Justitie

Răsturnare de situație în cazul medicului șpăgar de la Recuperări. Curtea de Apel Cluj îl lasă în libertate, însă îi interzice să profeseze

Celebrul medic de la Recuperări Cluj, dr. Florin Răcășan, a reușit astăzi, 7 iulie, să își transforme condamnarea la închisoare cu executare pentru luare de mită în închisoare cu suspendare. Decizia a fost luată de către magistrații de la Curtea de Apel Cluj, care au considerat că obiceiul lui Răcșan de a nu intra în operație fără plicuri cu sute de euro „la halat” poate fi pedepsit printr-o sentință mai blândă. 

Pe durata procesului, ba chiar imediat după flagrantul prin care s-a dovedit că Răcășan este șpăgar, s-a invocat faptul că soția medicului este grav bolnavă și depinde de libertatea soțului.

„În baza art. 421 pct. 2 lit. a) Cod procedură penală, admite apelul declarat de către apelantul – inculpat RĂCĂŞAN FLORIN MIHAI împotriva Sentinţei penale nr. 210/2020, pronunţată de Tribunalul Cluj la data de 09 iulie 2020, în dosarul penal nr. 3361/117/2019, pe care o desfiinţează în parte cu privire la modalitatea de individualizare a executării pedepsei principale şi conţinutul pedepselor complementară şi accesorie aplicate şi, în consecinţă, soluţionând cauza în aceste limite: Menţine pedeapsa principală de 2 ani şi 10 luni închisoare, aplicată inculpatului RĂCĂŞAN FLORIN MIHAI pentru comiterea infracţiunii de luare de mită, în formă continuată, prev. de art. 289 alin. 1 Cod penal rap. la art. 5 şi art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen. şi art. 396 alin. 10 C.proc.pen.

Citește și: Exclusiv: FLAGRANT la RECUPERARI Cluj. Procurorii au cerut arestarea unui faimos MEDIC. Tarif de 700 EURO la „halat”

În temeiul art. 91 şi 92 C.pen., dispune suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei principale de 2 ani şi 10 luni închisoare aplicată inculpatului şi fixează termenul de supraveghere de 3 ani, ce calculează potrivit art. 92 alin. 2 C.pen. În baza art. 93 alin. 1 lit. a)-e), 2 lit. b) şi 3 din C.pen., dispune ca inculpatul să respecte următoarele obligaţii şi măsuri de supraveghere pe durata termenului de supraveghere: – să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Cluj la datele fixate în acest sens; – să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea acestuia; – să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; – să comunice schimbarea locului de muncă; – să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor de existenţă; – să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de serviciul de probaţiune sau organizate împreună cu instituţii din comunitate; – să presteze 90 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei mun. Cluj-Napoca sau în orice lăcaş de cult din localitate, în condiţiile stabilite de Serviciul de Probaţiune Cluj. În temeiul art. 94 alin. (1) C.pen., pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute în art. 93 alin. (1) lit. c) – e) se vor comunica Serviciului de Probaţiune Cluj. În baza art. 404 alin. (3) C.proc.pen. corob. cu art. 96 C.pen., atrage atenţia inculpatului asupra consecinţelor nerespectării măsurilor de supraveghere şi obligaţiilor impuse şi ale săvârşirii de noi infracţiuni în cursul termenului de supraveghere”, se arată în sentință. 

I s-a interzis să profeseze

Cu toate acestea, deși i s-a transformat pedeapsa din închisoare cu executare în închisoare cu suspendare, instanța i-a interzis medicului să mai profeseze într-un sistem public de sănătate în următorii doi ani. 

„Modifică conţinutul pedepsei complementare aplicate conform art. 289 alin. 1 C.pen. rap. la art. 67 alin. 1 şi 2 C.pen., art. 66 alin. 1 lit. g) C.pen., şi interzice inculpatului exercitarea dreptului de a profesa ca medic în cadrul sistemului public de sănătate, pe o perioadă de 2 ani. Modifică conţinutul pedepsei accesorii aplicate conform art. 65 alin. 1 C.pen. şi art. 66 alin. 1 lit. g) C.pen., şi interzice inculpatului exercitarea dreptului de a profesa ca medic în cadrul sistemului public de sănătate, cu titlu de pedeapsă accesorie”, mai arată magistrații. 

 

Prins în flagrant pentru că nu voia să externeze fără șpagă

 

Răcășan a fost prins în flagrant, în vara anului 2019, în timp ce lua șpagă de la un pacient pe care refuza să-l externeze sau opereze, până nu îi dadea mita cerută. Din iulie și până în prezent, Răcășan a fost plasat sub măsura preventivă a arestului la domiciliu, fără a mai putea activa ca medic. 

Procurorii de la Parchetul Tribunalului Cluj l-au prins în flagrant pe Racasan, în timp ce lua 700 de euro de la un pacient. Potrivit surselor, Florin Răcășan obișnuia să încaseze sume frumușele de la pacienți, în special de la cei vârstinci și nevoiași. Uneori opta pentru a interveni de mai multe ori pe un pacient, deși putea să opereze din prima toate problemele. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *