In vizor

Consiliul Județean Cluj anunță stoparea tuturor angajărilor în entitățile subordonate, pentru a nu ajunge la imposibilitatea achitării salariilor

Prin intermediul unui comunicat de presă, Consiliul Județean Cluj a anunțat astăzi „stoparea tuturor angajărilor în entitățile subordonate”,  „cu excepția celor expres prevăzute de legislația pentru prevenirea și limitarea extinderii COVID-19”.

Reprezentanții Consiliului Județean afirmă că, „prin adrese oficiale repetate”, CJ Cluj „a solicitat în mod imperativ tuturor instituțiilor subordonate să oprească angajările”, rațiunea care a stat la baza acestei decizii fiind legată de „obligația de a fi prudenți, pentru a nu ajunge la imposibilitatea achitării salariilor”.

Deși comunicatul de astăzi este semnat „Biroul de presă”, în el putem recunoaște tonul președintelui CJ, Alin Tișe, care tună și fulgeră contra lui Daniel Tămaș, directorul demis al DGASPC, cu care Tișe poartă, de ani de zile, un război de uzură:

„Entităților subordonate Consiliului Județean Cluj care nu se vor conforma acestor dispoziții oficiale, comunicate în scris, li se va reduce fondul de salarii corespunzător posturilor scoase la concurs în mod ilegal.

În acest sens, un caz flagrant îl reprezintă situația de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, instituție subordonată Consiliului Județean, unde, în pofida pandemiei și a restricțiilor impuse de lege, inclusiv cu privire la angajări, directorul demis pentru incompetență și aflat în ultimele zile de preaviz continuă să deruleze concursuri și să le reia pe cele suspendate anterior.

Prin aceasta, alături de sănătatea și chiar viața persoanelor care participă la aceste proceduri de angajare, este pusă în pericol plata salariilor actualilor angajați.

În acest context, în proxima ședință a Consiliului Județean Cluj, bugetele de salarii ale entităților subordonate care vor încălca în continuare prevederile legale și solicitările exprese ale forului tutelar și ordonatorului principal de credite vor fi diminuate corespunzător posturilor vacante.

Iresponsabilitatea unor directori pune în pericol locurile de muncă existente, acest fapt putând determina luarea unor măsuri extreme care să permită asigurarea în continuare a salariilor pentru actualii angajați”, au transmis reprezentanții Consiliului Județean.

Daniel Tămaș, directorul demis al DGASPC, a răspuns comunicatului de presă al Consiliului Județean, printr-o postare pe pagina sa de Facebook:

„Președintele Consiliului Județean Alin Tișe ne uimește din nou cu un comunicat de presă, în care reclamă nereguli la angajări în instituțiile din subordinea CJ Cluj. Nu cred că mai miră pe cineva faptul că ținta este, din nou, DGASPC Cluj și, desigur, persoana mea.

Dl. Tișe reclamă că sunt acceptabile numai angajările expres prevăzute de legislația privind prevenirea și limitarea extinderii Covid 19. Însă punctul-cheie al comunicatului este că, în proxima ședință a CJ, bugetele de salarii ale instituțiilor subordonate “care vor încălca în continuare prevederile legale și solicitările exprese ale forului tutelar și ordonatorului principal de credite vor fi diminuate corespunzător posturilor vacante”.

Față de cele de mai sus, trebuie să pornim de la faptul că dl. Tișe nu a fost niciodată într-un centru al DGASPC, instituția “din subordinea sa”, că asta ne reamintește mereu, ca să vadă cum se desfășoară ziua de lucru a unui angajat care are în grijă copii și bătrâni, în multe cazuri cu handicap sever. Angajările de la DGASPC la care probabil face referire dl Tișe s-au făcut pe posturi de infirmier, psiholog, supraveghetor de noapte, bucătar și personal pentru curățenie. Eu știu ce se întâmplă în fiecare centru rezidențial al DGASPC Cluj și vă asigur că, fără aceste angajări, eram în situația de a nu mai putea funcționa și avea grijă de beneficiarii noștri, cu atât mai mult cu cât criza Covid a complicat condițiile de lucru și a crescut rigorile și volumul de muncă în centre.

După acest comunicat, scenariul de care mă temeam cel mai mult, din păcate, se confirmă. În acești ani, m-am luptat din răsputeri ca să securizez salariile angajaților DGASPC, astfel încât acești oameni să aibă o viață decentă. Este greu de crezut că cineva în România sau oriunde în Europa ar putea accepta să mai lucreze pe salarii mizerabile atunci când au în responsabilitate viața unor oameni.

Așadar, dl. Tișe se folosește de un pretext flagrant de fals pentru a anunța ceea ce riscă să devină coșmarul angajaților DGASPC și nu numai – tăierea salariilor. Ar fi fost apreciat un minim exercițiu de onestitate din partea cuiva care în timpul precedentului mandat la conducerea CJ Cluj a dublat numărul de angajați ai instituției. Mai mult, întreține o camarilă de pensionari de lux, vezi celebrul domn Cotârlă, șeful Corpului de Control al CJ, din al cărui salariu ar putea fi plătite fără probleme cel puțin trei infirmiere din DGASPC. Nu aș putea să închei fără să remarc faptul că această nouă lovitură asupra DGASPC vine la numai o zi după ce președintele Tișe și-a prezentat prioritățile de mandat. Mult interes pentru plantarea de copaci sau piste de biciclete, care sunt, desigur, foarte importante. Dar nimic legat de situația persoanelor vulnerabile, acea masă tăcută și aproape invizibilă, dar care depinde aproape total de bunăvoința semenilor. Recunosc că aș fi vrut să văd o reacție față de această gravă “scăpare”. #trecemnoisipesteasta.”

Entitățile subordonate Consiliului Județean Cluj sunt: Filarmonica de Stat „Transilvania”, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj, Teatrul de Păpuși „Puck”, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Școala Populară de Arte „Tudor Jarda” Cluj, Muzeul Memorial „Octavian Goga” Ciucea, Revista „Tribuna”, Revista „Muvelodes”, Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca, Liceul Tehnologic Special pentru Deficienți de Auz Cluj-Napoca, Școala Gimnazială Specială pentru Deficienți de Auz – Kozmutza Flora – Cluj-Napoca, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Cluj-Napoca, Școala Profesională Specială Samus, Școala Gimnazială Specială Centru de Resurse și Documentare privind Educația Incluzivă/Integrată Cluj, Grădinița Specială, Școala Gimnazială Specială „Transilvania” Baciu, Liceul Tehnologic Special Dej, Școala Gimnazială Specială Huedin, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Danielo” Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca, Spitalul de Boli Psihice Cronice Borșa, Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Cluj, Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Cluj, Regia Autonomă Aeroportul „Avram Iancu” Cluj, Compania de Apă Someș S.A.,Univers T S.A., TETAROM S.A., Centrul Agro Transilvania S.A., Clujana S.A., Pază și Protecție Cluj SRL, Drumuri și Poduri Județene Cluj S.A.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *