Sanatate

Raport Curtea de Conturi: „Distanța mare între clădirile spitalelor din Cluj scade calitatea actului medical”

Curtea de Conturi a României a realizat un audit de performanță „privind eficacitatea și eficiența măsurilor de recuperare a creanțelor reprezentând Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, precum și utilizarea acestuia în perioada 2011-2019 la Casa Națională de Asigurări de Sănătate”.

În sinteza acestui audit realizat la nivel național regăsim nominalizat punctual județul Cluj cu două disfuncționalități majore:

Organizarea pavilionară a spitalelor, care scade calitatea actului medical și crește costurile:

„Tipurile de servicii furnizate în spitalele mici se limitează în general la tratarea pacienților cu diagnostice necomplicate, cum ar fi infecțiile ușoare ale căilor respiratorii superioare, pentru care se efectuează numai o gamă redusă de proceduri medicale. Unele spitale din centrele universitare (precum cele din orașele Cluj și Iași) funcționează în mai multe clădiri (până la 25 – 30 de clădiri/spitale), cu distanțe mari între secțiile aceluiași spital. Acest lucru subminează în mod semnificativ calitatea actului medical, crește costurile și utilizează ineficient resursele”, precizează specialiștii Curții de Conturi.

Mortalitatea infantilă ridicată din zona rurală a județului:

„În unele județe (Cluj, Buzău, Dolj, Constanța, Sălaj și Vrancea) mortalitatea infantilă în zonele rurale a fost de două până la trei ori mai mare decât în zonele urbane”, putem citi în sinteza aceluiași raport.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *