In vizor

Rectificarea bugetara ameninta viata bolnavilor de HIV/SIDA: la Cluj, medicamentele sunt pe terminate si se anunta o noua "pauza"

Bolnavii de HIV/SIDA privesc cu groaza spre rectificarea bugetara aflata in curs, pentru ca, de fiecare data aceasta produce “pauze” in finantarea si livrarea medicamentelor care le sunt destinate. Stocul este deja pe terminate si la Spitalul de Boli Infectioase din Cluj-Napoca. Oficialii UNOPA estimeaza ca inceputul lui august va aduce aproximativ 10 zile fara tratament, pana la livrarea unui nou stoc si avertizeaza ca fiecare zi fara tratament ameninta viata acestor bolnavi. Faptul ca se apropie o perioada electorala le da acestora sperante ca bugentul va fi, totusi, asigurat.

Situatia din cadrul clinicii clujene a fost semnalata de catre un cititor care ne-a remis un mesaj in care atrage atentia asupra gravitatii problemei.

„La Spitalul de Boli Infectioase pentru bolnavi de HIV/Sida s-au cam terminat medicamentele iar conform medicilor daca nu va exista o rectificare de buget nu vor exista medicamente pentru luna august. De cativa ani situatia se repeta de fiecare data cand se apropie rectificarea de buget sau pana intra bugetul nou in vigoare (la nivel de minister). Este o prostie imensa sa fii legat la 5-10 zile de medicamente sau o luna in mod normal (cand iei de la 2 la 12 tablete pe zi). Daca faci o pauza mai mare devii imun la ele si incepi o noua schema (exista doar 20-24) dupa care ramai la latitudinea divinitatii”, se plange clujeanul.

Potrivit acestuia, in statele occidentale medicamentatia se acorda trimestrial.

“Din pacate, o data cu aderarea la UE Romania a pierdut accesul la granturile pe acest segment iar statul sta cu mainile in san in timp ce problema se agraveaza vertiginos. Chiar daca nu se mai face preventie la nivel de ONG-uri, ministerul ar putea macar sa ii tina sub control pe cei monitorizati”, a explicat cititorul.

Oficialii Spitalului de Boli Infectioase nu au putut fi contactati, o parte din ei se afla in concediu. Surse din interiorul unitatii au confirmat insa faptul ca medicamentele pentru HIV/SIDA sunt pe terminate.

Problema se manifesta in toata tara, potrivit lui Iulian Petre, director executiv al Uniunii Nationale a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA).

“Cu mici exceptii, in toate spitalele care trateaza bolnavi de HIV/SIDA medicamentele pentru acestia sunt asigurate numai pana la 1 august. Astazi am fost la o conferinta alaturi de oficiali ai Ministerului Sanatatii care ne-au asigurat ca fac eforturi ca rectificarea bugetara sa devina operationala cat mai repede. Au spus ca bugetul pentru tratamentul HIV/SIDA va merge mai departe, insa au evitat sa promita ca pana la sfarsitul lui 2014. Probabil ca s-au gasit anumite solutii pentru 3-4 luni si apoi se vor cauta altele”, a explicat acesta.

Directorul UNOPA se arata optimist in acest context, pentru ca suntem in an electoral.

“Nu cred ca Guvernul isi permite sa intrerupa programele de sananate in preajma alegerilor, macar pentru asta putem spune ca sunt bune. Am fost anuntati sa s-au gasit solutii pentru finantarea in urmatoarele luni a tratamentelor pentru HIV/SIDA si TBC”, a precizat Petre.

Chiar si asa, viitorul nu e chiar roz pentru acesti bolnavi.

“Daca spitalele mai au bani doar pana la 1 august, vor interveni zile de pauza. Pana prin 30 iulie-4 august se va anunta rectificarea in Monitorul Oficial, prin 6 august primesc avizele de la Ministerul Fianntelor, in alte cateva zile aceasta ajunge la departamentul financiar de la spitale, se vor mai pierde doua zile pana cand vor sosi distribuitorii cu medicamentele, asa ca tratamentul in sine va putea fi reluat dupa 10 august. Aceste pauze apar la fiecare astfel de rectificare, desi in hartii ele nu exista”, a detaliat directorul executive UNOPA.

Riscurile la care bolnavii se expun in acest timp sunt semnificative.

“In primul rand, un bolnav de HIV/SIDA se confrunta cu riscul esecului tratamentului, pierde sansa unor efecte curative pentru o perioada de cativa ani. Mare parte din pacientii din Romania au trecut prin multe rectificari bugetare si pentru ei nu prea mai exista solutii. O zi de intrerupere a tratamentului poate insemna, statistic si medical, riscul major asupra vietii”, a atras atentia Iulian Petre.

Pacientii care au experimentat intreruperi de tratament au nevoie de medicamente care pot ajunge sa coste 2.000 de euro lunar.

“Cu cat cei afectati de intreruperile de tratament sunt mai mult, cu atat e nevoie ca statul sa plateasca mai multi bani. Tine de Guvernul Romaniei, de finante, de buget si chiar de Primul Ministru sa se gaseasca o solutie pentru acesti oameni”, a conchis directorul UNOPA.

La sfarsitul lui 2013, in Romania erau inregistrati 12.273 pacienti infectati cu HIV in viata, din care  peste 10.000 in evidenta activa, din care peste 8.000 in tratament antiretroviral.

La Cluj erau inregistrati 140 de bolnavi de HIV-SIDA, cu varste cuprinse intre 6 luni si 70 de ani. Conform reglementarilor europene, pentru fiecare astfel de pacient se aloca aproximativ 29.000 de lei pe an. 

Oficialii Ministerului Sanatatii nu au putut fi contactati. 

Foto: monitorulcj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *