Din oras

Ramasitele electorale – bannere si afise pe care nu se mai oboseste nimeni sa le demonteze

Scris de 360

La aproape o saptamana dupa finalizarea primului tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, marii perdanti inca ne zambesc din afise si bannere, inca impanzesc orasul cu promisiuni si slogane expirate. “Bunastare si respect” al lui Tariceanu, “Buna pentru Romania” a Elenei Udrea, “Banii furati se intorc” a lui Macovei, “Respect”-ul lui Kelemen Hunor si “O Romanie demna, prospera si unita” a lui Gheorghe Funar – sunt sloganele care atarna, inca, de pereti, ferestre, stalpi si copaci.

Pe podul de la Calvaria stau patru bannere mari si late cu Elena Udrea purtand casca galbena de muncitor pe cap. Centrul Clujului e tapitat de afise cu Monica Macovei, in timp ce Calin Popescu-Tariceanu inca ne spune ca e de partea noastra, prin bunatate si respect, in afisele imense. Reprezentantii lor in teritoriu nu se grabesc sa le dea jos, nu cat timp legea le ofera o perioada de liniste post-electorala.

Mai mult, in Cluj inca exista bannere electorale de la ultimele alegeri, care au avut loc in luna mai. Singurul candidat care le mai mai surade intepenit clujenilor de pe strada Edgar Quinet din afisaje electorale e palid, sfasiat si parasit la marginea drumului, in frunze. Ploaia a decolorat bannerele, unul dintre ele a fost sfasiat, dar Daniel Buda e tot acolo.

“Pentru tine, pentru Cluj”, scrie deasupra chipului vanat si descompus.

Legislatia care reglementeaza afisajul electoral in Romania nu este foarte clara si poate da nastere unor interpretari contradictorii. Legea 33 / 2007, cea care stabileste cum se desfasoara alegerile europarlamentare, nu mentioneaza un interval de timp clar in care afisele, panourile si bannerele folosite in campania electorala sa fie indepartate din spatiul public. Legea arata doar ca, inainte de amplasarea unor noi afise electorale, „primarii sunt obligati sa asigure inlaturarea din spatiul public a oricaror materiale de propaganda electorala ramase de la campaniile electorale precedente” (art. 40, alin. 2).

Aceeasi lege (art. 35, litera t), precizeaza ca este interzisa „continuarea propagandei electorale dupa incheierea acesteia, precum şi sfatuirea in ziua votarii a alegatorilor la sediul sectiilor de votare sa voteze sau sa nu voteze un anumit partid politic, alianta politica, alianta electorala, organizatie a cetatenilor apartinand unei minoritati nationale ori candidat independent”. Nerespectarea acestei prevederi legale constituie contraventie si se pedepseste cu amenda de la 1.500 la 4.500 de lei.

Legea nu explica exact daca afisele, bannerele si panourile electorale care continua sa fie amplasate in spatiul public si dupa incheierea campaniei pot fi considerate „propaganda electorala”, fiind astfel abuzive.

Referitor la afisele din campania pentru prezidentiale, reprezentantii Primariei Cluj-Napoca sustin ca partidele politice au fost deja somate sa le inlature.  

 “Politia Locala a trimis somatii la toate partidele politice si toti candidatii care au lipit afise pe teritoriul municipiului Cluj-Napoca, sa le inlature. Daca nu le vor inlatura, vor fi sanctionati”, spun acestia.

Reprezentantii din teritoriu ai candidatilor care au participat in cursa electorala pentru prezidentiale nu au putut fi contactati pentru a-si exprima punctul de vedere vizavi de ramasitele electorale.ULTIMA ORĂ

 • Acum 41 mins Politica
  Dosarul privind certificatul de revoluționar al liderului PSD Marcel Ciolacu a fost clasat: „Fapta nu este prevăzută de legea penală”
 • Acum 3 hours Justitie
  TREABA SE CAM ÎMPUTE PENTRU EUGEN CECAN: DNA Central a cerut documente privind o lucrare de extindere drum efectuată de DRDP Cluj
 • Acum 4 hours Rautacisme
  Eh, Marcel Bonţidean, zis şi “Nicolaie”… a semnat cu Securitatea, dar măcar n-a turnat
 • Acum 4 hours In vizor
  Pe Boc îl lasă nervii din ce în ce mai des. Clujenii care-l critică sunt “isterici”, “iubitori de noroi”… Acum l-a numit “idiot” pe cel care a avut “tupeul” să-i numească “centura de Diamant” “un eşec”
 • Acum 5 hours Din oras
  Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
 • Acum 6 hours In vizor
  Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
 • Acum 7 hours Politica
  Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
 • Acum 7 hours In vizor
  O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
 • Acum 8 hours Din oras
  Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
 • Acum 9 hours Din oras
  TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
 • Acum 19 hours Politica
  O ȚARĂ CU NERVII PE MOAȚE
 • Acum 24 hours PubliNews
  Femeia anteprenor și inspirație pentru noi începuturi
 • Acum 1 day PubliNews
  Grupul IULIUS a montat panouri fotovoltaice pe toate proprietăţile din portofoliu, inclusiv pe Iulius Mall Cluj, care vor produce 5.500 MWh anual, la nivel de grup
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE