In vizor

Reacțiile clujenilor după prima zi de referendum. De ce votează și ce așteptări au

Scris de 752

Referendumul pentru redefinerea familiei nu i-a scos pe mulți clujeni din casă azi. Prezența la urne a fost destul de scăzută. Există secții în centrul orașului unde s-au prezentat mai puțin de 100 de cetățeni cu drept de vot. Potrivit datelor de la Biroul Electoral Central, în judeţul Cluj au votat 30.086 de persoane, reprezentând un procent de 4,94%. Cei care au ales totuși să își exercite opțiunea, se declară mulțumiți de cum au decurs lucrurile. În ceea ce privește, motivația, răspunsurile sunt foarte interesante.

Unii spun că votează din teamă pentru soarta copiilor României.

,,Votarea a mers foarte bine, nu e aglomerat deloc. Am mers de dimineață pentru că plecăm din localitate și am vrut să votăm. Noi suntem dintre cei mai retardați, dintre cei care acuzați că am fi retroactivi, neprogresiști. Am diverși prieteni, nu i-am întrebat niciodată ce orientare sexuală au, dar am considerat că e important să votez. Unele lucruri trebuie să rămână naturale, firești, ca să zicem așa. Nimeni nu îmi garantează că odată acceptate niște lucruri progresiste, situația copiilor se va schimba, vor fi mai puțini copii abandonați sau maltratați în lume. Nu știm ce va urma, care sunt consecințele asupra copiilor,” a declarat un profesor pentru Ziar de Cluj.

Alții afirmă că au pus ștampila pe buletinul de vot pentru că așa le cere religia sau credința personală.

,,Mi se pare ceva normal să votez. Nu eram convins să vin sau nu fiindcă am văzut o grămadă de zvonuri și porcării, în sensul că s-ar putea să fie mai multe schimbări care să îi ajute pe cei din Parlament. Dar după m-am uitat puțin mai atent, am văzut că e vorba doar de schimbarea în legătură cu căsătoria dintre bărbat și femeie și am zis să susțin treaba asta pentru că e o convingere personală,” a spus David, un tânăr din Bihor.

O mare parte dintre cei care au votat susțin că au prieteni de orientare homosexuală, dar vor ca familia să rămână așa cum era.

,,Referendumul definește instituția căsătoriei, este foarte important”, a spus un bărbat.

Pe de altă parte, au fost și voci care au afirmat că referendumul este inutil și nu au niciun fel de așteptări. ,,Nu dau doi bani pe referendum. Nu schimbă nimic,” a afirmat o clujeancă.

Președenții secțiilor de votare ne-au comunicat că prima zi de referendum a decurs fără incidente. Au și o explicație pentru prezența relativ slabă la urne.

,,La noi s-au prezentat în jur de 100 de persoane, din care 44 pe listele suplimentare. Cred că oamenii nu sunt obișnuiți să voteze sâmbătă. Mâine cred că va fi o prezență mult mai bună”, a afirmat Ana-Maria Mitilă, președintele secției de votare cu numărul 62.

Până acum, Clujul se află pe locul 25 în clasamentului realizat de Biroul Electoral Central. Judeţele fruntaşe sunt: Dâmboviţa (7,78%), Bihor (7,61%) şi Dolj (6,90%).ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Sport
  CFR Cluj, inclusă într-un top al celor mai corupte cluburi de fotbal din Europa
 • Acum 6 hours Sanatate
  Tot mai puține cazuri de COVID în județ. Clujul este pe locul 2 în țară, după București
 • Acum 8 hours Eveniment
  Accident în zona Metro între un autoturism și o motocicletă
 • Acum 10 hours Vocea ta
  Dragoș Damian, directorul Terapia Cluj, despre starea proastă a învățământului: Educația este sabotată din interior, fiind luată ostatic de sinecuri politice și de familie
 • Acum 12 hours Editorial
  Felicitări fanilor și Orașului! Restul, hoții, pomanagiii, sugătorii de PR și sforarii, felicitați-vă în liniște că ați fost mai performanți ca celelalte loaze
 • Acum 12 hours Eveniment
  Sute de câini se întrec în frumusețe într-un concurs internațional care are loc în Cluj
 • Acum 24 hours Sport
  Superb! U Cluj a învins Dinamo în prima manșă a barajului. Clujenii sunt la un pas de promovare în Liga I
 • Acum 1 day Sanatate
  Județul Cluj, locul 2 pe țară la numărul de cazuri COVID
 • Acum 1 day Sport
  FC Victoria Cluj, campioana județului pentru Liga IV! Baraj de calificare cu județul Satu Mare pentru Liga III
 • Acum 1 day Afacerea zilei
  Start-up-ul clujean Cyscale a reușit performanța obținerii unei finanțări de 3 milioane euro de la investitori străini
 • Acum 1 day Vocea ta
  Arhitectura caselor din satul Aiton, exemplu de urmat
 • Acum 1 day Vocea ta
  Cum este batjocorit cetățeanul de către statul român
 • Acum 2 days Eveniment
  UPDATE – Băiat de 16 ani din Gilău, dat dispărut. Adolescentul a fost găsit în Someșul Rece
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE