In vizor

Răzvan Cherecheș: ”Revelionul și Crăciunul sunt compromise. Trebuie să sacrificăm iarna asta pentru a avea în continuare o familie”

Răzvan Cherecheș, specialist în sănătate publică în cadrul Universității „Babeș-Bolyai” atrage atenția că această iarnă va fi foarte grea și românii vor trebui să renunțe la petreceri și vizite de Crăciun și Revelion, pentru a-i proteja pe cei dragi. Numărul persoanelor diagnosticate pozitiv cu COVID-19 cresc de la zi la zi, iar măsurile restrictive luate de autorități încă nu dau rezultate. 

”Autoritățile trebuie să fie foarte ferme în a da amenzi pentru nepurtarea măștii și în vânătoare de evenimente private. Sunt 80% care infectează prea puțini oameni, poate chiar unul și sunt restul de 20% care sunt responsabili de infectarea celorlalți prin evenimente de familie, boteze, nunți. Oamenii depășesc barierele de distanțare, nu se poartă mască. Trebuie să fim conștienți că cel mai probabil Revelionul și Crăciunul sunt compromise anul acesta. Nu planificați petreceri mari. Chiar dacă vom coborî sub trei, iarna aceasta va fi o iarnă grea. Vom strânge cureaua, dar nici un caz colindat. Trebuie să sacrificăm iarna asta pentru a avea o familie în continuare. O să fie bine până la urmă, dar trebuie să strângem din dinți împreună, să avem grijă împreună, doar împreună, deși stăm la distanță trebuie să fi solidari, o să fie o iarnpă grea”, atrage atenția Răzvan Cherecheș.

Răzvan Cherecheș consideră că autoritățile au așteptat prea mult pentru a lua măsurile restrictive deoarece transmitere intercomunitară deja e mare. Dacă ar fi fost luate măsuri mai repede poate că nu s-ar fi ajuns la situația de a închide școlile. 

”În ceea ce privește măsurile care s-au luat acum, cred că măsurile sunt adecvate, închiderea școlilor, a restaurantelor, obligativitatea purtării măștii cu amenzi pentru cei care nu poartă. Din nefericire până când vom vedea efectul va dura. La nivelul țării, pentru că avem încă județene care nu se află în scenariul roșu iar masca nu este obligatorie, numărul cazurilor va continua să crească. În județele în care s-au impus restricții ar trebui să avem o plafonare și apoi să scadă. Dacă nu funcționează vor trebui ntroduse noi restricții până la lockdown. Au început să ia măsuri când am ajuns la 3 cazuri la mia de locuitori, ceea ce e târziu. Deja avem transmitere intracomunitară mare. Da, trebuiau închise școlile când am ajuns la 3, dar se puteau lua măsuri când eram la 1,5, măsuri care nu s-au luat: forțe de ordine la școli ca să evite aglomerările de părinți, unii cu mască, alții fără mască și forțe de ordine care să interzică urcare în mijloacele de transport în comun dacă este depășită capacitatea de siguranță.Important e ce facem după ce scădem sub 3. cam în 506 săptămâni în București sau Cluj, unde au fost luate măsuri se va coborî sub 3. acela e momentul în care dacă se deschide tot din nou, în două săptămâni vom fi iar la 3 și se vor închide din nou școlile. Va fi foarte serios pentru că ventilația e mult mai proastă, e vreme rece, puține școli au sisteme performante de ventilație în fiecare clasă. O abordare mai prudentă ar fi ca în momentul în care s-a coborât sub 3 să se deschidă până la nivel de clasa a patra, pentru copiii prea mici să rămână singuri acasă și părinții să se poată întoarce la muncă să fie activi în economie. Pe urmă să se aștepte două săptămâni să vedem ce se întâmplă și abia apoi să introducă și gimnaziu”, consideră Cherecheș.

În ceea ce îi privește pe cei care nu cred în existența virusului, Cherecheș cred că aceste teorii ale conspirației vor dispărea, pentru că în curând fiecare dintre noi va cunoaște pe cineva care a făcut o formă gravă de coronavirus sau mai grav, care a murit din cauza acestui virus. DSP-urile din țară sunt depășite de numărul mare de cazuri, cei de la Minister nu reușesc să facă în timp real o statistică a celor diagnosticați pozitiv și a celor cu care au intrat în contact.

”Medicii nu au niciun motiv să declare cazuri de COVID suplimentare pentru că nivelul lor de disconfort crește enorm, ei personal nu câștigă. Pentru cei care nu cred în  COVID-19, din nefericire teoria aceasta va dispărea. Sfatul meu pentru cei care nu cred e să nu scrie pe Facebook chestiile astea pentru că vor rămâne acolo și își vor schimba opinia când vor avea în jurul lor pe cineva care se va îmbolnăvi grav sau va muri. Când vom ajunge la 10-15.000 de cazuri pe zi, probabilitatea ca fiecare dintre noi să cunoască pe cineva care a murit de COVID-19 va fi mare. Vom vedea cum dispar toți conspiraționiștii pentru că în momentul în care ai la tine în familie e foarte greu să mai negi realitatea.  DSP nu are suficienți oameni să facă anchetele epidemiologice, le fac cu întârzieri de zile. Simplu fapt că de la MS nu știu câte cazuri noi am avut pe județ și câți contacți au avut fiecare dintre ei. V-ați aștepta ca la minister să aibă o harta cum cresc cazurile în timp real și un tebel cu persoanele expuse. Nu au așa ceva, nu avem această situație. Nu avem anchete, nu știm ce se întâmplă. Cam așa se întâmpla în secolul 18 când oricine părea suspect îl închideau în casă și zideau ferestrele și ușa și sperau că nu au expus și pe alții”, potrivit lui Cherecheș.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 9.714 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. În județul Cluj în ultimele 24 de ore au fost confirmate pozitiv 534 de persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *