In vizorRautacisme

Rareș Bogdan, încă o declarație de genul ”în 30 de zile dispar pensiile speciale”: ”SRI nu doreşte să reînvie practici demult apuse”. Ori n-a citit, ori n-a înțeles. Dar ar putea să-l întrebe pe nen-su Iohannis cum e cu noua Lege a ”defăimării” pe criterii de opinie sau politice

Ia să dăm transcriptul benzii cu declarații date de euroderutatul primvicepreședinte al PNL, Rareș Bogdan: Cică, ”Liderii coaliţiei nu sunt nişte păpuşi gonflabile şi nu vor vota ca soldaţii de teracotă”, a declarat Rareş Bogdan, în emisiunea OFF/OnTheRecord realizată de jurnalista Sorina Matei, la Aleph News.

Și, cică: ”Nu ştiu cine a scris legile securităţii naţionale. Legile sunt sub directa oblăduire a Guvernului României”;

”Nu cred că Eduard Hellvig vrea să revină în câmpul tactic în zona de Justiţie”;

”Nu sunt de acord cu imunitatea ofiţerilor de informaţii. (…) Sunt de acord că ofiţerii SRI nu pot face cercetare penală”;

”Sunt absolut convins că variantele de lucru vor fi amendate. Vreau să cred că oamenii îşi dau seama că nu fac legile acestea pentru 1 an, 2 sau 3 ani. Toate ţările democratice au control pe serviciile de informaţii”.

Căci: ”Eu strigam „Jos Iliescu” la Cluj, în 1996, cu domnul Hellvig. M-am bătut pentru libertate. Legile securităţii naţionale n-au ajuns la liderii coaliţiei.

După modelul SUA, UK şi cel Francez, trebuie să existe un control parlamentar extrem de puternic asupra serviciilor. Trebuie să existe un control de legalitate şi al celor aleşi asupra funcţionării serviciilor de informaţii. Nu ştiu cine a scris legile securităţii naţionale. Legile sunt sub directa oblăduire a Guvernului României. Legile securităţii sunt doar variante de lucru. Nu cred că Eduard Hellvig vrea să revină în câmpul tactic în zona de Justiţie.

Au ieşit în spaţiul public doar nişte variante de lucru. Eu voi propune să mergem pe sistemul britanic. Este foarte bine că legile au fost aduse în spaţiul public.

Nu sunt de acord cu imunitatea ofiţerilor de informaţii. Excesele nu fac bine nici lor, nici societăţii. Sunt lucruri care pot fi reglate în legile securităţii naţionale. Sunt convins că SRI, SIE, SPP, DIPI nu vor dori să iasă din cadrul legal. Cred că şefii serviciilor de informaţii, în frunte cu SRI, nu vor dori să încalce Constituţia României. SRI nu doreşte să reînvie practici demult apuse. Sunt absolut convins că variantele de lucru vor fi amendate. Vreau să cred că oamenii îşi dau seama că nu fac legile acestea pentru 1 an, 2 sau 3 ani. Noi suntem cei care legiferăm. Liderii coaliţiei nu sunt nişte păpuşi gonflabile şi nu vor vota ca soldaţii de teracotă. Toate ţările democratice au control pe serviciile de informaţii. SRI, SIE, STS, SPP nu au de ce să se întoarcă sau să construiască câmpuri tactice. Sunt de acord că ofiţerii SRI nu pot face cercetare penală. Dar să dăm totuşi instrumente celor care trebuie să se ocupe de securitatea naţională a României”.

Întrebat despre promisiunea din campania electorală privind tăierea tuturor pensiilor speciale, prim – vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, a declarat următoarele în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News:

”Pe 28 ianuarie 2020, a trecut legea de tăiere a tuturor pensiilor speciale. Am venit cu impozitarea pensiilor speciale, am venit cu legea tăierii pensiilor parlamentarilor. Contributivitatea trebuie să fie dominantă în situaţia pensiilor speciale. Am tăiat de 3 ori pensiile speciale, de 3 ori au fost anulate. (…) Justiţia să-şi facă treaba în dosarul 10 august. (…) Să sperăm că ritul nou al CCR va fi mai deschis. (…) Am slăbit vreo 2 kilograme în această emisiune”.

În concluzie: A VRUT. Dar s-a stricat, s-a pierdut, sau s-a furat. Românește.