Din oras

Rectorul Ioan Aurel Pop: "Noi, romanii, ducem lipsa de demnitate"

Scris de 2,506

Universitarul Ioan Aurel Pop a sustinut un discurs plin de emotie si combativitate sambata, la TEDx, o adevarata pledoarie pentru cunoasterea istoriei si patriotism. El a subliniat ca nu este de acord cu cei care in zilele noastre declara ca nu isi iubesc tara pentru ca s-au comis crime in numele sentimentului national. 

Rectorul Universitatii “Babes-Bolyai” (UBB) a fost printre primii vorbitori ai acestei editii a TEDx la Cluj. Evenimentul a fost gazduit de Auditorium Maximum se se afla la a zecea editie. Discursul sau a inceput cu o explicare a rostului istoriei.

“Istoria nu ne poate ajuta sa vedem viitorul. Poate sa ne ajute sa descifram mai bine prezentul, nu si viitorul. Viitorul insa ne asteapta tot prin trecut, plecand de la ideea ca viitorul se transforma iremediabil in prezent si prezentul se transforma iremediabil in trecut. Astfel, ne intrepatrundem si noi si le dam stafeta celor care vin dupa noi, oferind explicatii filosofice, religioase, politice, de toate felurile, in relativitatea generala in care ne miscam. Istoria ne invata, printre altele, ce inseamna locul nasterii noastre”, a explicat Ioan Aurel Pop.

Rectorul a evocat pasaje din “Amintiri din copilarie”, a citat un un filosof roman care ziceaca nu isi iubea tara pentru ca e mare, desi imperiul roman era intins atunci pe trei continente, ci pentru ca e tara lui si trebuie sa o cunoasca. In concluzie, trebuie sa nu cunoastem tara si sa o iubim nu “declarativ si bombastic”, ci sa o pretuim si sa o ridicam, pe cat posibil, cu demnitate.

“De regula, noi, romanii, ducem lipsa de demnitate, ne autoflagelam, ne condamnam, radem, suntem zeflemitori, uitand, de fapt, ca sunt lucruri foarte serioase, cu care nu e bine sa glumesti. Si cand auzim pe cate unul dintre noi ca se supara pe locul nasterii lui, pe tara, trebuie sa ne gandim daca nu cumva am gresit directia. Te poti supara pe un om, pe o institutie, pe cineva care ti-a creat necazuri. A te supara pe tara, e ca si cum te-ai supara pe mama ta!”, a avertizat istoricul.

Potrivit acestuia, asa cum iubim Europa ar trebui sa ne iubim si tara.

“A spune ca nu e prea bine sa declare astazi ca iti iubesti tara pentru ca in numele sentimentului national s-au comis crime nu e corect. S-au comis crime si in numele iubirii, in numele bisericii, in numele libertatii si al democratiei si nimeni nu a condamnat nici libertatea, nici democratia, nici familia. Ganditi-va cate crime s-au comis in numele familiei, de-a lungul timpului!”, a continuat Pop.

Rectorul UBB a mai explicat auditoriului ca menirea sa de istoric este sa ii convinga de importanta sentimentului national, mai ales atunci cand se afla in afara Romaniei.

“Atunci cand mergem in strainatate trebuie sa avem capacitatea sa explicam celor care vin in contact cu noi de ce avem in limba romana cuvantul dor, ce este doina, daca spatiul valurit de care vorbea Blaga exista sau nu si sa ii invatam ca sunt oameni in Romania care, cu toate greutatile si necazurile aud cum bat in geam razele de luna”, a sfarsit rectorul, intr-un tumult de aplauze.

Intre invitatii alesi sa vorbeasca pe tema “Ideas worth doing” s-au mai aflat Radu Silaghi-Dumitrescu (Cercetator in chimie, autorul proiectului de concepere a sangelui artificial), Simona Noja (Directoarea Scolii de Balet a Operei de Stat din Viena), Stelian Brad (prof. dr. Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca), Prashant Soegaard (Account Manager Google), Aurora Martin (Senior adviser la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii în Romania), Dragos Bucurenci (Trainer de leadership si comunicare) sau actorul Florin Piersic Jr.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours FOTOGRAFILA
  HEI-RUP-BUM! Să aibă Boc dăluța lui, chiar dacă prost pusă, să se cocoațe cu un discurs pe Tricolor de 1 Decembrie. Treptele din fața Teatrului Național, mizerie de lucrare
 • Acum 2 hours Jos palaria
  ÎN SFÂRȘIT, SPORTIVITATE ȘI LA CLUJ-NAPOCA: Foști jucători de la CFR, “U” și Sănătatea au jucat într-un meci caritabil pentru fiul lui Casian Miclăuș
 • Acum 8 hours Politica
  Clujul OSĂ aibă (fin nou) un nou spital. Ministrul Sănătății: ”Anul viitor vom avea proiectele detaliate”
 • Acum 9 hours Din oras
  Un neterminat de 16 ani a băgat în spital un bărbat de 38 ani
 • Acum 9 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Meci caritabil pentru Tiago, băiatul unui fost jucător al CFR. Veterani ai feroviarilor, de la „U” și Sănătatea joacă pentru el
 • Acum 12 hours In vizor
  Antreprenorul Tudor Galoș, ȘOCAT de prețurile din Târgul de Crăciun de la Cluj-Napoca
 • Acum 14 hours General
  Acțiune de salvare din traseul Piatra lui Lucaci-Tarnița
 • Acum 1 day Eveniment
  Cămătari din Cluj prinși de Poliție: Cereau înapoi sume de 8 ori mai mari, au agresat și amenințat un martor
 • Acum 1 day Politica
  Marcel Ciolacu a fost ales vicepreședinte al Internaționalei Socialiste
 • Acum 1 day In vizor
  Consiliul Elevilor Cluj cere demisia directoarei care a angajat un fost interlop să predea copiilor: ”Lipsă de empatie față de elevi”
 • Acum 1 day Vocea ta
  IEȘIREA DIN CRIZA IZOLĂRII POST-COVID. Mircea Miclea: ”Creativitatea și inovația necesită proximitate (…) trebuie să începem să ne refacem coeziunile, acelea pe care le putem reface, cu niște prieteni foarte buni, cu vecinii, cu familia”
 • Acum 1 day In vizor
  VREUN CUMĂTRU POLITIC AR AVEA DE VÂNZARE NIȘTE mobilier și echipamente digitale pentru laboratoarele de informatică din școli. De 1 miliard de euro ar avea pe ce să se adune praful, că nu sunt și bani pentru formarea profesorilor și pentru mentenanța echipamentelor
 • Acum 2 days Politica
  PE SURSE: Gabriela Firea, pe primul loc în sondajele comandate de PNL privind intenția de vot la Capitală, la peste 10 procente de ceilalți posibili candidați. Ilie Bolojan, testat de liberali în sondajele pentru București
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE