în cadrul proiectului Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Cluj”.
La Cluj, compania cunoscută în piaţa de profil şi ca furnizor al Rosal a primit un contract în valoare de 2,522,272.18 de euro cu TVA finanţat din fonduri europene, din bugetul de stat şi din bugetul local pentru „recipienţi de colectare a deşeurilor reciclabile, cu capacitatea de 1.100 litri”.
De asemenea, Grădinariu Import Export a mai obținut un contract de la Primaria Dej în valoare de 1,2 milioane de lei, iar Primăria Cluj-Napoca a achiziționat de la aceeași firmă o mașină de ridicat gunoiul în valoare de 402.950.
În 2015, Grădinariu Import Export SRL a fost implicată într-un scandal de corupție la Consiliul Județean Iași, condus la vremea respectivă de liberalul Cristian Adomniței. Procurorii DNA au ridicat mai multe documente între care contracte a căror valoare se ridica la peste 55 milioane de lei. Potrivit presei locale, procurorii au fost interesaţi de achiziţiile făcute pentru dotarea Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, de cele derulate în cadrul Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID).
În 2018 Gradinariu Import Export a avut o cifră de afaceri de 184.699 712 și profit 13.225 002. Anul cel mai profitabil a fost pentru Grădinariu Import Export anul 2015, atunci când a înregistrat un profit de 23.667 351.
De-a lungul timpului, cele două firme s-au aflat mai mereu în vizorul presei, atât naționale cât și locale, în special datorită nenumăratelor contracte din bani publici, dar și datorită legăturilor pe care cei care le controlează le au cu diverși oameni politici.
Cei care doresc să intre și ei pe această piața controlată aparent de cele două firme, afirmă că se lovesc de o adevărată mafie din care fac parte politicieni, instituții ale statului și oameni de afaceri. Piața gunoaielor a reprezentat în România ultimilor ani sute de milioane de euro, bani europeni pentru constucția gropilor de gunoi ecologice și a Centrelor de management al deșeurilor. La fel ca și în alte domenii, colaborarea strânsă dintre politic și mediul de afaceri a băgat bani frumoși în buzunarele unor firme precum Grădinariu Import Export și Iridex Group.
„Aproape jumătate din sutele de milioane de euro aferente sistemului de management al deşeurilor din România sunt aspirate de două firme: “Grupul „Iridex” şi “Gradinariu’, două firme care controlează administrații publice și justiție”, dezvăluie pentru Evenimentul Zilei, Marius Croitoru, reprezentantul firmei SC European Waste Technology, furnizor pe piaţa mondială de containere şi utilaje de ultimă generaţie.
Grupul de firme Iridex, este format din „Iridex Grup Construcţii”, „Iridex Plastic” şi „Iridex Import Export”. Presa din Romania a relatat ca, de-a lungul anilor, Iridex Group a beneficiat de zeci de milioane de euro din bani publici. Grupul este controlat de fostul senator PC Corneliu Pascu. Inițial, compania a activat în domeniu construcțiilor, dar odată cu demararea Programului Operațional Sectorial Mediu, pentru implementarea Sistemelor de Management Integrat al Deșeurilor, compania s-a specializat în domeniul managementului deșeurilor. Nici Pascu nu a scăpat de DNA; firma intrând în atenția procurorilor în 2012 cu o licitaţie dubioasă în Giurgiu.
În 2018 Iridex Group Plastic SRL a avut o Cifră de afaceri de 76 794 481 și un profit de : 534 931. Dar grupul are alte firme precum Iridex Import Export SRL cu o cifră de afaceri de 13 417 904 și profit de 1,9 milioane de lei. Afacerile nu au mai mers la fe de bine în ultimii ani. Profitul obținut în 2018 est mic comparativ cu anii trecuti: în 2015 acesta a fost de 10,7 milioane de lei, în 2014 5,5 milioane lei.
Având în vedere că cele două firme sunt singurele care au depus o ofertă pentru această licitație, contractul va ajunge la una dintre ele care va mai bifa un contract din bani publici. Fie doar cele două firme pot să răspundă cerințelor din caietele de sarcini, fie, așa cum s-a scris în presă, celelalte firme au fost descurajate să mai participe la licitații, scârbite de jocurile de culise care se fac în favoare celor două firme.