Din oras

Regele Matia a povestit cu orasenii in 6 limbi diferite

Mathias Rex a acordat ieri seara audiente in centrul orasului. Pentru prima data dupa mai bine de 100 de ani, regale a vorbit cu cei care au dorit sa ii puna intrebari, a dat sfaturi si a facut glume.

Zeci de clujeni au putut ajunge in audienta la el si au putut afla care e culoarea prefarata a calului, cum se simt regele şi calul sau in centrul orasului sau ce parere au despre statuia lui Avram Iancu. In total, Matia a primit 60 de intrebari la care a raspuns in sase limbi diferite. Si viceprimarul Clujului Anna Horvath i-a pus o intrebare regelui Matia – Cine este clujeanul adevarat?

“Adevarul este ca foarte multi dintre noi, locuitori al acestui oras, nu suntem nascuti in Cluj- Napoca – este si cazul meu – dar odata ajunsi aici, incercam sa aducem un plus acestei comunitati prin munca noastra, prin ideile noastre. Cred ca cel mai in masura sa raspunda la intrebarea cine este clujeanul adevarat este nimeni altul decat acel rege care s-a nascut in Cluj, dar a cunoscut adevarata glorie pe alte meleaguri. Totusi, nu a ramas infidel localitatii de bastina”, spune Anna Horvath.

Audienta la regele Matia a fost o initiativa civica, organizata de catre Miscarea da, poftiti! (Igen, tessek!), organizatie care are ca scop principal promovarea valorilor multiculturale si bogatia lingvistica a Clujului.

„Mi s-a parut o idee foarte buna ca locuitorii orasului, precum si turistii vor avea ocazia sa dialogheze cu un personaj istoric, regele Matia, care este totodata poate cel mai emblematic personaj al orasului. Faptul ca el a fost pe jumatate roman, jumatate maghiar il face si mai interesant in contextul intamplarilor cotidiene de azi, cand – din pacate – , chiar si in 2014 asistam la unele manifestari care nu au nicio legatura cu valorile europene multiculturale, pe care dorim sa le promovam. Intentia mea a fost, ca tocmai din acest motiv, sa ma adresez regelui atat in limba romana, cat si in limba maghiara, tocmai pentru a demonstra, ca locuitorii acestor meleaguri s-au inteles de a lungul istoriei, indiferent din ce natie au facut parte”, a mai spus Horvath.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *