Din oras

Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta

Fundaţia Sapientia din Cluj-Napoca a început reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody din piaţa centrală a oraşului. Una dintre cclădirile simbol ale orașului, fostul Hotelul Melody, a fost achiziționată, în 2020, de Fundația Sapientia în urma unei tranzacții de 5,6 milioane de euro şi a devenit spațiu de studiul coregrafiei și al dansurilor populare al Universității Sapientia şi sediul de la Cluj-Napoca al Fundaţiei Casa Tradiţiilor din Transilvania.

Vor fi efectuate atât lucrări de reabilitare interioară, cât şi de renovare exterioară, faţada şi întreaga structură a acoperişului urmând să fie reînnoite. Renovări se vor realiza şi la subsol, precum şi în curtea interioară aflată la primul etaj al clădirii monument istoric, încăperile de la acest etaj urmând să fie modificate.

Edificiul va găzdui şi spaţii pentru evenimente, potrivit decanului Facultăţii de la Cluj-Napoca a Universităţii Sapientia din Transilvania, Dezső Szenkovics, citat de agenţia maghiară de presă MTI.

”Finanţarea lucrărilor este asigurată de Guvernul Ungariei, prin Fondul Bethlen”, a specificat Dezső Szenkovics.

Valoarea totală a investiţiei (fără TVA) este de aprox. 6 milioane de lei.

Lucrările vor fi realizate de firma care a câştigat licitaţia anunţată de Fundaţia Sapientia, Decorint SRL din Cluj-Napoca. Potrivit estimărilor, compania va finaliza lucrările în luna decembrie.

Recent, aceeași firmă a finalizat lucrările de reabilitare și renovare a Turnului Pompierilor care a fost deschis publicului cu o întârziere de 11 ani de la prima promisiune și de 7 ani de la demararea lucrărilor.

Până la sfârşitul anului universitar aceste lucrări de reabilitare nu vor afecta activităţile didactice.

”Pe durata verii însă, întregul imobil va fi predat firmei de construcţii şi nu vor putea fi desfăşurate activităţi în clădire”, a declarat Dezső Szenkovics

Acesta a mai adăugat că speră ca la toamnă, odată cu începerea noului an universitar, edificiul să poată fi luat în folosinţă din nou.

Odată cu renovarea completă, destinaţia clădirii se va schimba parţial, a explicat Dezső Szenkovics.

  • De exemplu, în incinta pivniţei vor putea fi organizate evenimente de dans, mici concerte de muzică populară, expoziţii şi alte evenimente. La parterul clădirii, în locul fostei bucătării se vor desfăşura activităţile educaţionale ale Casei Tradiţiilor din Transilvania, în timp ce fostul restaurant de la parter va fi transformat într-un spaţiu comunitar, unde vor fi ţinute conferinţe, expoziţii şi concerte.
  • La primul etaj vor exista birouri, spaţii de predare pentru secţia de Artele Spectacolului a Universităţii Sapientia, precum şi un studio de dans, iar la etajul doi vor funcţiona în continuare camere de oaspeţi destinate invitaţilor celor două instituţii.

Budapesta finanțează de la bugetul de stat, prin Fondul Bethlen Gábor, restaurarea bisericilor și a monumentelor istorice din Transilvania.