In vizor

O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii

Comisia Tehnică de Urbanism din cadrul Consiliului Județean Cluj a adoptat joi un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) care reglementează din punct de vedere urbanistic aria protejată Cheile Turzii.

  • Documentul a fost elaborat de Direcția de Urbanism a Consiliului Județean, condusă de arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță.

Potrivit informațiilor Consiliului Județean, pentru prima oară documentația soluționează situația Cheilor Turzii.

Mai precis, a fost reglementată:

– zona de servicii- comerț și alimentație publică- deservire turistică, administrativă, educativă; 

–  zona de camping, glamping și agrement; 

–  zona de parcări (150 pe zona de acces dinspre satul Cheia); 

–  zona de sport, tabere copii;

– direcții de amenajare și dezvoltare viitoare.

„Dorim atragerea celor care vin în scop educativ, organizarea de excursii, tabere ecologice, dar și turismul stiințific, arheologic, speologic, pentru care s-a propus zona de agrement. De asemenea activitățile comerciale se vor concentra într-un ansamblu unitar ce oferă posibilitatea desfășurării acestora cu terase în partea superioară și locuri de parcare în imediata apropiere. Încurajăm creșterea procentului de turiști care vin pentru a vizita rezervația, drumețiile și cicloturismul  pentru care propunem amenajarea corespunzătoare a traseului și asigurarea continuității acestuia”, a transmis Consiliul Județean.

Obiectivele principale ale proiectului aprobat astăzi sunt protejarea cadrului natural și valorificarea potențialului turistic.