Sanatate

Recomandari si interdictii medicale in curele de mare

Pe litoral, pentru tratamentul balnear, pot fi trimisi in sanatoriile de reumatologie: cei cu artrite si poliartrite la cel putin 4-6 saptamani dupa tratarea si vindecarea focarelor de infectie; cei cu artroze si spondiloze, poliartrite cornice progressive, spondilite anchilopoietice.

 

 

De asemenea pot fi trimisi bolnavii care au suferit de reumatism poliarticular acut cu cel putin 6-8 luni inainte de inceperea curei balneare si daca nu prezinta complicatii la inima, iar probele de laborator sun favorabile (VSH); cei cu spondilite de origine infectioasa; cei cu miozite, mialgii sau alte forme de reumatism cornic si pentru care au facut un tratament medicamentos, fara rezultat; cei care prezinta boli ale sistemului nervos periferic (nevrite, radiculite etc.).

 

 

In sanatoriile de ortopedie ale litoralului pot fi trimisi cei care au suferit fracturi ale oaselor si consolidarea este intarziata; cei cu diferite afectiuni ale sistemului osos (osteomalacie, rahitism, sechele dupa poliomelita).

 

 

Nu vor face cure la mare cei care sunt bolnavi cu urmatoarele afectiuni: afectiuni acute, de exacerbare acuta (febra, dureri mari etc.) si cronice; bolile infectioase in perioada de contagiozitate, pana la terminarea izolarii obligatorii; purtatorii de germeni patogeni; boli venerice, in stadiu acut si de contagiozitate ; stari casectice (slabire pana la epuizare) indiferent de cauza care le-a produs; tumorile maligne (cancer) indiferent de forma, sediul sau stadiul evolutiv; hemoragii repetate si abundente de orice natura; epilepsia; sarcina patologica in orice luna; bolile sangelui cu alterarea starii generale; tulburari psihice.

 

 

Femeile care au o sarcina normala incepand din luna a V-a nu este indicat sa faca cura balneoclimaterica. Este contraindicat trimiterea pe litoral si a celor care sufera de hipertiroidism, boli ale rinichilor si ale cailor urinare, hipertensiune arteriala, stari de hiperexcitabilitate nervoasa, boli ale aparatului digestive.

 

 

In sanatoriile care au sectii de ginecologie se pot trimite pentru cura femeile care sufera de una din bolile: metrite si metroanexite cronice, la cel putin 8 sapatamani dupa ultima perioada acuta; cervicite cronice si parametrite cronice, stabilizate (in afara cazurilor acute); pelviperitonite cronice, afebrile si cu probele de laborator normale.

 

 

Copii care urmeaza cura heliomarina cresc in greutate, forta musculara sporeste. Cand se constata insa scaderea in greutate si o stare generala proasta este indicat consultul medical. Pot beneficia de cura la mare, copiii suferinzi de diferite forme ale tuberculozei extrapulmonare, cei cu debilitate fizica, cei care prezinta tulburari de crestere, limfatism etc.

 

 

In sanatoriile de pe litoral se pot trata si copii reumatici, in special aceia care au suferit de aceasta boala cu cel putin 8-12 luni mai inainte de a veni in statiune si care nu prezinta atingeri ale inimii. Pot fi primiti in aceste centre de sanatate si copiii reumatici cu o stare generala buna si care nu sunt prea nervosi.

 

 

Rezultate bune se obtin prin tratament balnear pe litoral si la copiii care au suferit de poliomielita si au ramas cu diferite sechele. Copiii bolnavi cu alte afectiuni vor fi consulati de medicul specialist pediatru care va indica necesitatea sau contraindicatia curei heliomarine.

 

 

Pentru marea majoritate a bolnavilor, cura balneara are un efect binefacator. Sunt insa si exceptii. Sunt bolnavi care pleaca de la bai cu o stare generala buna, dar pot face curand recidive (crize dureroase). Ei trebuie sa evite frigul, curentii de aer rece. Alta categorie de bolnavi sunt cei care pleaca din statiuni in aceeasi stare in care au venit. Acestia trebuie sa mearga intr-un climat uscat si calduros sau sa stea acasa. Trebuie sa consulte un medic si sa urmeze tratamentul prescris.

 

 

Pot fi bolnavi care pleaca din statiune in stare grava. Cauzele pot fi urmatoarele: nu afost bine aleasa statiunea balneara; bolnavii nu si-au inlaturat focarele de infectie, inainte de a pleca la cura; starea de sensibilitate a bolnavului nu a corespuns statiunii unde a fost trimis; bolnavul nu a respectat prescriptiile medicale.

 

 

Dupa intoarcerea de la cura se pot observa asa numitele “reactii tardive”, fata de procedurile balneare efectuate in timpul sanatorizarii. Pot aparea cefalee, insomnii, uneori chiar febra. Aceste reactii sau efecte tardive trebuie semnalate medicilor. Bolnavii cronici trebuie sa astepte cu incredere efectele curei balneo-climaterice. Ameliorarile sau vindecarea nu se obtin in statiuni sau imediat dupa terminarea curei. Ele survin dupa o anumita perioada de timp, mai ales daca bolnavul continua sa aiba un regim de viata si alimentar corespunzator.

 

 

Nu este obligatoriu ca toti bolnavii sa faca o cura balneara timp de 2-3 ani consecutiv in aceeasi statiune, dupa cum nu s-a stabilit o anumita limita pentru folosirea balneo-fizioterapiei in scopul ameliorarii sau vindecarii diferitelor boli cornice.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *