In vizor

Răzvan Cherecheș: ”Revelionul și Crăciunul sunt compromise. Trebuie să sacrificăm iarna asta pentru a avea în continuare o familie”

Scris de 71

Răzvan Cherecheș, specialist în sănătate publică în cadrul Universității „Babeș-Bolyai” atrage atenția că această iarnă va fi foarte grea și românii vor trebui să renunțe la petreceri și vizite de Crăciun și Revelion, pentru a-i proteja pe cei dragi. Numărul persoanelor diagnosticate pozitiv cu COVID-19 cresc de la zi la zi, iar măsurile restrictive luate de autorități încă nu dau rezultate. 

”Autoritățile trebuie să fie foarte ferme în a da amenzi pentru nepurtarea măștii și în vânătoare de evenimente private. Sunt 80% care infectează prea puțini oameni, poate chiar unul și sunt restul de 20% care sunt responsabili de infectarea celorlalți prin evenimente de familie, boteze, nunți. Oamenii depășesc barierele de distanțare, nu se poartă mască. Trebuie să fim conștienți că cel mai probabil Revelionul și Crăciunul sunt compromise anul acesta. Nu planificați petreceri mari. Chiar dacă vom coborî sub trei, iarna aceasta va fi o iarnă grea. Vom strânge cureaua, dar nici un caz colindat. Trebuie să sacrificăm iarna asta pentru a avea o familie în continuare. O să fie bine până la urmă, dar trebuie să strângem din dinți împreună, să avem grijă împreună, doar împreună, deși stăm la distanță trebuie să fi solidari, o să fie o iarnpă grea”, atrage atenția Răzvan Cherecheș.

Răzvan Cherecheș consideră că autoritățile au așteptat prea mult pentru a lua măsurile restrictive deoarece transmitere intercomunitară deja e mare. Dacă ar fi fost luate măsuri mai repede poate că nu s-ar fi ajuns la situația de a închide școlile. 

”În ceea ce privește măsurile care s-au luat acum, cred că măsurile sunt adecvate, închiderea școlilor, a restaurantelor, obligativitatea purtării măștii cu amenzi pentru cei care nu poartă. Din nefericire până când vom vedea efectul va dura. La nivelul țării, pentru că avem încă județene care nu se află în scenariul roșu iar masca nu este obligatorie, numărul cazurilor va continua să crească. În județele în care s-au impus restricții ar trebui să avem o plafonare și apoi să scadă. Dacă nu funcționează vor trebui ntroduse noi restricții până la lockdown. Au început să ia măsuri când am ajuns la 3 cazuri la mia de locuitori, ceea ce e târziu. Deja avem transmitere intracomunitară mare. Da, trebuiau închise școlile când am ajuns la 3, dar se puteau lua măsuri când eram la 1,5, măsuri care nu s-au luat: forțe de ordine la școli ca să evite aglomerările de părinți, unii cu mască, alții fără mască și forțe de ordine care să interzică urcare în mijloacele de transport în comun dacă este depășită capacitatea de siguranță.Important e ce facem după ce scădem sub 3. cam în 506 săptămâni în București sau Cluj, unde au fost luate măsuri se va coborî sub 3. acela e momentul în care dacă se deschide tot din nou, în două săptămâni vom fi iar la 3 și se vor închide din nou școlile. Va fi foarte serios pentru că ventilația e mult mai proastă, e vreme rece, puține școli au sisteme performante de ventilație în fiecare clasă. O abordare mai prudentă ar fi ca în momentul în care s-a coborât sub 3 să se deschidă până la nivel de clasa a patra, pentru copiii prea mici să rămână singuri acasă și părinții să se poată întoarce la muncă să fie activi în economie. Pe urmă să se aștepte două săptămâni să vedem ce se întâmplă și abia apoi să introducă și gimnaziu”, consideră Cherecheș.

În ceea ce îi privește pe cei care nu cred în existența virusului, Cherecheș cred că aceste teorii ale conspirației vor dispărea, pentru că în curând fiecare dintre noi va cunoaște pe cineva care a făcut o formă gravă de coronavirus sau mai grav, care a murit din cauza acestui virus. DSP-urile din țară sunt depășite de numărul mare de cazuri, cei de la Minister nu reușesc să facă în timp real o statistică a celor diagnosticați pozitiv și a celor cu care au intrat în contact.

”Medicii nu au niciun motiv să declare cazuri de COVID suplimentare pentru că nivelul lor de disconfort crește enorm, ei personal nu câștigă. Pentru cei care nu cred în  COVID-19, din nefericire teoria aceasta va dispărea. Sfatul meu pentru cei care nu cred e să nu scrie pe Facebook chestiile astea pentru că vor rămâne acolo și își vor schimba opinia când vor avea în jurul lor pe cineva care se va îmbolnăvi grav sau va muri. Când vom ajunge la 10-15.000 de cazuri pe zi, probabilitatea ca fiecare dintre noi să cunoască pe cineva care a murit de COVID-19 va fi mare. Vom vedea cum dispar toți conspiraționiștii pentru că în momentul în care ai la tine în familie e foarte greu să mai negi realitatea.  DSP nu are suficienți oameni să facă anchetele epidemiologice, le fac cu întârzieri de zile. Simplu fapt că de la MS nu știu câte cazuri noi am avut pe județ și câți contacți au avut fiecare dintre ei. V-ați aștepta ca la minister să aibă o harta cum cresc cazurile în timp real și un tebel cu persoanele expuse. Nu au așa ceva, nu avem această situație. Nu avem anchete, nu știm ce se întâmplă. Cam așa se întâmpla în secolul 18 când oricine părea suspect îl închideau în casă și zideau ferestrele și ușa și sperau că nu au expus și pe alții”, potrivit lui Cherecheș.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 9.714 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. În județul Cluj în ultimele 24 de ore au fost confirmate pozitiv 534 de persoane.ULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours PubliNews
  Mai multe branduri s-au alăturat campaniei Winter Sale din Iulius Mall Cluj, iar reducerile ajung până la 70%!
 • Acum 5 hours Politica
  Marcel Ciolacu după reținerea lui Pițurcă: ”Cred că nu va fi singurul caz!”
 • Acum 8 hours General
  L-A PUS LA LOC, PROBABIL CA SĂ-L POATĂ DA ÎNAPOI JOS, DAR DE DATA ACEASTA, “CU RESPECT”. Iuliu Maniu a revenit pe soclu
 • Acum 8 hours Politica
  “DOTTORE” LA “DOTTORE”, NU CRITICĂ “DOTTORATUL”. Ciucă despre acuzațiile de plagiat la adresa lui și a lui Lucian Bode: “Lăsăm să se desfășoare procesele din justiție”
 • Acum 8 hours Politica
  MINCIUNA, BOALĂ PROFESIONALĂ ÎN FAMILIA LIBERALĂ: Ligia Deca le-a spus liderilor PNL că Legile educației ar fi stat deja în consultare și că trebuie aprobate până în luna iunie pentru a nu pierde bani din PNRR. În realitate, proiectele nici acuma nu sunt publice!
 • Acum 9 hours In vizor
  În 2020, lui Piţurcă Jr. i se fluidizau în conturi 11 milioane de lei din conturile Ministerului Apărării. Luni, măştile neconforme din acel contract, l-au verticalizat pe Piţurcă Sr. direct în poartă la DNA
 • Acum 9 hours Din oras
  AICI SUNT VOTURILE DUMNEAVOASTRĂ: Primăria plătește 14 milioane de lei compensaţie pentru căldură clujenilor
 • Acum 9 hours Politica
  PSD își face planurile pentru preluarea conducerii Guvernului: puncte “fierbinți” în relația cu PNL
 • Acum 10 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Campanie pe #Clujul_Civic: “Haideți să îi încălțăm pe micuții de la Pata Rât. Eu pot trăi fără 100 de lei în portofel, dar ei cum pot trăi fără încălțăminte?!”
 • Acum 10 hours In vizor
  Din 2014 suntem anunţaţi că se va putea ateriza şi “cu ceraceaful pus pe geam” pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca. Banii ăia s-au topit ca şi o ceaţă. Acum suntem “ameninţaţi” cu un nou sistem ultra-modern. BONUS: care este diferenţa dintre cei 150 de metri din 2014 şi cei 150 de metri din 2023? S-a devalorizat şi metrul de atunci?
 • Acum 10 hours In vizor
  Cum arată un proiect european la Dej. Apa din rigole refulează prin canalizare în casele oamenilor
 • Acum 12 hours In vizor
  VAL DE REVOLTĂ LA CLUJ DUPĂ CE STATUIA LUI IULIU MANIU A FOST TRATATĂ CA UN DEŞEU: “Spargerile de asfalt, rebordurările continuă în Cluj fără ruşine”. Constatăm că Boc nu ştie ce să mai mintă
 • Acum 12 hours Din oras
  DE CE NU NE MIRĂ? După ce a pus monopol pe Cluj, Supercom își dă arama pe față: tarifele aproape s-au dublat, dar gunoiul nu e ridicat
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE