In vizor

RAR Cluj își face sediu de 37 de milioane de lei în Apahida. Licitația, câștigată de o firmă abonată la banii publici

RAR Cluj va construi un sediu nou în comuna Apahida. Acesta va deservi localitățile aflate în partea de est a municipiului Cluj-Napoca și de asemenea, va reduce cu mult timpul actual de așteptare pentru revizii și omologări.

În prezent RAR Cluj își desfășoară activitatea la locația situată pe DN1-E60 nr 1A în localitatea Gilău. Locația are o suprafață de 11.000 de mp. Există două linii pentru insepcții tehnice și omologări – una pentru autoturisme și una pentru autocamioane.

Timpul actual de așteptare pentru omologarea unui vehicul este de 29 de zile, mult peste un nivel acceptabil, ceea ce echivalează cu un număr de aproximativ 2000 de autovehicule în așteptare.

Locația actuală prezintă deficiențe în deservirea clienților din localitățile și județele situate la est de Cluj-Napoca, fiind necesară traversarea municipiului, dificultate evidentă, în special în cazul autocamioanelor.

Numărul zilnic de clienți sunt de aproximativ 135 din care 95 sunt omologări CIV UE.

Sediu nou și Centru zonal

Prin realizarea noii investiții se crează posibilitatea efectuării unui număr de circa 170 de servicii zilnice din care 120 de tip omologare CIV UE, ceea ce cumulat cu serviciile actualei reprezentanțe ar reduce timpul de programare sub 10 zile la ambele locații.

În cadrul aceleiași investiții se va realiza un Centru zonal RAR unde se va face instruirea personalului. De asemenea, acesta va fi dotat cu o line de verificare tehnică, omologare sau alte tipuri de verificări. În acest moment instruirile specifice se realizează la București.

Locația noilor construcții se va realiza pe un teren de 20.000 mp din comuna Apahida. Accesul preconizat se va face dintr-un drum secundar cu acces din strada Borom. Din acest drum se poate ajunge în strada Libertății, și prin intermediul unui drum momentan neamenajat se ajunge în Centura Vâlcele Apahida.

Câștigătorii lictației

Licitația în valoare de 37.660.000 lei a fost câștigată de asocierea Frasinul și SC SMA Construct SRL.

Recent, Ziar de Cluj dezvăluia faptul că Frasinul, o firmă din județul Bistrița-Năsăud patronată de Traian Larionesi va realiza centura Comarnic, in proiect din fonduri europene, asta chiar dacă omul de afaceri și firma Frasinul sunt judecați pentru fraudă cu fonduri europene legată de un caz mai vechi din 2014-2015.

Citește și:

Traian ”Fierăstrăul pădurilor” Larionesi, s-a înșurubat și în execuția Centurii Comarnic. Nu știm cum se face de numai ”certații cu legea” ajung la banii publici?

Frasinul a avut în 2022 o cifră de afaceri de 250.815.860 lei și un profit de 9.519. 938 lei.

Cealaltă firmă din Asociere, SC SMA Construct SRL este o companie din Cluj-Napoca. Ultimele informații financiare datează din 2021 când a avut o cifră de afaceri de 2.008.202 lei și un profit de 339.081 lei.