Eveniment

Războiul din Ucraina, ziua 10: Rusia anunță încetarea parțială a focului. Proteste și confruntări între civili și soldații ruși în orașele ocupate. Portul strategic Mariupol, blocat total de armată. Sunt deschise coridoare de evacuare a civililor

UPDATE: Ora 16.29 – Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat sâmbătă că Rusia va considera drept cobeligerantă orice ţară care încearcă să impună o zonă de interdicţie aeriană deasupra Ucrainei, o revendicare a Kievului respinsă de NATO. ”Începem să vorbim din ce în ce mai activ despre faptul că Ucraina va fi acceptată în NATO. Înţelegeţi la ce ar putea duce acest lucru, sau unde ar putea duce chiar acum?”, a întrebat liderul rus

Ora 16.00 – O nouă apariție publică a președintelui Vladimir Putin. A anunțat că totul decurge conform planului în Ucraina şi că armata rusă îşi va îndeplini obiectivele. (Detalii, aici)

Ora 15.47 – Primarul orașului Herson anunță că locuitorii au alungat trupele ruse din centrul orașului. (Detalii, aici)

Ora 15:41 – Serghei Lavrov: ”Zelenski încearcă să provoace un conflict între NATO și Rusia, nu să rezolve conflictul prin negocieri”. Detalii, aici.

Ora 15.28 – Președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanchuk, s-a adresat deputaților în Parlamentul European cu o solicitare de a ajuta la crearea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei.

Ora 14:41 – Volodimir Zelenski: Armata rusă va pierde pentru că este imposibil să câștigi împotriva oamenilor care îți opresc forțele fără arme în mână. Detalii, aici. 

Ora 14:24 – Un avion din escadrila specială a Kremlinului apare pe Flight Radar într-o cursă Sankt Petersburg – Washington. Avionul e un model similar cu aeronava prezidențială rusă. Mai multe informații, pe G4Media. 

Ora 14:14 – VIDEO: Un avion rusesc a fost doborât la Chernihiv/ Pilotul, capturat de ucraineni, a luptat în Siria și apare în poze alături de dictatorul Bashar Al-Assad. Detalii, aici. 

UPDATE: Presa ucraineană anunță că serviciul secret de la Kiev l-a împușcat pe unul dintre negociatorii ucraineni pentru presupusă trădare. El a participat la discuțiile cu Rusia

Serviciul secret intern ucrainean SBU l-a împușcat pe Denis Kireev, unul dintre negociatorii ucraineni participanți la discuțiile cu negociatori ruși, pentru presupusă trădare, anunță publicațiile ucrainene Pravda și Obozrevatel.

El ar fi fost arestat de serviciul secret și apoi împușcat.

SBU ar fi avut dovezi ale trădării lui Kireev, inclusiv convorbiri telefonice, potrivit Pravda.

Kireev, membru de rang secund al guvernului, este expert în banking, fiind ocupant în trecut al mai multor posturi de conducere în bănci ucrainene – private și de stat.

UPDATE: Ucraina acuză Rusia că nu respectă decizia de încetare a focului în Mariupol și trage asupra populației

Autoritățile ucrainene acuză Rusia că nu respectă decizia de încetare a focului în Mariupol, unde a început evacuarea populației printr-un coridor umanitar, potrivit BBC.

Viceprimarul din orașul Mariupol acuză trupele ruse că bombardează în continuare localitatea. ”Rușii continuă să ne bombardeze, folosesc artileria, e o nebunie”, a spus viceprimarul Serghei Orlov.

Sâmbătă în jurul prânzului a început evacuarea civililor din Mariupol și o altă localitate, ambele înconjurate de trupe ruse și supuse unui bombardament continuu în ultimele zile.

ȘICANELE SLUGUȚEI VIKTOR ORBAN: Autoritățile din Ungaria au blocat autocare pline cu refugiați ucraineni pentru că unii copii nu au pașapoarte biometrice / O femeie a murit

Autoritățile din Ungaria au blocat mai multe autocare pline cu refugiați ucraineni pentru că unii copii nu au pașapoarte biometrice, anunță Digi24.

Autocarele pline cu refugiați ucraineni plecaseră din Sighetu Marmației și urma să îi ducă pe aceștia la gara din Budapesta.

Blocarea autocarelor are loc pe fondul deciziei luate joi de Ministerul de Interne din Ungaria de a nu permite accesul refugiaților ucraineni dacă nu au pașapoarte biometrice. Ministerul roman de Externe anunțase ulterior că Ungaria a renunțat la decizia controversată.

Putin va discuta cu Erdogan duminică despre războiul din Ucraina

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta cu președintele rus Vladimir Putin duminică despre războiul din Ucraina, a anunțat Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al președinției turce, citat de BBC.

Oficialul turc a spus că țara sa se oferă să găzduiască negocieri între Rusia și Ucraina. (Sursa foto: Turkish Presidency)

VIDEO Un elicopter rusesc este lovit în plin de o rachetă trasă de ucraineni. Imagini surprinse din dronă

Sâmbătă dimineață a început să circule pe Telegram și Twitter un clip video în care apare un elicopter rusesc de tipul Mi-24 sau Mi-35 care este lovit de o rachetă ce ar fi fost trasă de militarii ucraineni.

Nu este clar unde au fost surprinse momentele și nici când ar fi avut loc atacul. De asemenea nu este specificat dacă ucrainenii au tras asupra elicopterului cu rachete antiaeriene Strela sau cele Stinger primite în ajutor din partea statelor occidentale.

Jurnalistul ucrainean de la publicația The Kyiv Independent a preluat și el filmarea.

Ucraina susține că în cele zece zile de război, până sămbătă dimineață, reușise să doboare 40 de elicoptere și 39 de avioane rusești.

De 10 zile deja Rusia duce un Război în Ucraina, iar după primele zile de avans fără prea mult succes, forțele rusești par să-și fi schimbat strategia și au început să bombardeze orașele pentru a le cuceri. După ce vineri toată planeta a trecut printr-o alarmă generată de luptele de la centrala nucleară de la Zaporojie, acum forțele rusești se apropie de o altă instalație atomică ucraineană. Rușii păreau să fi cucerit și orașul Nikolaev, însă ucrainenii au reușit să împingă invadatorii la periferia localității. Portul strategic Mariupol, din estul Ucrainei, este supus unei „blocade” din partea armatei ruse.

Războiul de uzură al rușilor continuă în marile orașe ale Ucrainei. ”Terorism nuclear” este acuzația președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la adresa forțelor ruse după ce un incendiu a izbucnit în zona centralei Zaporijie, cea mai mare din Europa, și care a fost capturată de invadatori în cele din urmă. Între timp, Pentagonul a transmis că acțiunile ucrainenilor au „blocat” marele convoi militar rusesc care a ajuns la periferia capitalei Kiev. În același timp, NATO a anunțat că zilele următoare ”va fi și mai rău pentru Ucraina”, iar podul feroviar care leagă Transnistria de Ucraina a fost aruncat în aer, pentru a preveni o invazie din teritoriul separatist pro-rus. Tot mai multe branduri se retrag din Rusia, în timp ce Vladimir Putin își izolează populația aproape complet, interzicând rețelele de socializare și o bună parte a mass-media occidentale. UE transmite sancțiuni și mai puternice împotriva statului care, de 10 zile, duce un război sângeros în care sunt masacrați civili zilnic, dar al cărui lider transmite că ”nu are intenții rele față de vecini”.

Ora 11:08 – Guvernul ucrainean a spus că planul este de a evacua aproximativ 200.000 de oameni din Mariupol și 15.000 din Volnovakha, iar Crucea Roșie este garantul încetării focului (The Guardian).

Apel disperat al oficialilor ucraieni către cetățenii care se evacuează cu mașinile din orașele Mariupol și Volnovakha: Luați cât mai mulți oameni cu voi, umpleți mașinile până la refuz!

Oficialii ucraieni fac un apel către cetățenii care se evacuează sâmbătă cu mașinile din orașele Mariupol și Volnovakha, cele două localități pentru care s-au format coridoare umanitare pentru plecarea oamenilor din calea războiului, transmite CNN.

”Luați cât mai mulți oameni cu voi, umpleți mașinile până la refuz! E strict interzis să deviați de la ruat stabilită pentru coridorul umanitar. E vorba despre siguranța oamenilor”, a anunțat Pavlo Kirilenko, șeful administrației militare ucrainene din regiunea Donețk.

Sâmbătă în jurul prânzului a început evacuarea persoanelor din cele două orașe, controlate de armata rusă.

Ora 11:07 – Uniunea Europeană a declarat că s-a alăturat membrilor Consiliului Statelor Mării Baltice (CBSS) pentru a suspenda Rusia și Belarus din activitățile Consiliului, transmite Reuters, citată de The Guardian.

11:03 – Polonia a primit 106.000 de refugiaţi de război din Ucraina în ultimele 24 de ore, cea mai mare cifră de la începerea invaziei Rusiei împotriva Ucrainei.

11:00 – Actrița Mila Kunis, născută la Cernăuți, a strâns aproape 7 milioane de dolari pentru refugiații ucraineni

Elon Musk refuză să interzică sursele de știri rusești pe internetul prin sateliții Starlink: ”Sunt un absolutist al libertății de exprimare”

Elon Musk refuză să interzică sursele de știri rusești pe internetul prin sateliții Starlink: ”Sunt un absolutist al libertății de exprimare”

Rețeaua de sateliți Starlink ai SpaceX a fost activată în Ucraina, după o solicitare de ajutor din partea conducerii țării, care trebuie să înlocuiască serviciile de internet distruse de atacul rusesc.

Invazia provocată de Vladimir Putin a lăsat anumite părți din Ucraina țării fără internet.

Mykhailo Fedorov, vicepremier al Ucrainei și ministru al transformării digitale din Ucraina, i-a cerut ajutorul lui Elon Musk, în contextul în care SpaceX a lansat mii de sateliți de comunicații care pot aduce internet de bandă largă în zone greu accesibile ale lumii.

10:54 – Cum se opun ucrainenii într-un oraș ocupat de ruși: Ignoră focurile de avertisment și îi înfruntă direct pe soldații înarmați care dau înapoi.

10:42 – Oamenii au ieșit pe străzile din centrul orașului Herson pentru a protesta față de ocuparea de către trupele lui Putin.

Începe raționalizarea produselor de bază în Rusia: marile supermarketuri vor limita cumpărăturile pentru a combate specula

Marile lanțuri de retail din Rusia vor începe raționalizarea produselor de bază, anunță publicația economică Vedomosti.

Ministerul Industriei și Comerțului și Ministerul Agriculturii din Rusia anunță că inițiativa ar veni chiar de la marile lanțuri de comerț cu amănuntul, iar limitarea numărului de produse ce pot fi cumpărate de o singură persoană ar avea rolul de a combate specula.

Comercianții cu amănuntul au raportat că într-un număr de regiuni ale Rusiei au existat cazuri în care bunurile cu o marjă minimă au fost achiziționate într-un volum mai mare decât este necesar pentru consumul privat. Ele suțin că e vorba depsre cumpărarea de până la câteva tone de produse. După cum au explicat rețelele, acest lucru se face pentru revânzarea ulterioară.

Comercianții cu amănuntul vor determina ei înșiși produsele și parametrii specifici.

Potrivit Ministerului Industriei și Comerțului, cele mai populare produse de bază reprezintă 30 – 40% din totalul achizițiilor din supermarketuri.

10:35 – Peste 66.000 de ucraineni s-au întors în țară pentru a lupta împotriva rușilor

10:27 – Trupele rusești ar fi suferit pierderi importante în doar cele zece zile ale războiului, susțin forțele ucrainene. Peste 10.000 de soldați ar fi fost uciși, răniți sau capturați. Ucraina a prezentat și câte tancuri, blindate, avioane și elicoptere ar fi reușit să distrugă.

Armata ucraineană susține că rușii au pierdut, de la începutul invaziei, peste 10.000 de militari, 945 de blindate, 79 de elicoptere și avioane, 60 de rezervoare cu combustibil, dar și alte echipamente

10:03 – Președintele Klaus Iohannis va vizita sâmbătă, la ora 16.00, tabăra mobilă pentru refugiați de la Siret, a anunțat Administrația Prezidențială.

09:51 – Autoritățile din Mariupol au anunțat deschiderea primului coridor umanitar pentru evacuarea civililor, începând cu ora 11.00.

09:45 – Cristian Bobicescu se întreabă: Și dacă rapoartele erau corecte?

  • „Specialiștii ne atrag atenția că planurile inițiale ale agresorului au dat greș, că rapoartele făcute de serviciile secrete rusești au fost greșite. Se presupunea în ele că aproximativ 40 % din armata și o parte din populația Ucrainei urmau să treacă de partea rușilor în cazul declanșării unui război. Faptul că acest lucru nu s-a petrecut ar arăta că cei care le-au alcătuit, din cauza militarizării instituțiilor lor, au raportat greșit. (…) Și dacă lucrurile nu stau așa? Dacă rapoartele și analizele lor au fost corecte și cursul evenimentelor a fost deturnat de un eveniment neprevăzut?”

Rusia anunță prima încetare parțială a focului de la izbucnirea războiului

09:10Îndemnul la pace de la ceremonia de deschidere a Jocurilor Paralimpice, cenzurat de televiziunea chineză de stat

08:43 – Rusia anunță o oprire temporară a focului în zone din Donbas pentru evacuarea civililor.

Ministerul Apărării al Federației Ruse a precizat că aceste coridoare umanitare și rutele de evacuare ar fi fost convenite cu partea ucraineană.

08:31 – Premierul britanic Boris Johnson a avertizat sâmbătă asupra riscului unui dezastru nuclear în Europa din cauza bombardamentelor rușilor asupra centralei atomice din Ucraina, relatează PA Media citând un interviu acordat de liderul conservator pentru cotidianele La Repubblica, Die Welt și El Pais.

08:21 – Trupele Rusiei încearcă încercuirea Kievului și Harkivului / Europa trebuie să se pregătească pentru 10 milioane de refugiați

08:07 – Recorder: Reportaj într-un oraș pe care rușii încearcă să-l cucerească – VIDEO

07:54 – Washington Post a decis să elimine numele corespondenților săi din relatările despre războiul din Ucraina ca urmare a noii legislații adoptate de Moscova privind pedeapsa cu închisoare pentru răspândirea de ”informații false” despre acțiunile armatei ruse. Pedeapsa maximă este de 15 ani. Decizia redacției este menită să-i protejeze pe jurnaliștii care relatează din Rusia.

Republica Moldova anchetează mai multe persoane pentru propagandă de război și acţiuni intenţionate de dezbinare a populației în legătură cu invadarea Ucrainei

În Republica Moldova, procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate (PCCOCS) în comun cu ofițerii serviciului secret SIS și ai Ministerului de Interne, anchetează acțiunile unor persoane, care pe parcursul anului 2022 proliferează în public informații tendențioase și inventate în contextul războiului din Ucraina, potrivit unui comunicat citat de Ziarul de Gardă.

Faptele sunt investigate prin prisma infracțiunilor prevăzute de articolele 140 (propaganda războiului) și 346 (acţiunile intenţionate îndreptate spre ațâțarea vrajbei, diferenţierii sau dezbinării naţionale, etnice, rasiale sau religioase) ale Codului penal.

Faptele investigate vizează răspândirea informații tendențioase în mod sistematic, prin diverse mijloace – internet, TV, radio, presă tipărită.

Potrivit procurorilor, acțiunile au ca scop crearea în rândul populației din R. Moldova a unui climat afectiv favorabil războiului, inclusiv în vederea generării unor disensiuni sociale.