In vizor

Războiul Tișe -Tămaș ajunge la bătălia BANILOR. Tișe despre DGASPC Cluj: ”Se duc mulți bani acolo, unii zic că se fură, alții că nu se fură”

Scris de 326

Relația tensionată dintre Consiliul Județean Cluj, condus de Alin Tișe și Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, condusă de către Dan Tămaș și-a consumat un nou episod în cadrul ședinței Consiliului Județean. După procese peste procese, certuri, împunsături și ironii, până la urmă totul se reduce la bani. Tișe ar vrea să mai taie din alocările către DGASPC Cluj care ajung anual la 50 de milioane de lei.

”Banii investiți acolo sunt de 50 de milioane de euro. Trebuie găsită o formulă de a vedea unde se duc banii și de găsi soluții. Se duc mulți bani acolo, nu știm ce cea, unii vor zice că se fură, alții că nu se fură. Curtea de Conturi an de an menționează că banii nu se cheltuie corect. Dam cu rahat in ventilator. Nimeni nu mai știe cine e responsabil”, a declarat Tișe.

Cristian Haiduc consideră că sumele de bani alocate anual de Consiliul Județean către DGASPC Cluj sunt mult prea mari. Acesta consideră că un județ precum Clujul care este pol de creștere ar trebui să ai aibă cheltuieli mai mici cu asistența socială, în schimb sumele alocate cresc de la an la an. Acesta a sugerat necesitatea găsirii unei soluții pentru eficientizarea activității Direcției, propunere susținută și de președintele Consiliului Județean Cluj Alin Tișe. 

”Noi am discutat ca într-un timp rezonabil aparatul de specialitate din cadrul Consiliului Județean o să facă o analiză pentru costuri de finanțare pe nevoi reale. Clujul este un pol de dezvoltare care crește foarte mult și atunci partea aceasta de asistență socială, ar trebui să scadă sumele alocate. Dacă o societate se dezvoltă numărul persoanelor care au nevoie de asistență socială să devină tot mai puține, dar la noi sumele cresc foarte mult. Să identificăm câți oamenii, un cost pe persoană, sumele să se ducă mai direct, câți oameni ajung în salarii, în pază. Să vedem, poate găsim alte soluții pentru ca acești bani să ajungă la oameni și restul banilor să fie folosiți pentru proiecte de dezvoltare. Să fie o Direcție optimă din punct de vedere al adresabilității și a sumelor”, a declarat Haiduc.

Dan Tămaș a avut un răspuns pentru consilierul județean Haiduc pe care l-a acuzat că nu a vizitat niciodată un centru al DGASPC în ultimii șapte ani, drept u 

”Nu îmi amintesc de vreo vizită a domnului Haiduc în ultimii șapte ani în Direcția de Asistență Socială sau în vreun centru. Nu știu nici cine este domnul Haiduc, președintele comisiei de buget finanțe care mai face între două sprituri câte-o declarație legată de Direcție . Nu-i cunosc pe acești domni și cred că nici cei 1300 de angajați nu-i cunosc. Declarațiile făcute cu privire la DGASPC nu cred că au acoperire. Dânsul confundă această instituție cu Aeroportul sau cu vreun cult religios”, potrivit lui Tămaș. 

Un raport al Curții de Conturi evidențiază plăți nelegale făcute către angajații DGASPC Cluj în valoare de 9.9 milioane de lei. Acele plăți au o istorie lungă care s-a finalizat printr-o decizie definitivă a Curții de Apel Cluj.  

Consilierul județean Cristian Haiduc, președintele Comisiei de Buget-Finanțe, a atras atenția în cadrul ședinței că acele sume de bani trebuie recuperate deoarece urmează o perioadă dificilă din punct de vedere economic din cauza crizei cauzată de epidemia de coronavirus.  

”Am discutat în cadrul comisiei de buget-finanțe informarea privind raportul Curții de Conturi și prejudiciul de la DGASPC. Acolo sunt foarte multe prejudicii care nu au fost recuperate. Aș dori să autorizați personalul pentru recuperarea prejudiciului prin orice mijloace, mai ales în acest an, având în vedere deficitul bugetar ce presupunem că va fi datorită situației economice create de pandemia de COVID. Cred că orice ban trebuie recuperat și trebuie administrat. Curtea de Conturi a descoperit prejudicii foarte mari acolo și trebuie recuperate aceste prejudicii. Vă rugăm să luați măsuri și să ne informați care sunt aceste măsuri pentru recuperarea prejudiciilor. Noi alocăm foarte mulți bani pentru protecția socială, dat banii trebuie să ajungă la oameni că pentru ei îi alocăm. Trebuie luate măsurile necesare pentru că sunt mulți bani. Anual sunt bani cu care am putea să asfaltăm tot județul. Banii sunt necesari pentru multe persoane care au nevoie de ei, dar să ajungă la acele persoane”, Cristian Haiduc. 

Președintele Consiliului Județean Alin Tișe a menționat că au fost făcute adrese oficiale către DGASPC, însă conducerea direcției refuză să pună în aplicarea decizia Curții de Conturi.  

”Voi cere conducerii Direcției să identifice persoanele responsabile și să recupereze banii. Curtea de Conturi a stabilit prejudiciul și conducerea trebuie să identifice responsabilii. Dacă nu o va face va trebui să vedem în ce măsură Consiliul Județean poate să intervină pentru a identifica persoanele responsabile, sau a lua măsuri împotriva conducerii. Conducerea Curții de Conturi trebuie să execute în totalitate decizia Curții de Conturi. Dacă ei refuză să o pună în executare atunci vor trebui să răspundă. Vom face o adresă oficială, cred că am și făcut deja. Directorul trebuie să identifice persoanele și să execute paguba, dacă nu nu o face va răspunde personal. Noi vom face oficial o adresă, dacă nu se vor identifica vinovații vom veni cu informarea și vom decide ce e de făcut, cum recuperăm aceșți bani. Cineva trebuie să răspundă. Am solicitat să se execute decizia Curții și conducerea refuză să pună în aplicare decizia Curții de Conturi”, a declarat Alin Tișe.

Președintele Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului a declarat pentru Ziar de Cluj că singurii care trebuie să suporte prejudiciul de 9 milioane de lei sunt consilierii județeni, ei fiind cei care i-au încadrat greșit pe cei 372 de angajați ai Direcției, așa cum arată o decizie definitivă a Curții de Apel Cluj. 

”În momentul în care domnul Tișe face o declarație, trebuie să o facă argumentat, ori absența lui de la serviciu în ultimele patru luni nu justifică o declarație de o asemenea gravitate. Rapoartele Curții de Conturi la care dânsul face referire nu ne-au fost transmise. Nu avem cunoștințe despre rapoarte ale Curții de Conturi în care să există prejudicii de natură celor pe care dânsul le reclamă. Ca să fiu mai explicit, toate rapoartele Curții de Conturi care au vizat activitatea Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului au fost soluționate în instanță favorabil pentru noi sau sunt în curs de soluționare într-un proces pe rol la instanța din Cluj. Dacă dânsul face referire la acei aproape 9 milioane de lei pe care Curtea de Conturi i-a sesizat pentru încadrarea a 372 de salariați, trebuie să îi aduc la cunoștință că există o Hotărâre definită a Curții de Apel care spune clar că această încadrare făcută de DGASPC a fost una corectă. Prejudiciul trebuie pus în mod obligatoriu în cârca Consiliului Județean, ei sunt cei care au făcut această încadrare. Ori acei 9 milioane de lei de care raportul Curții de Conturi vorbește ca fiind prejudiciu, într-adevăr sunt prejudiciu, dar este obligatoriu să fie imputat consilierilor județeni și Consiliului Județean. În acest sens, începând cu 15 august, Curtea de Conturi este obligată să facă demersurile pentru recuperarea acestui prejudiciu. Noi vom sesiza Curtea de Conturi cu privire la această abatere de 9 milioane și urmează ca ei să se pronunțe cu privire la persoanele responsabile. Noi nu suntem responsabili, conform Deciziei Curții de Apel. O hotărâre a Curții de Apel definitivă nu poate fi pusă la îndoială nici măcar de eminența sa Alin Păunel Tișe”, a declarat Dan Tămaș.

Alin Tișe a menționat că nu mai poate să ”își distrugă nervii” cu tot felul de personaje, făcând referire directă la directorul DGASPC Dan Tămaș, cel pe care a încercat de două ori să îl destituie, fără succes. 

”În afară de a cere Direcției să pună în aplicarea decizia Curții de Conturi nu am ce să fac. Nu pot să identific eu făptuitorii, trebuie să o facă directorul. Dacă refuză, trebuie destituit. Eu l-am destituit de două ori, ce să-i mai fac? Va trebui să facem plângere penală să îl tragă alte instituții la răspundere. Nu o să îmi consum nervii cu toți… Doamne iartă-mă. E o sumă mare care trebuie recuperată. Banii fraudați acolo sunt banii dați de noi, nu pică din lună. În momentul în care ai o sumă atât de mare pe care Curtea de Conturi o consideră pagubă, e o problemă într-adevăr, dar nu avem alte mijloace, decât să solicităm directorului să recupereze pagubele. Desigur că ei se vor spăla pe mâini și vor găsi o modalitatea de a fenta. Sunt tot felul de personaje, nu putem sta să ne distrugem nervii”; potrivit lui Tișe

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 8 hours Sport
  Dacă nu era Ziar de Cluj să scrie despre scandalul alcooliştilor de la U Cluj, totul se muşamaliza. Petrecăreţii au fost “sancţionaţi”. După ce a omis ştirea iniţială, presa de chitanţer uită să ne citeze
 • Acum 10 hours Jos palaria
  Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa
 • Acum 12 hours Din oras
  Ziar de Cluj a scris: ”Domnule Tișe, ieșiți din globul de cristal că vă înecați de la atât fum de trabuc și respirați realitățile cu care se confruntă CETĂȚENII!” Alin Tișe s-a conformat: ”Îmi cer scuze clujenilor”
 • Acum 13 hours FOTOGRAFILA
  Cum se numește primarul care-și numește ”isterici” criticii, clujeni plătitori de taxe și impozite? Care este diferența dintre un astfel de nesimțit și cei care-ți spun: “dar de ce nu pleci dacă e aşa rău?”
 • Acum 13 hours Din oras
  Rozorita a devenit (iar) sefa la APIA Cluj! PSD-ul lui Cordos, tot mai penibil!
 • Acum 15 hours In vizor
  Directoarea de la liceul din Turda care a lăsat un fost lider al interlopilor turdeni să le predea copiilor a fost demisă. Presiunea publică este mai mare decât instituția reabilitării.
 • Acum 15 hours Editorial
  Excesul de ”Moși” și ”tradiții” protembelizate, dăunează grav sănătății sufletești
 • Acum 17 hours Analiza
  IMBECILITATEA GUVERNANȚILOR: Taxele care pun și mai mare presiune pe inflație. Studiu realizat de profesori de la Academia de Studii Economice București și de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj
 • Acum 18 hours Justitie
  Procurorii clujeni au reconstituit filmul violului de care este acuzat un polițist de la Serviciul Rutier de la IPJ Cluj
 • Acum 1 day Justitie
  JUSTIȚIE CU ORDIN DE ZI PE UNITATE: Alina Bica și Dorin Cocoș scapă de judecată în dosarul ANRP după ce faptele s-au prescris. Se încheie procesul și pentru Crinuța Dumitrean, Sergiu Diacomatu și Gheorghe Stelian, cu condamnări grele în primă instanță
 • Acum 1 day In vizor
  Dacă Emil Boc OSĂ rezolve ”monstruoasa construcție” din Piața Mărăști, va avea un ”Jos pălăria” de la noi. Emil Boc spune că piața trebuie închisă pentru că e un pericol public
 • Acum 1 day Din oras
  S-a ”rezolvat” Strada Victor Papilian, de e gata din nou să o ia la vale. ”Soluțiile alese în cazul alunecărilor de teren de pe strada din cartierul Europa ar putea agrava și mai tare situația”
 • Acum 1 day General
  SĂRĂCIE A LA CLUJ: Elevii se angajează din lipsa banilor, ceea ce duce la abandonul școlar
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE