Politica

Referatul pentru preluarea Cluj Arena, o glumă proastă care insultă inteligenţa cetăţenilor din Cluj-Napoca. Stadionul intră în proprietatea municipiului pentru "organizarea evenimentelor culturale". Iată, Filarmonica o să aibă sediu

Direcţia generală comunicare, dezvoltare locală şi management proiecte, a iniţiat şi fundamentat necesitatea trecerii în domeniul public a obiectivului Stadion municipal Cluj Arena. Astăzi, într-o ședință a CL Cluj de la care au lipsit consilierii locali ai PSD-ALDE, consilierii locali majoritari ai PNL şi UDMR au decis să preia în patrimoniul domeniului public al municipiului Cluj-Napoca Stadionul. Pentru finalizarea procedurii, mai e nevoie ca şi consilierii judeţeni să îşi dea acordul în şedinţa care va avea loc miercuri. Datoriile societăţii Cluj Arena nu vor mai putea fi recuperate, dar nimeni nu se întreabă dacă nu cumva tocmai de aceea s-a dorit ca Stadionul să ajungă în proprietatea primăriei. Citim noi acest adevăratul motiv în referatul aprobat de însuşi Emil Boc, referat care a stat la baza adoptării hotărârii de azi a Consiliului Local. 

În anul 2000, prin Hotărârea de Guvern cu numărul 229, Stadionul municipal Ion Moina era trecut din administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului în administrarea Consiliului Local. Gheorghe Funar, primar la acea dată a renunţat să semneze preluarea imobilului, motiv pentru care, prin Hotărârea Guvernului numărul 1546 din 2002, stadionul a intrat în patrimoniul Consiliului Judeţean Cluj. După ce, din fonduri Guvernamentale şi judeţene, în anul 2011 a fost construită noua Arenă cu o capacitate de 30.201 locuri, administrarea imobilului a trecut în sarcina societăţii Cluj Arena al cărui acţionar este 100% Consiliul Judeţean Cluj. Decizie care, după cum am mai scris, s-a luat cu scopul de a se crea sinecuri politice mai multe ca număr și mai bine plătite, decât dacă Cluj Arena ar fi fost adminitrat de către o Direcție a CJ Cluj. Această decizie a dus la situația de azi, din cauza faptului că Societatea din subordinea CJ Cluj avea obligația să plătească un impozit local considerabil pentru municipalitate, impozit pe care nu l-ar mai fi datorat ca Direcție. Numai că o Direcție în cadrul CJ nu producea nici ca număr, nici ca remumerație, banii necesari sinecurilor politice. De aceea s-a ales crearea unei societăți, gest împachetat să sune frumos publicului în fraze sforăitoare despre eficiență, externalizare și alte bla-bla-uri.

Numai că Societatea a cumulat datorii pentru impozitul pe clădire de aproximativ 16 milioane de  lei motiv pentru care azi consilierii locali au decis ca imobilul să intre în propritetatea municipiului – în fond o țeapă la care se pretează firme de doi bani care așa scapă de datorii.

Referatul care a stat la baza hotărării de astăzi a deliberativului local  este unul hilar, fără nicio suţinere şi fără o explicaţie prin care să se arate modalitatea prin care pot fi recuperate creanţele la bugetul local, prejudiciat prin acest vot cu 3,5 milioane de euro. Societatea Cluj Arena urmează să intre în procedura de insolvenţă, dar activele acoperă un procent nesemnificativ faţă de cuantumul datoriei, fapt ce va duce la situația în care cele 3,5 milioane de euro nu vor mai fi recuperate niciodată.

“Fiind construită la cele mai înalte standarde, noua arenă este cotată ca fiind un stadion din categoria UEFA Elite (precum noul stadion naţional). Cea mai importantă întrebuinţare a arenei sunt partidele de fotbal, dar stadionul poate susţine şi competiţii olimpice datorită pistei de atletism de care dispune. Nu în ultimul rând stadionul este un important obiectiv cultural al municipiului, aici desfăşurându-se în ultimii ani importante evenimente muzicale.

Societatea care are în administrare arena are dificultăţi în a susţie administrarea stadionului, înregistrând datorii importante la bugetul local. Singura soluţie care s-ar impune pentru salvarea acestui obiectiv emblematic al municipiului Cluj-Napoca ar fi preluarea stadionului Cluj Arena de către Primăria municipiului care poate asigura o funcţionare optimă a obiectivului. Intrarea în patrimoniul municipiului ar putea contribui la dezvoltarea unei viziuni manageriale comune pentru întreg complexul sportiv Sala Polivalentă şi Stadion. Municipalitatea va putea desfăşura programe de dezvoltare a audienţei care promoveazăsportul în rândul tinerilor. Prin transferul de proprietate se vor crea condiţii optime de administrare a stadionului ca obiectiv sportiv şi cultural al municipiului”, se arată în referatul semnat de Emil Boc.

Florin Stamatian a ţinut să precizeze că prin votul de azi a fost reparată o nedreptate istorică: 

“Proiect care vine să repare o nedreptate istorică. Stadionul municipal  va fi al municipiului Cluj-Napoca” – a afirmat Florin Stamatian,  preşedintele de şedinţă.

Înainte de exprimarea votului numai de către consilierii  UDMR şi PNL, deoarece opoziţia a lipsit azi de la şedinţă, Emil Boc a ţinut să reamintească motivul pentru care stadionul trebuie să treacă în proprietatea municipiului:

“Nu o să reiau întreaga argumentaţie care a fost în faţa consiliului acum mai bine de o lună. Spun doar că este nevoie să luam o decizie pentru ca această bijuterie a Clujului, care este Cluj Arena, să iasă din impasul în care se află datorită (sic! – n.n.) impozitului care a fost impus de Curtea de Conturi şi care pur şi simplu a trimis în dificultate financiară societatea Cluj Arena. Datele pe care le-am primit şi văzut, arată foarte clar că dacă nu ar fi existat acest impozit Cluj Arena putea foarte bine să funcţioneze să autoîntreţină în baza  elementelor pe care le are printr-un management spun eu şi performat. S-a demonstrat prin evenimentele care au fost organizate la Cluj. Proiectul pe care îl propunem este ca în viitor Sala Polivalentă şi Stadionul să constituie o singură entitate şi care să confere Clujului şansa de a avea evenimente sportive, culturale de avengură printr-o singură decizie administrativă şi care să ducă la un nivel mai bun cooperarea între cele două entităţi care stăzi sunt separate şi colaborează cum nu am avut nici până acum probleme de colaborare. Cu un management unitar va putea fi pus mai bine în valoare stadionul. După parcurgerea procedurilor administrative şi respectarea întregului cadru legal aferent. De aceea revin cu rugămintea în faţa dumneavoastră de a aproba acest proiect care a fost discutat cu preşedintele consiliului judeţean în dorinţa de a pune în valoare cât mai bine în valoare această bijuterie a Clujului”, a afirmat Emil Boc.

Cu alte cuvinte Emil Boc a afirmat azi că, fără impoziul pe clădire impus în urma raportului Curţii de Conturi, societatea Cluj Arena poate susţine din resurse propii activitatea stadionului. Deci managementul a fost unul bun şi până acum, numai că managementul trebuia să aibă o altă schemă de funcționare și de organizare. Ori, vinovat de crearea societății căreia acum i se acoperă datoriile, este chiar Alin Tișe care, în precedentul său mandat de președinte al CJ Cluj a luat proasta decizie.

Emil Boc a  recunoscut că a existat colaborare bună între Sala Polivaleneă şi conducerea Cluj Arena dar, cu toate acestea, pentru evenimentele sportive şi cuturale ( Untold – n.a. ) este necesară o singură entitate care să administreze cele doua unităţi sportive. 

E adevărat că sportul nu produce bani şi că scopul preluării este acela de a organiza evenimente culturale care aduc bani la buget, la bugetul primăriei nu al Consiliuluii Judeţean. Rămân câteva semne de întrebare: cu datoria societăţii cum veţi proceda domnule Emil Boc? Stadionul a fost construit și din banii judeţului, chiar și ai locuitorilor din Rachiţele, Poplaca, Chinteni sau Dej. Dacă societatea Cluj Arena, cu acţionar 100% CJ Cluj, se poate susţine financiar, de ce nu lăsaţi să îşi rezolve problema interna CJ Cluj? Ce masuri va lua primăria pentru recuprarea prejudiciului de 3,5 milioane de euro?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *