Din oras

Reciclarea deșeurilor de plastic, o misiune imposibilă pentru clujeni

Scris de 585

PET-uri, pungi de plastic, caserole, flacoane, borcane de plastic – le întâlnim la fiecare colț de stradă, pe malul Someșului, și prin gangurile ascunse din Cluj. În timp ce în Occident dispozitivele de reciclat sunt folosite de aproape 20 de ani, la noi această practică este doar la început.

Colectarea deșeurilor de plastic este o problemă mai veche, ignorată de autorități. Unica stație complexă de reciclat ambalaje din plastic, metal și sticlă, care e mai cunoscută printre clujeni, funcționează în parcarea Complexului Comercial VIVO!. Dar după cum știm nu dispunem de o stație de separare a deșeurilor, astfel ajung toate laolaltă la groapa de gunoi din Pata Rât. La punctul de colectare din VIVO!, pentru colectarea separata a plasticului, sticlelor, și materialelor din hârtie, putem primi bonuri valorice, care pot fi folosite la marketul din incinta magazinului VIVO! sau să fie donate către casele de copii. 

Am încercat să găsim și alte centre de reciclare a deșeurilor din plastic. După o căutare pe internet, am găsit două firme cu puncte de reciclare a deșeurilor, Diren-Reciclare și Colectare Deșeuri cu adrese pe bd. Muncii nr 63, str. Câmpina nr. 62-64, str. Mihai Viteazu nr. 134 A, Calea Baciului 1-3, str. Paris 36, str. Cantonului. Niciunul din numerele de telefon ale firmelor de colectare nu sunt valabile. Majoritatea au telefonul închis sau inexistent. Tot ce putem presupune e că aceste puncte nu mai au activitate și astfel rămânem cu informații false ce le găsim pe paginile oficiale ale acestor “așa zise puncte de colectare”.

Dezamăgire –  acesta e cuvântul cu care ne rămâne să ne consolăm, pe lângă PET-urile împrăștiate pe străzile din Cluj.
Teoretic, plasticul se reciclează și prin intermediul clopotelor colorate din oraș. Aceste clopotele colorate din oraș ne dau doar impresia că toate deșeurile sunt reciclate, dar de fapt sunt colectate de firmele de salubritate, și adunate toate la un loc în Pata Rât. Așa că, la suprafață pare totul corect și frumos colorat, ca și culorile vii ale clopotelor, însă traseul deșeurilor se oprește la groapa de gunoi, nefiind prelucrate mai apoi. 

Norocul nostru că mai avem cetățeni, care din bunul simț și etică, inițiază proiecte prin reciclarea PET-urilor îmbinată cu alte domenii, cum ar fi, cultura. Este Vorba despre Scena Verde –  o scenă flotantă cu supra structură pavilionară. “Reciclăm prin  cultură” – acesta este unul din mottourile campaniei, prin informarea cetățenilor în scopul colectării și reciclării recipientelor de plastic tip PET.
Faptul că au apărut tomberoane speciale pentru colectarea selectivă a deșeurilor se referă la păstrarea separată a deșeurilor în funcție de tipul și natura acestora.

Deci în concluzie, generatorii de deșeuri nu pot spune că reciclează deșeurile din moment ce acest segment este aproape inexistent în Cluj-Napoca. 

Plasticul ocupă aproximativ 12% din volumul gropilor de gunoi, motiv pentru care incinerarea deșeurilor a devenit din ce în ce mai atractivă pentru recuperarea energiei, dar cu efecte negative asupra atmosferei din cauza gazelor de ardere rezultate. Colectarea selectivă a plasticului descurajează incinerarea deșeurilor, reducând profitabilitatea incinerării și aduce beneficii directe calității aerului.

Aproximativ 4% din consumul de energie al unei țări este utilizat pentru a produce plastic, datorită lui în foarte multe domenii. Reciclarea plasticului economisește cantități însemnate de apă, petrol și gaze naturale, necesare pentru a produce un nou plastic.
Energia economisită prin reciclarea unei sticle de plastic alimentează un bec de 60 W timp de 6 ore.

Pentru a evita producerea deșeurilor de plastic, putem reduce consumul prin a reutiliza o sacoșă atunci când mergem la cumpărături, să renunțăm  la paiele de plastic pentru băuturi, să folosim chibirite sau brichete reîncărcabile din metal.ULTIMA ORĂ

 • Acum 12 hours Eveniment
  Un cutremur de magnitudine 5,3 a avut loc în județul Arad, la adâncimea de 6,4 km. S-a resimțit în România, Croația, Ungaria și Serbia
 • Acum 13 hours In vizor
  Cum se subminează Educația? Prin prostia disperată a slugoilor puși miniștri. Mediile vor putea fi încheiate cu doar două note pe disciplină – proiect
 • Acum 17 hours General
  SE MIȘCĂ ȘI SĂNĂTATEA: Grevă japoneză și miting de protest în Piața Victoriei
 • Acum 17 hours Vocea ta
  Szakats Istvan: ”Dragi bieți useriști. Îmi pare rău că mă repet, dar mă doare. Vă bateți joc de Cluj și de clujeni”
 • Acum 17 hours Politica
  GUVERNUL E DISPUS SĂ FACĂ ORICE, NUMAI SĂ NU DEA SALARII DECENTE PROFESORILOR: Probele de competență de la BAC ar putea fi echivalate cu notele din timpul liceului, dacă orele nu încep până la finalul săptămânii – a anunțat ministrul Educației
 • Acum 17 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Purtătorul de cuvânt al BOR: ”O țară în care profesorii sunt timp de decenii subsalarizați, ignorați și chiar batjocoriți este una care se autosabotează”
 • Acum 19 hours Eveniment
  POATE, DE DATA ACEASTA, VEȚI FI INTERESAȚI: Municipalitatea lansează în consultare publică stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2024
 • Acum 20 hours General
  Se fac înscrieri pentru Evaluarea Națională deși calendarul exemenelor ar putea fi afectat de greva din școli
 • Acum 20 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj: ”Un plan de guvernare care a întârziat 10 ani. Să fie primit!”
 • Acum 21 hours Vocea ta
  MUNICIPIUL CARE NU E ÎN CENTRU, NU EXISTĂ! Hai, Măiestrică, într-un exercițiu de PR, de data aceasta util comunității, pune mâna pe coasă (sau pe par) și rezolvă situația
 • Acum 21 hours Politica
  Gabriela Firea anunţă o HG pentru combaterea hărțuirii la locul de muncă: Se întâmplă cazuri revoltătoare
 • Acum 21 hours In vizor
  Banii pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice în Regiunea Nord-Vest s-au terminat în 3 minute
 • Acum 22 hours General
  O maşină hibrid a luat foc în Leghia, judeţul Cluj. În interior a fost găsit un corp carbonizat
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE