Din oras

«Războiul» deșeurilor: Clujul închiriază cu 200.000 € stații de tratare mecanică a deșeurilor pentru a menține cât de cât «calitatea vieții»

Obrazul subțire cu cheltuială publică se ține. Clujul intenționează să aloce alte 200 de mii de euro pentru stațiile de tratare mecanică a deșeurilor. În urmă cu un an de zile, administrația locală înregistra o licitație similară, cu o valoare de 250 mii euro, pentru închirierea unei stații de tratare mecanică și a unui tocător deșeuri în tentativa de a menține cât de cât «calitatea vieții» în orașul verde-smart Cluj-Napoca. 

Practic, în lipsa unui centru specializat pentru tratarea deșeurilor – precum celebrul Sistem de Management Integrat al Deșeurilor (SMID), proiect pe care autoritățile îl promit funcțional încă din 2011 – Clujul face eforturi disperate de a ascunde gunoiul sub preș prin măsuri concertate: transferul/transportarea deșeurilor din Cluj la stații de tratare din Deva, Aleșd, Hogitz, Câmpulung și prin închirierea pe perioade determinate a tocătoarelor de deșeuri ori a stațiilor mecanice de tratare a gunoaielor Clujului, totul pentru a menține iluzia «calității vieții» clamate de autorități și resimțite prea puțin de cetățeni.

Recent, Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj, structură aflată în subordinea Primăriei Cluj-Napoca, a înregistrat o ofertă câștigătoare pentru un contract în valoare de 693,000 LEI/cca 140,156.56 EUR privind transferul deșeurilor în diverse locații specializate de la nivel național precum cele din Aleșd, din Deva, din Câmpulung și Hoghitz. 

CITEȘTE ȘI: Clujul transferă deșeurile în Aleșd, Deva, Câmpulung, Hoghitz și rămâne cu cea mai înaltă calitate a vieții. Valoarea contractului sare de 140.000 €

De asemenea, RADP Cluj-Napoca a mai lansat o licitație pentru închirierea unui tocător de deșeuri pentru rampa temporară de deșeuri de la Pata Rât.

Valoarea contractului este de 180.000 lei (36.000 euro).

CITEȘTE ȘI: RADP se duce la muncă fără scule. Milioane de euro, cheltuite pentru închirierea de utilaje

Acum, RADP Cluj-Napoca a lansat o nouă licitație pentru servicii de închiriere a unei stații de tratare mecanică deșeuri. 

Valoarea contractului este de 945.000 LEI/cca 190.960,45 EUR

Tip finanțare: Fonduri Bugetare. 

Locul de executare: Platforma de depozitare temporară deșeuri municipale, str. Platanilor fn, Cluj-Napoca

În ianuarie 2021, Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj-Napoca atribuia două contracte de peste 250.000 EUR pentru închirierea unei stații de tratare mecanică și a unui tocător deșeuri.

CITEȘTE ȘI: Eco Smart Life din Dej și Dandan Tur Construct din Luduș au bătut palma cu RADP pentru două contracte grase în valoare de 250.000 euro

Termenul contractual era de 15 luni.

RADP Cluj s-a specializat în închirieri.

Din cauza nerealizării centrului de prelucrare a deșeurilor (SMID), RADP Cluj a recurs în ultimii ani la diverse servicii costisitoare de închiriere.

Astfel, Regia Autonomă a Domeniului Public a alocat în ultimii ani milioane de euro pentru închirierea unor basculante care să transporte deșeurile clujenilor la stațiile de prelucrare a gunoaielor din țară – centre integrate funcționale de tratare și eliminare a deșeurilor – din capitala Ardealului.

Astfel, stațiile de deșeuri din Oradea, Alesd, Târgu Mures, Campulung, Hoghiz vor prelua în continuare gunoaiele Clujului, pe care administrația smart nu reușește nicicum să le elimine prin intermediul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Cluj.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *