Politica

Rareş Bogdan şi-a amintit după 30 de zile o discuție pe care a avut-o cu Sebastian Kurz: “Mi-a zis o chestiune care m-a şocat şi mi-a rămas în minte”. Probabil că “maxim în 30 de zile vom rezilva problema aderării României la Spaţiu’ Schengen”

Scris de 548

Europarlavramentarul PNL, Rareş Bogdan, crede că toate discuţiile despre Schengen vor fi duse după momentul în care Austria va avea alegeri – pe 29, duminică – care vor schimba puţin configurația şi atitudinea Austriei.

 • Rareş Bogdan a vorbit despre aderarea României la Schengen și pasul important făcut în acest sens. De asemenea, europarlavramentarul a mărturisit că, anul trecut, a avut o scurtă discuție cu Sebastian Kurz, cancelarul de atunci al Austriei, iar lucrurile pe care le-a aflat de la acesta l-au șocat.

“Astăzi, la reuniunea informală care pregăteşte cele două întruniri oficiale unde se va putea pune pe ordinea de zi, la vot, extinderea Spaţiului Schengen, va fi o discuţie, pentru că, din punctul meu de vedere, cred că România trebuie să exploateze la maximum această fereastră de oportunitate pe care o are cu Suedia, care şi-a schimbat complet atitudinea şi care este dispusă, conform declarației făcute de premierul suedez, în plenul de la Strasbourg, săptămâna trecută, în momentul predării preşedinţiei Consiliului. Acesta este dispus practic să pună pe ordinea de zi extinderea Spaţiului Schengen.

Sigur că toate discuţiile vor fi duse după momentul în care Austria va avea alegeri – pe 29, duminică – care vor schimba puţin configurația şi atitudinea Austriei, chiar dacă ultimele declaraţii lui Nehamer au fost extrem de dure şi păreau destul de inflexibile. Eu cred că România trebuie să îşi schimbe atitudinea, să îşi schimbe strategia şi să fie mult mai fermă, mult mai dură, să amintească permanent de chestiunile economice şi de faptul că 7% din PIB-ul Austriei este făcut de companii prezente în România, că șapte din top zece companii austriece sunt prezente la Bucureşti, că 60% din piaţa de asigurări din România este asigurată de firme din Austria, că Strabag şi Porr sunt prezente aici, că OMV reprezintă 2% din PIB-ul Austriei şi este prezentă cu operaţiuni majore în România.

Trebuie să folosim toate argumentele. E bine că am retrimis ambasadorul şi reprezentanța diplomatică pentru a continua demersurile noastre. Am dat un semnal important în decembrie, când am retras ambasadorul. De acum, urmează negocieri, negocieri, negocieri cu pumnul de fier într-o mănuşă de catifea”, a spus Rareș Bogdan, în emisiunea Decisiv.

“România este vitală în zonă, din cauza situației politice din Turcia, din cauza situaţiei instabile din Bulgaria. România este practic o insulă de stabilitate pe zona estică a NATO şi un culoar important de schimburi economice. Cred că trebuie să amintim toate aceste lucruri partenerilor noştri. Trebuie să folosim din plin forţa Germaniei, Franţei, a SUA şi influenţa pe care o au în Austria. Eu îmi amintesc că, anul trecut, în ianuarie, când încă era Sebastian Kurz cancelar al Austriei, la Berlin, l-am întrebat ce reprezintă pentru ei SUA şi a spus că “un partener de neînlocuit”.

Şi am întrebat imediat după: “Dar Rusia?”. Şi mi-a zis o chestiune care m-a şocat şi mi-a rămas în minte: “Un partener de neclintit”, a mai spus Rareş Bogdan.ULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour Eveniment
  Râurile sunt tomberoanele nesimțiților: gunoaie scoase din Someșul Mic în zona Podului Porțelanului! Zona Nadășului de 5 stele mai așteaptă
 • Acum 3 hours FOTOGRAFILA
  SĂ DĂM CU BANUL DE PĂMÂNT: Cât de frumoase sunt inutilele garnituri de cauciuc de la baza pomilor care au umplut orașul prin contract cu atribuire directă din banul public
 • Acum 3 hours Politica
  Comisia Europeană cere scăderi reale de pensii la magistrați și militari. Între timp, ministrul Apărării, se hărnicea să creeze o nouă categorie de pensionari speciali: civilii care lucrează în armată, poliție și servicii secrete se pot pensiona mult mai repede, la fel ca militarii
 • Acum 15 hours Justitie
  Elena Udrea a fost condamnată definitiv în dosarul Gala Bute
 • Acum 16 hours Politica
  Robert Cazanciuc, PSD: A crescut de 10 ori perioada interdicției de a mai obține permis auto pentru cei care se urcă băuți, drogați sau fără carnet la volan și ucid oameni pe șosele – proiect de lege votat în Senat
 • Acum 19 hours Eveniment
  Bărbat, prins în flagrant de către polițiști în timp ce transporta 16.000 de țigări de contrabandă
 • Acum 22 hours Politica
  Președintele ASF a explicat, în plin protest în Parlament: ”Euroins și City Insurance erau Muma Pădurii!”
 • Acum 22 hours Eveniment
  ANRE a amendat Hidroelectrica cu 400.000 de lei. Sancțiunea a fost aplicată inclusiv pentru neemiterea la timp a facturilor
 • Acum 22 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Traiasca banii negri din economia subterana, sursa inepuizabila de crestere economica! Inflatia se va domoli doar cand banii negri din economie se vor imputina. Adica nu prea curand.
 • Acum 23 hours Din oras
  După ȘAPTE ani de reabilitare a unui turn făcut într-un an undeva prin anii 1500, municipalitatea anunță că deschiderea oficială a Turnului Pompierilor va avea loc luni, de la ora 19.00. S-a trezit Boc de la ghiontul administrat ieri de Ziar de Cluj
 • Acum 24 hours Sport
  BASCHET CU RANGA. La meciul U-BT Cluj-Napoca-CSM Oradea, un jucător a sărit la bătaie cu o rangă. S-a ales cu dosar penal. Acum zice că ”regretă”
 • Acum 1 day Politica
  Proiect prin care şi bărbaţii pot primi tichete cadou de ziua lor – 19 noiembrie. Gabriela Firea: “Egalitatea de şanse nu este doar despre drepturile femeilor”
 • Acum 1 day Politica
  AUR, filiala Maghiară din Transilvania şi-a ales un nou preşedinte. Apă la moara extremiștilor români: ”Să reprezinte în continuare aspiraţiile de autonomie teritorială ale maghiarilor din Transilvania”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE