
Comisia Tehnică de Urbanism din cadrul Consiliului Județean Cluj a adoptat joi un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) care reglementează din punct de vedere urbanistic aria protejată Cheile Turzii.
- Documentul a fost elaborat de Direcția de Urbanism a Consiliului Județean, condusă de arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță.
Potrivit informațiilor Consiliului Județean, pentru prima oară documentația soluționează situația Cheilor Turzii.
Mai precis, a fost reglementată:
– zona de servicii- comerț și alimentație publică- deservire turistică, administrativă, educativă;
– zona de camping, glamping și agrement;
– zona de parcări (150 pe zona de acces dinspre satul Cheia);
– zona de sport, tabere copii;
– direcții de amenajare și dezvoltare viitoare.
“Dorim atragerea celor care vin în scop educativ, organizarea de excursii, tabere ecologice, dar și turismul stiințific, arheologic, speologic, pentru care s-a propus zona de agrement. De asemenea activitățile comerciale se vor concentra într-un ansamblu unitar ce oferă posibilitatea desfășurării acestora cu terase în partea superioară și locuri de parcare în imediata apropiere. Încurajăm creșterea procentului de turiști care vin pentru a vizita rezervația, drumețiile și cicloturismul pentru care propunem amenajarea corespunzătoare a traseului și asigurarea continuității acestuia”, a transmis Consiliul Județean.
Obiectivele principale ale proiectului aprobat astăzi sunt protejarea cadrului natural și valorificarea potențialului turistic.