Eveniment

Polițiștii și jandarmii intră în cocină! Vor fi puși să controleze porcii din gospodării. Se „militarizează” lupta contra peste porcine: Și Ministerul Apărării va fi angrenat în operaţiune

Guvernul României pregătește o hotărâre de guvern pentru aprobarea măsurilor de control și eradicare a pestei porcine africane în România. Printre altele, Executiv urmează să le interzică țăranilor să dețină mai mult de 15 porci în propria gospodărie. De asemenea, crescătorii de porci nu vor mai avea dreptul să dețină în exploatație masculi necastrați mai mari de 4 luni.

  • Conform proiectului de act normativ citat, angajații Ministerului de Interne – polițiștii, polițiștii de frontieră, jandarmii și personalul IGSU – vor avea grijă ca noua legislație să fie respectată.

Polițiștii vor asigura:

– controlul în vederea respectării de către deținătorii de porcine a prevederilor prezentei hotărâri;

– controlul circulaţiei porcinelor, pe drumurile publice şi sancționarea mişcării porcinelor și deținerii ilegale a acestora;

– confiscarea animalelor care sunt transportate ilegal și a mijloacelor de transport care sunt utilizate la transportul acestora.

Despre faptul că polițiștii vor fi puși să verifice porcii din gospodării a scris și publicația Național.

De asemenea, și Ministerul Apărării Naționale va fi angrenat în lupta contra pestei porcine africane. MApN va asigura „sprijinul necesar organizării prompte a centrelor de intervenție în teren, cât mai aproape de focar, inclusiv prin punerea la dispoziția acestora a unor facilități existente în unitățile militare ce pot fi dislocate în acest sens”.