Din oras

Rampa ecologică de gunoi lipsește. Primăria continuă să "îngroape” gunoiul și cumpără 200 de platforme subterane cu peste 10 mil. de lei

Scris de 483

Ecologia continuă să fie una dintre preocupările de formă ale Primăriei. Chiar dacă în 2019, rampa de gunoi a Regiei Autonome a Domeniului Public este neconformă, iar toate gunoaiele Clujului au o singură cale: Pata Rât, municipalitatea vrea să mai amplaseze 200 de puncte gospodărești, subterane, de colectare selectivă a deșeurilor. Măcar în oraș, clujenii, să poată aduna selectiv. Să aibă conștiința curată. La Pata Rât toate sunt puse la grămadă. E și aceasta o soluție. O modalitate prin care, municipiul Cluj-Napoca se înscrie în trendul european privind colectarea deșeurilor. Chiar dacă România este sancționată de UE pentru gropile de gunoi, adevărate bombe ecologice. Din care una este chiar în imediata vecinătate a orașului.

Primăria Cluj-Napoca intenționează să achiziționeze încă 200 de platforme gospodărești subternare.

Costurile se ridică la 9.5 milioane de lei (fără TVA), preţul pe bucată fiind de 47.900 de lei (fără TVA). 

În şedinţa Consiliului local de miercuri, 6 februarie 2019, consilierii urmează să se pronunțe pe seama proiectului de hotărâre privind “aprobarea indicatorilor tehnico-economici la obiectivul de investiții „Amplasare platforme subterane pentru colectarea deșeurilor menajere în municipiul Cluj-Napoca” – 200 de platforme, urmare a actualizării studiului de fezabilitate aprobat prin Hotărârea nr. 838/22.09.2017”. 

Investiţia totală este de 10.2 milioane lei (fără TVA), din care costul celor 800 de containere va fi de 9.5 milioane lei, restul sumei fiind alocată pentru proiectare, asistenţă şi alte cheltuieli. 

Fondurile pentru această investiție sunt alocate din bugetul local. 

Potrivit datelor municipalității, în vara anului 2018, în Cluj-Napoca existau un total de 956 de platforme de colectare a deşeurilor, dintre care cele mai multe se aflau în Mănăştur, 257, Mărăşti, 198, şi Gheorgheni, 190. 

Primele 100 de platforme subterane pentru colectarea deșeurilor menajere în municipiul Cluj-Napoca au fost achiziţionate în 2017, în urma unei investiţii de 4.7 milioane de lei (fără TVA), iar primul punct gospodăresc îngropat a devenit operațional în luna noiembrie a aceluiaşi an, în Mănăştur. 

Altfel spus, s-a început cu sfârșitul. Neavând o rampă de gunoi care să funcționeze conform standardelor europene, Emil Boc a hotărât să salveze aparențele. Iată cum municipiul Cluj-Napoca a început să-și îngroape gunoaiele din cartiere, pentru ca ulterior, acestea să i-a drumul spre Pata Rât. 

CITEȘTE ȘI: Boc vrea 100 de platforme subterane de colectare a deșeurilor, dar Cluj-Napoca nu are o rampă ecologică de gunoi

Societatea bihoreană Euriteh SRL a câştigat licitaţia pentru îngroparea punctelor gospodărești, iar proiectul prevedea şi amplasarea de astfel de platforme în școlile și în liceele din oraș (Școala Horea, Liceul Ana Aslan, Liceul Nicolae Bălcescu, Liceul Avram Iancu și Colegiul Edmond Nicolau, etc.). Lucrările s-au încheiat în toamna lui 2018. 

Mai exact, lucrările au fost recepționate, fără a mai fi verificate în teren. 

În schimb, verificând pe teren platformele subterane de colectare a deșeurilor din școlile clujene, Ziar de Cluj constata, în septembrie 2018, că acestea sunt atât de bine dosite, încât nu se văd.

Tot atunci, presa docilă a preluat imaginile publicate de domnul siti menejer, Gheorghe Șurubaru, și a anunțat triumfalist: școlile din Cluj vor avea…gunoiul îngropat. Realitatea din teren era însă, diferită. 

În 2018, la doi ani de la începerea acestui proiect, punctele de colectare selectivă a deșeurilor au fost amplasate în mai multe cartiere ale orașului. Conform datelor oficiale.

Din păcate însă, dincolo de sortarea separată, realizată cu chiu, cu vai, de către cetățeni, deșeurile sunt colectate la grămadă de către reprezentanții firmelor de salubritate.

CITEȘTE ȘI: Punctele gospodărești pentru colectarea selectivă a deșeurilor – un eșec lamentabil. Un proces fără finalitate: cetățenii adună selectiv, iar firmele de salubritate, la grămadă FOTO&VIDEO

Cu toate că nici măcar vechea rampă de gunoi nu a fost închisă în totalitate, Primăria a ”avansat” la soluții moderne de colectare a deșeurilor. Gunoaiele orașului sunt depozitate pe o rampă temporară, amplasată în vecinătatea vechii rampe de deșeuri. 

Curat murdar.

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Meci caritabil pentru Tiago, băiatul unui fost jucător al CFR. Veterani ai feroviarilor, de la „U” și Sănătatea joacă pentru el
 • Acum 8 hours In vizor
  Antreprenorul Tudor Galoș, ȘOCAT de prețurile din Târgul de Crăciun de la Cluj-Napoca
 • Acum 9 hours General
  Acțiune de salvare din traseul Piatra lui Lucaci-Tarnița
 • Acum 22 hours Eveniment
  Cămătari din Cluj prinși de Poliție: Cereau înapoi sume de 8 ori mai mari, au agresat și amenințat un martor
 • Acum 1 day Politica
  Marcel Ciolacu a fost ales vicepreședinte al Internaționalei Socialiste
 • Acum 1 day In vizor
  Consiliul Elevilor Cluj cere demisia directoarei care a angajat un fost interlop să predea copiilor: ”Lipsă de empatie față de elevi”
 • Acum 1 day Vocea ta
  IEȘIREA DIN CRIZA IZOLĂRII POST-COVID. Mircea Miclea: ”Creativitatea și inovația necesită proximitate (…) trebuie să începem să ne refacem coeziunile, acelea pe care le putem reface, cu niște prieteni foarte buni, cu vecinii, cu familia”
 • Acum 1 day In vizor
  VREUN CUMĂTRU POLITIC AR AVEA DE VÂNZARE NIȘTE mobilier și echipamente digitale pentru laboratoarele de informatică din școli. De 1 miliard de euro ar avea pe ce să se adune praful, că nu sunt și bani pentru formarea profesorilor și pentru mentenanța echipamentelor
 • Acum 2 days Politica
  PE SURSE: Gabriela Firea, pe primul loc în sondajele comandate de PNL privind intenția de vot la Capitală, la peste 10 procente de ceilalți posibili candidați. Ilie Bolojan, testat de liberali în sondajele pentru București
 • Acum 2 days Jos palaria
  SOLIDARITATE PE CARE AM DORI SĂ O VEDEM ȘI ÎN TRIBUNE: ”U” Cluj se alătură CFR-ului pentru a-l ajuta pe fiul grav bolnav al unui fost fotbalist din Gruia
 • Acum 2 days In vizor
  NOUTĂȚI ÎN CAZUL DROGURI DISIMULATE ÎN CAFEA: Simon Selouk, un israelian judecat în România pentru trafic de droguri via Columbia, a fost asociat în afaceri cu finul lui Liviu Dragnea, cu un mason de rang înalt și cu un șef din Securitate. Acesta este cercetat și pentru pornografie infantilă
 • Acum 2 days Politica
  DUPĂ VIZITA COMUNĂ LA ION CEBAN, considerat de americani omul Moscovei, Vasile Dîncu îi dă și un brânci către președinție lui Marcel Ciolacu: ”Are toate atributele”
 • Acum 2 days PubliNews
  Primul concert de colinde pentru bunicii săraci din Gherla
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE