In vizor

Război total la Tarnița! Dohotaru și Partidul Ecologist au ieșit la atac. În replică, au primit înjurături greu de reprodus din partea șmecherilor din zonă

Lacul Tarnița este un loc de pelerinaj pentru clujeni. Nu există locuitor al orașului care, măcar o dată în viață, să nu fi mers 30 de kilometri la vest de Cluj-Napoca pentru a admira cel mai apreciat obiectiv turistic din județ. 

Doar că, marcă înregistrată românească, Tarnița a devenit un câmp de bătălie între ecologiști și oamenii de afaceri care prosperă în zonă. 

În urmă cu 16 ore, deputatul independent Adrian Dohotaru a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj dur împotriva celor care poluează Tarnița, dar și a celor care au construit garduri care blochează accesul la apă. 

„Nesimțiților, distrugeți Tarnița! E plin de pontoane cu motor, skyjeturi și bărci, mai nou și hidroavioane, care poluează lacul Tarnița, apa de unde bem. Gardurile ilegale blochează accesul la apă. Fac o sesizare privind amendarea tuturor nesimțiților care au pus gard la apă, fără autorizație, la sub 15 metri de apă, ceea ce legea interzice. Fac o lege care interzice ambarcațiunile motorizate în lacul Tarnița. Am fost și azi, ne-am întors mai repede din cauza zgomotului și ceea ce părea a fi în lac. Sper să am susținerea tuturor parlamentarilor clujeni ca să redăm Tarnița clujenilor, nu ghiolbanilor care împuțesc lacul”, a scris Dohotaru.

Mesajul politicianului a strâns peste 250 de comentarii, însă nu toate sunt de acord cu Dohotaru. Printre cei care și-au spus părerea s-au strecurat și câțiva oameni care au folosit cuvinte greu de reprodus în duelul cu Dohotaru. Bulgărele s-a rostogolit la vale și s-a creat într-o avalanșă, iar acum subiectul Tarnița a intrat în atenția autorităților. 

Primul care a ieșit la atac a fost Abdul Rahim: „Am pus gard , cu autorizație de construcție pe terenul MEU pt ăștia ca tine care vin ocazional pe Tarnita și lasă tot felul de gunoaie pe marginea lacului și in lac Și tu și oricine poată sa pună gard pe proprietatea lui. Ar fi culmea sa calci pe proprietatea mea ma insecta ce ești! Scările acelea sunt făcute de mine pe terenul meu și o fost accesul permis pana acum vreo luna! Dar cum sunteți nesimțiți și ați lăsat gunoaie pe plaja, amenajată de mine am închis accesul. Repet, PE TERENUL MEU!!!!”

În apărarea lui a sărit Rocsana Contras, iubita omului de afaceri.  După o noapte de înjurături (stadioanul în timpul unui meci Steaua – Dinamo e catedrală pe lângă ce se întâmplă pe pagina lui Dohotaru), a intrat în horă și Partidul Ecologist Român. 

Printr-un comunicat de presă, trimis tuturor autorităților competente din județ (printre primarul din Gilău, prefectului Cherecheș, Alin Tișe) dar și Serviciului Român de Informații „fiind vorba despre o  ameninţare la adresa securităţii naţionale a României” și Ministrului Mediului, Grațiela Gavrilescu.

Ecologiștii solicită punctual să „dispună efectuarea unor controale potrivit ariei de competență a fiecărei instituții (și aplicarea unor sancțiuni acolo unde se impune aceste lucru), cu privire la fiecare cabană, pensiune și ponton situate în vecinătatea Lacului Tarnița, având ca obiect: 
·         legalitatea autorizației de construcție emisă și respectarea condițiilor impuse de aceasta
·         respectarea prevederilor normative privind amplasarea și exploatarea foselor septice, inclusiv încheierea unui contract având ca obiect servicii de vidanjare (cu o societate specializată) și verificarea prestării efective a acestui serviciu (facturi și chitanțe emise în ultimii ani, care ar dovedi transportul apelor uzate menajere)
·         integritatea și etanșeitatea foselor septice (aparent, acestea au scurgeri spre lac)
·         înmatricularea tuturor ambarcațiunilor de pe Lacul Tarnița  
·         posesia permisului de navigator corespunzător de către persoanele care conduc ambarcațiunile de pe Lacul Tarnița
”.

Mai mult, Partidul Ecologist trage un semnal de alarmă în urma unor sesizări care anunță „că în aceste locuri se organizează petreceri și paranghelii ”cu lumea bună a Clujului”, impunându-se așadar și deplasarea echipajelor de poliție la aceste petrceri, unde există riscul comiterii unor infracțiuni, de genul: consum și trafic de droguri, viol, încăierare, furt, ultraj contra bunelor moravuri sau tulburarea ordinii și liniștii publice. 

Așadar, se deversează în apa lacului (căci fose de 5 mc de genul celei care se poate vedea în fotografii sunt insuficiente pentru întregul volum de ape uzate) ape cu detergenți, săpun, dejecții umane, bacterii Salmonella și E. coli, este aruncat în apă gunoiul menajer, sticle, pet-uri, hărtii, ambalaje, chiștoace de țigări, prezervative, toate acestea punând în pericol sănătatea cetățenilor, căci apa din lacul Tarnița ajunge să fie consumată în toate satele, orașele și municipiile din județul Cluj (unde există rețea de alimentare cu apă).

Partidul Ecologist Român – Organizația Teritorială Cluj dorește trezirea conșiinței atât în cetățenii din județul Cluj, cât și a instituțiilor, aplicarea legii în mod riguros, transparență, ca autoritățile și instituțiile publice să funcționeze în Lumină și în Adevăr, iar județul Cluj și Municipiul Cluj-Napoca să fie curat, civilizat, evoluat, oxigenat, aerisit, verde”.

Cutia Pandorei a fost deschisă. Se anunță o toamnă friguroasă la Tarnița.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *