In vizor

Razmerita in Capusu Mare: primarul e acuzat de abuzuri si violente

Un grup de sateni din satul Agarbiciu, comuna Capusu Mare a venit marti cu jalba la Consiliul Judetean. Oamenii au o lista lunga de plangeri la adresa primarului Gheorghe Iancu: ca nu vrea sa le dea titluri de proprietate pentru niste terenuri revendicate, ca ar folosi abuziv pamanturi care nu ii apartin, ba chiar si ca ciobanul tumei sale de oi a lovit un om si ca ii ameninta sistematic.

Oamenii au venit prin ploaie si vreme rea inghesuiti intr-o masina, echipati cu un vraf mare de documente cu care sa ii convinga pe cei de la Consiliul Judetean Cluj de dreptatea lor.

“Dintotdeauna am avut probleme cu primarul. Ii un om foarte agresiv si nu tine cont de problemele oamenilor. A ajuns foarte bogat si nu ii mai pasa de nevoile altora. Suntem 38 de oameni care avem terenuri ce au fost ale parintilor si bunicilor nostri, le-am castigat inapoi, dar primarul Gheorghe Iancu nu vrea sa ne dea titluri de proprietate pentru ele. Am facut reclamatie, am primit raspuns ca avem dreptate, iar apoi el a adunat satul la caminul cultural si a zis ca cei 38 care au semnat pe lista si-au batut cuie in talpa”, a povestit Maria Marincas, o sateanca de 59 de ani, infirmiera la o fundatie din comuna.

Femeia a venit si sa il reprezinte pe sotul ei, Iulian Marincas, de 64 de ani, fost sofer la Exploatarea Miniera din Capusu Mare, pensionat de boala din 2000. In 10 octombrie, potrivit sotiei sale, omul se afla pe un teren al mai multor sateni, pazind vitele la pascut.

“Erau animalele mai multora din sat, le-am pazit cu randul toata vara. A adormit pe camp si s-a trezit de la niste strigate. Era ciobanul turmei de oi a primarului, care i-a zis  sa plece, ca e terenul primarului. Sotul meu l-a intrebat cum vine asta, ca noi platim impozite pentru pamantul acela. Ciobanul l-a lovit apoi cu bata peste maini si el a lesinat. Cand s-a trezit, deasupra lui era fiul primarului, cu bata rupta a ciobanului in mana. L-a intrebat daca a dat si el, iar baiatul a inceput sa dea cu pietre in el. Acum barbatul meu are o mana fracturata si un deget lovit si pansat. Eu il imbrac, eu il dezbrac, eu ii bag mancarea in gura. La medic i-au descoperit si o pata mare pe cap, il si doare, au zis ca poate fi de la ceva lovituri”, a relatat femeia.

Alaturi de ea au mai venit doi sateni, pentru a se plange ca edilul nu vrea sa le dea titluri de proprietate pentru terenurile pe care statul comunist le-a luat de la parinti si le-a dat fostei Exploatari Miniere din Capusu Mare.

“S-a facut comisie care a cercetat si a masurat terenurile, a stabilit care al cui ar fi, si unora chiar le-a si dat inapoi. Noua nu. Eu am 4 hectare cu care nu pot sa fac nimic. Lumea prin sat vorbeste ca primarul si-ar fi trecut terenul asta ca al lui la APIA si ar lua bani pentru el. Noi n-am crezut, ar fi o ilegalitate prea mare, dar nici nu stim de ce ni se impotriveste atata. Nu stim unde sa ne plangem, toti se tem de el”, a declarat Ioan Iancu, un pensionar de 77 de ani din Agarbiciu.

Celalalt clujean venit cu jalba este Iosif Iancu, in varsta de 66 de ani si el pensionat de la Exploatarea Miniera Capusu Mare. Omul a fost consilier local, calitate din care a putut vedea, dupa cum sustine, ca in 2012 s-au alocat 50.000 de lei pentru repunerea in posesie a terenurilor folosite de Exploatare. A vazut cum vin comisiile sa masoare, cum unii au primit teren, dar si cum marea parte a acestuia nu a mai fost atribuit nimanui.

“Unii il folosesc, altii nu. Nu stim unde e legea egala pentru toti. Am facut plangeri si reclamatii, dar nu a venit nimeni, niciodata sa faca vreo cercetare sau ancheta la fata locului”, a spus Iancu.

Potrivit Mariei Marincas, terenul in cauza ar fi folosit de primar ca sa isi tina acolo oile. Ea il mai acuza pe primar ca foloseste abuziv si un alt teren, donat in 1932 pentru cimitir si avand o biserica-monument alaturi.

“A depozitat acolo pamantul de la fundatia casei pe care si-o construieste in sat, plus niste dale. Acum terenul o ia la vale cu tot cu morminte si ar putea sa darame si biserica. Toti se tem de el, in afara de gasca lui de prieteni. A fost ales numai pentru ca si-a atras tineretul de partea lui, a dat petreceri, bautura, mici si  cate si mai cate in campania electorala”, a mai spus femeia.

Contactat telefonic, primarul Gheorghe Iancu a fost revoltat de acuzatiile satenilor si a spus ca a depus plangeri la politie la adresa lor.

“Credeti ca noi traim in jungla? Eu sunt convins ca bunul simt inca mai functioneaza la unii oameni, iar eu sunt unul dintre ei. In primul rand eu nu sunt proprietar de animale, iar cel acuzat de Marincas e ciobanul fiului meu. Era in stare de ebrietate si a dat cu bata in oi si in cioban, iar fiul meu are 20 de ani, nu il putea lovi. Daca l-a lovit la maini, cum zice ca are lovitura la cap? Satele necooperativizate nu au dreptul la retrocedari. Nu li s-au luat terenurile, de ce sa le dau eu inapoi? Eu am pornit procedurile alea cand eram viceprimar, dar cand a mai fost nevoie de avize pe banii lor, oamenii nu au mai vrut sa continue procedura, asta a fost! Nu am facut abuzuri. Daca doriti o stire de senzatie ca primarul de Capus a batut si a facut, cred ca nu v-ati gasit omul. Eu sunt aici sa fac administratie publica, nu altceva”, a declarat Iancu.

Dupa  cateva minute, primarul din Capusu Mare a sunat ca sa precizeze ca era la volan si nu a inteles despre ce terenuri era vorba. Nu a uitat sa spuna ca Maria Marincas lucreaza la o firma romano-elvetiana care face spalare de bani si ca oamenii nu si-au primit terenurile din cauza neintelegerilor dintre ei.

“Terenurile au apartinut de Romsilva, arhivele Exploatarii Miniere au ars apoi, cineva a pus intentioant focul. De fapt, cei care au avut terenuri luate de Exploatarea Miniera au semnat ca le dau si au primit si bani. Am o gramada de documente in acest sens, semnate si de Gheorghe Gheorghiu Dej. Unii cer 4.000 de metri patrati cand aveau de fapt doar 2.000. Legea isi va spune cuvantul, in momentul in care voi avea o sentinta, o voi respecta”, a mai spus primarul.

Oficialii Consiliului Judetean i-au reprogramat pe oameni pentru saptamana viitoare.

“Comisia de Fond Funciar nu e in subordinea noastra. Trebuie sa mearga la Prefectura”, a declarat Cornelia Trif, purtatoarea de cuvand a institutiei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *