Din oras

Cele 200 de locuri din creșa Cetatea Fetei Florești s-au făcut 100. Sau erau 100 de la început? Nici primarul nu mai știe

Celebrul Pristanda al lui I.L. Caragiale există și trăiește bine mersi în Florești. Dacă Pristanda a numărat de patru ori aceleași steaguri de la Prefectură, Horia Șulea, primarul celei mai mari comune din țară, a numărat de două ori aceleași locuri din prima și unica creșă dată în folosință în Florești. Povestea cu cele 100 de locuri din creșă, care au crescut miraculos la 200, ca apoi să revină iar la 100 începe în 2016, în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale. Atunci, Șulea a promis că va construi o creșă cu 100 de locuri, la finalul lui 2016 s-a semnat contractul de finanțare, au urmat licitațiile, iar pe parcurs cele 100 de locuri s-au făcut 200. Cel puțin în vorbele lui Șulea, din spatele microfoanelor de la posturile de radio și TV online și în comunicatele de presă. Vreme de peste un an, cele 100 de locuri au fost 200. De exemplu, în luna mai spunea la o emisiune TV online că vor fi date în folosință 200 de locuri în creșa respectivă.

„Mai trebuie să ținem cont de faptul că în 1989, Floreștiul trebuia să dispară de pe harta României, dar paradoxal a devenit cea mai mare comună din țară. Prin politicile promovate până în 1989 legate de Florești, noi am rămas oarecum în urmă cu instituțiile de interes public, motiv pentru care am recuperat și recuperăm în continuare. Într-un viitor foarte apropiat va fi dată în folosință creșa din Cetatea Fetei, o creșă cu 200 de locuri, zic eu la nivelul anilor 2019 ca și dotare tehnică. Este prima creșă pe care administrația publică locală din Florești a construit-o”, spunea Șulea, în mai 2019.

În timpul aceleiași emisiuni, când a fost întrebat care este deficitul de locuri în creșe, Horia Șulea s-a eschivat și i-a răspuns moderatorului că ar fi trebuit să îl întrebe câte grădinițe a construit în ultima perioadă. Fără să fie întrebat, singur a anunțat cu mândrie a anunțat că două.

În urmă cu câteva zile, investiția a fost finalizată cu succes și a sosit momentul inaugurării. Vă vine să credeți că cele 200 de locuri s-au pierdut pe centura ocolitoare imaginară a Floreștiului și s-au făcut 100?

Printr-un comunicat de presă, conducerea Primăriei Florești a anunțat că noua instituție de învățământ a fost construită pe un teren cu o suprafață de 4086 mp și are o suprafață desfășurată de 1261,00 mp. Capacitatea totală a creșei este de 100 de copii, din care 10 copii sub 1 an și 90 de copii cu vârsta între 1 și 3 ani. În acest moment, în Cetatea Fetei este un compex educațional foarte bine pus la punct, în care școala – creșa – biblioteca – grădinița veche și sala de sport sunt la 3 minute de mers pe jos și pot fi folosite de elevi pe toată durata cursurilor.

Creșa din Cetatea Fetei este situată lângă școală, la circa 200 de metri.

”Obiectivul lucrării a fost realizarea unei creșe în localitatea Florești, în vederea instituționalizării copiilor cu vârste între 3 luni și 3 ani prin asigurarea pe timpul zilei a unor activități de îngrijire, educare, recreere, socializare și dezvoltarea deprinderilor de viață. Programul creșei va fi de luni până vineri de la 08:00 la orele 18:00. Personalul creșei va fi format dintr-o echipă multidisciplinară, cu persoane calificate ce manifestă atenție și răbdare deosebită pentru educarea și îngrijirea copiilor și sprijin pentru părinții acestora. Creșa va mai avea în dotare următoarele facilități : bucătarie cu biberonerie, depozit alimente, oficiu curățenie, vestiare filtru, spălătorie, vestiar cu duș și grup sanitar pentru personal întreținere, spațiu de joacă în aer liber. Valoarea totală a investiției – 3.080.641,06 lei (finanțare eligibilă A.F.I.R. – 2.573.595,15 lei și finanțare de la buget local – 507.045,91 lei)”, a afirmat Horia Șulea, acum câteva zile.

sursa foto: floresti24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *