In vizor

Haosul imobiliar din oras e incurajat de intelegerile amiabile

In Cluj, constructiile ilegale sunt incurajate de vecinii cladirilor in cauza, care, pentru bani, renunta la lupta impotriva mastodontilor care le iau lumina, intimitatea si linistea.  

Daca in alte state europene distanta dintre cladirile invecinate se calculeaza in functie de densitatea constructiilor din zona si cu  precizie matematica, in Romania nu mai e demult un secret ca se obtin autorizatii de constructie pentru imobile care nu  respecta nici macar regulile urbanistice de baza. In Cluj exista situatii in care distantele dintre cladiri permit, cu putin efort, sa sari in balconul locatarului din blocul alaturat sau sa-i schimbi vecinului de apartament programele la televizor. Altii sunt privati de lumina naturala in propriile case tocmai pentru ca un bloc s-a ridicat, peste noapte, la cativa metri de ferestrele lor.

In toate cazurile, oamenii se plang, cheama politia si autoritatile abilitate sa verifice constructorul, fac plangeri si cheama presa. De cele mai multe ori, insa, reclamatiile lor dispar de pe o zi pe alta. Oamenii ajung la o “intelegere” cu constructorul. Cu alte cuvinte, cat timp se inteleg la bani, oamenii nu mai au nicio problema cu lipsa luminii naturale sau distanta prea mica dintre cladiri. O dovedesc desele cazuri in care vecinii au depus plangeri, s-au facut controale si s-a ajuns pana in instanta, iar cateva luni si mii de euro mai tarziu, sa dispara toate reclamatiile.

Uite problema, nu e problema

S-a intamplat chiar saptamana trecuta, cand cativa clujeni ii acuzau pe detinatorii unui teren de pe strada Eugen Ionesco de o serie de ilegalitati, de la incalcarea obligatiilor de racordare la utilitati a locatarilor din zona, la ridicarea unor etaje care nu sunt prevazute in acte si, implicit, incalcarea PUZ-ului. Apoi, cel mai probabil dupa o discutie cu constructorul, oamenii s-au razgandit – brusc nu mai exista nicio problema.

La fel s-a intamplat in 2010, in cazul unui bloc de locuinte de 12 etaje pe strada Dorobantilor 132-134. Asociatia de proprietari de pe strada Coastei numarul 5-7 a mers atat de departe incat a actionat in instanta Consiliul Local Cluj-Napoca pentru emiterea autorizatiei de constructie. Locatarii se plangeau de faptul ca nu se respecta distanta legala intre cele doua imobile si ca “ne vom putea schimba canalele la televizor reciproc”. Cateva luni mai tarziu, distanta prea mica a devenit doar un detaliu. Oamenii au renuntat la plangeri, intre ei si constructor s-a facut brusc pace.

“Cele mai multe plangeri se inregistreaza in cazurile cand cladirea este mai mare decat este autorizata. In momentul in care un constructor primeste o autorizatie tolerand asa ceva, deja este o problema a administratiei locale si se poate ataca in justitie. Chiar daca se inteleg cu vecinii, acesta intelegere nu inseamna nimic din punct de vedere legal. Constructia ramane tot ilegala. Daca aceste cladiri sunt receptionate ilegal, tot problema administratiei e. Nu sunt lucrari efemere, oricand se pot sesiza. Constructorii se bazeaza pe faptul ca daca sesizarea s-a facut dupa 3, 5 ani de la constructie, din punct de vedere juridic, intra in legalitate, dar nu e adevarat. Datorita acestor sincope administrative, ori in momentul autorizarii, ori al receptionarii sau din cauza tolerantei, ei nu platesc impozit la nivelul caselor pe care le construiesc. Practic, sunt ajutati si in aceasta problema, printr-o suprafata neimpozitata”, explica arhitectul Szabolcs Guttmann.

“Ar trebui luat mult mai serios aceasta urmarire – se si incearca la autorizatia de constructie – a aparut o noua norma prin care se cere efectiv trasarea inainte de inceperea lucrarilor, cand remedierile sunt mult mai usor de facut decat dupa construirea fundatiei sau cand deja exista o casa de 4 etaje”, mai spune arhitectul.

 

Din pacate, in cazul constructiilor ilegale, in momentul de fata exista foarte putine exemple de demolare. “In momentul acesta, cancerul nu are un remedient, inseamna ca intr-un fel tacit functioneaza in mod real”, sustine Szabolcs Guttmann.

Cu sau fara acordul vecinilor

Potrivit normelor in vigoare ale Legii nr.50/2001, acordul vecinilor este necesar in mai multe situatii: la momentul in care se doreste realizarea unor constructii noi, care sunt amplasate adiacent constructiilor existente sau in imediata lor vecinatate, cand se schimba destinatia cladirii existente, dar si in cazul amplasarii de constructii cu alta destinatie decat cea a cladirilor invecinate.

Daca vecinii refuza sa-si dea acordul pentru realizarea unei constructii, in mod nejustificat, investitorul se poate adresa instantei de judecata pentru a obtine o hotarare judecatoreasca, prin care sa se constate caracterul nejustificat al refuzului, si care – in procesul de autorizare – sa tina loc de acord al vecinilor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *