Sanatate

„Războiul” spitalelor: Cum a ajuns Clujul în urma Iașiului? „Ceva s-a întâmplat pe traseu. Vorba aia, s-a pierdut scrisorica”

Până la construirea Spitalului Regional Cluj vor curge săgeți otrăvite între politicieni mai ceva ca în războaiele de cotropire ale hoardelor nomade. Recent, Sorina Pintea, ministrul Sănătății a declarat că Clujul a rămas în urmă cu studiul de fezabilitate după ce anul trecut, în vară, Clujul era în stadiul cel mai avansat. Conducerea județului spune că nu are nicio treabă cu SF-ul, dar nici cu construirea, aceasta după ce a solicitat Comisiei Europene preluarea proiectului. În timp ce miniștrii și președinții de autorități județene se bălăcăresc în declarații și mint care mai de care, cetățenii se tratează în continuare în clădiri vechi de sute de ani.

Anul trecut, Sorina Pintea declara la Cluj că până în decembrie 2018 trebuie să fie gata SF-ul pentru Spitalul Regional Cluj și până în 2023 trebuie să fie funcțional spitalul pentru a nu pierde finanțarea europeană. Suntem aproape în martie și nici vorbă să existe vreun SF. Doar povești SF. În urmă cu câteva zile, Pintea declara că județul Cluj a rămas în urmă cu SF-ul pentru spital și că Iașiul se află într-un stadiu mai avansat de lucru la această etapă. A amenințat că va depune finanțare doar pentru Craiova și Iași și va lăsa Clujul pe dinafară dacă nu va fi gata SF-ul la timp.

După cum era de așteptat, autoritățile județene s-au inflamat la apariția acestor declarații. Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj a declarat, joi, că forul județean nu mai are nicio atribuție acum în cazul Spitalului Regional.

Am văzut în spațiul public și nu vreau să mai polemizez mult cu doamna ministru care constat că și doamna asta este habarnistă. Cum să spui că la Cluj nu ai început spitalul pentru că nu ai studiu de fezabilitate când ei trebuie să facă studiul de fezabilitate? În luna iulie a anului trecut, ministrul a declarat că studiul de fezabilitate de la Cluj este cel mai avansat. La Cluj a declarat asta. Între timp nu mai este cel mai avansat, a trecut Iașiul pe primul loc și noi am rămas. Păi noi nu mai avem nicio competență că aud că tot suntem criticați că nu facem nimic.

Noi în afară de a demola ce ne-am asumat noi să demolăm, a aproba PUZ-uri și de a da avize, noi nu mai avem nicio competență în construirea spitalului. Trebuie să știți asta. Oricine spune că Consiliul Județean nu face ceva pentru spital trebuie să știți că nu are competență. Noi am predat terenul la Minister și Ministerul este titular de proiect, ia banii europeni, cofinanțează, Guvernul trebuie să construiască. Noi practic nu mai avem nimic de făcut pentru Spitalul Regional de Urgență, pentru clădire. De asta am predat totul”, a spus Tișe.

Președintele județului este convins că s-a întâmplat ceva pe traseu.

Dacă în iulie am fost cei mai avansați și acum suntem ultimii ceva s-a întâmplat pe traseu. Vorba aia, s-a pierdut scrisorica. De ce am rămas în spatele Iașiului dacă în iulie eram pe primul loc? Nu are nicio logică atâta timp cât SF-ul este făcut de Minister. Ar trebui să meargă să îi prindă pe cei de la firma de consultanță de păr și să le ceară studiul de fezabilitate. Nu suntem noi de vină că nu are studiul la timp. Iar teoria că spitalul din Cluj este în urma celui din Iași este o minciună pentru că, repet, nu noi facem studiul de fezabilitate”, a afirmat Tișe.

Acesta crede că este în stare să facă singur Spitalul Regional și Spitalul Monobloc de Copii. Din vorbe oare, așa cum îl face și Sorina Pintea? Tișe este chiar supărat că Ministerul nu i-a dat proiectul sau măcar o parte din teren înapoi.

„Eu am cerut să ne dea competența să îl construim noi. Am fi făcut Spitalul Regional și într-un corp, Spitalul de Copii pe acele 14 hectare. Nu s-a dorit. Mai mult, am cerut înapoi o parte din teren, nefiind necesare cele 14 hectare, dar nu am putut obține nici asta pentru că au spus că afectăm proiectul european.

La fel cum facem spitalul ăsta de copii de 700 de paturi puteam să facem și spitalul regional de 700 de paturi. Clădirile sunt asemănătoare, dacă nu la fel, diferă poate dotările. Nu vă imaginați că spitalul pe care îl construiesc ei cu 200 milioane euro sau, am auzit mai noi 400 milioane euro e diferit și o să vedeți comparația între prețul cu care se construiește Spitalul Regional și cu cât se va construi Spitalul Regional de Copii”, este de părere Tișe.

Președintele CJ Cluj consideră că guvernanții mint pentru că nu au bani pentru finanțarea proiectului.

Oamenii aceștia mint pentru că nu mai au finanțare. În acest exercițiu financiar, neavând bani să cofinanțeze construcția clădirii au decis că vor prinde în acest exercițiu financiar doar studiile, nu și construirea care va rămâne pe exercițiul financiar următor. Practic ei trag de timp acum și din banii de la Uniunea Europeană de acum să facă doar studiile și așteaptă exercițiul financiar 2021 – 2027 când speră să ia o sumă mai mare”, a adăugat Tișe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *