Reportaj

CUG, hotel de cinci stele pentru hotii de fier vechi

Platforma industriala CUG, „ultimul mohican” veritabil al industriei grele, ramane o gaura neagra pentru economia Clujului. In timp ce zeci de firme isi desfasoara activitatea pe platforma industriala, sute de tigani isi asigura traiul din fierul vechi care mai exista in zona si pe care il fura ziua in amiaza mare.

Fostul Combinat de Utilaj Greu (CUG) Cluj este, inca de la intrarea pe platforma, un sat fara caini. O zona industriala cu potential, hale imense, poduri rulante de mare tonaj si o suprafata de peste 70.000 de metri patrati – toate sunt lasate sa se degradeze. In loc sa se transforme intr-o platforma infloritoare, fostul CUG aduna, an de an, datorii la stat. In tot acest timp, zeci de firme isi desfasoara activitatea in spatiile din CUG, insa in conditii ingrate. Inca de la intrarea pe platforma, soferii sunt nevoiti sa faca slalom printre canalele lasate fara capac. Intr-o plimbare scurta, de cateva sute de metri, se pot numara peste 20 de astfel de canale, semn ca hotii de fier vechi sunt la datorie. Placile de ciment folosite pentru drumuril din interiorul CUG lipsesc in cele mai multe cazuri, iar drumul este atat de bun incat este cosmarul oricarui sofer.

Sectia de forja grea, loc de munca pentru romii intreprinzatori

In 1985, peste 8.000 de angajati ai CUG produceau utilaj energetic complex destinat exportului, utilaje pentru manipularea otelului cald, cuptoare de tratament termic primar si secundar, instalatii de sablat, cilindri laminori, caje de laminare, alte utilaje pentru liniile de turnare continua, prese mecanice pentru ambutisat caroserii, de debitat, hidraulice, de debavurare, ciocane pentru matritare si multe alte piese. 29 de ani mai tarziu, in unele hale, care mai inseamna ceva doar pentru cei care au lucrat candva intr-un simbol al economiei ardelene, isi fac veacul cativa tigani care nu se feresc de nimeni. Si, ce-i drept, nici nu au de cine se feri. Oricine se poate plimba prin halele cu poduri rulante, mai ales ca pazita de un caine in lant care latra nervos la orice trecator.

In hala in care pe vremuri functiona sectia de forja grea accesul este liber. Nimeni nu a ingradit spatiul si nu a incercat sa-l conserve. Trei tigani, niciunul trecut de 25 de ani, se plimba cu un tarnacop si un fierastrau. Taie tot ce inseamna metal si fura nestingheriti orice inseamna metal in zona. Nu se feresc de trecatori, ba chiar intra in vorba cu cei care le ies in cale.

„Ce cautati pe aici, va putem ajuta? Asta e hotelul nostru de cinci stele”, spune cel mai mic dintre tigani.

In timpul discutiei, se ajuta de tarnacop sa fure inclusiv rama metalica pe care statea, candva, capacul de canal. Iar totul se desfasoara pe aleea care duce spre sediul  cel putin cinci firme – de la distribuitori de cafea, la distribuitori de radiatoare sau producatori de articole din fier forjat.

CUG ajunge sa se vanda pe maruntis

Combinatul de Utilaj Greu (CUG) Cluj – Napoca a fost fondat in 1970 cand s-au pus bazele unei moderne unitati de productie pentru echipamente energetice. In vremurile bune, platforma CUG avea otelarie electrica, forja grea, turnatorie de otel, turnatoria de fonta, forja usoara, modelaria de lemn, pavilionul administrativ, laboratorul fizico-chimic si hale metalice. In 2004, Guvernul a mandatat AVAS sa inceapa procedurile de lichidare a CUG-ului, in situatia in care nici un investitor nu va fi interesat sa cumpere actiunile intreprinderi.

La sfarsitul anului 2004 S.C. FORTPRES CUG S.A. a devenit o societate privata prin cumpararea pachetului majoritar de actiuni de catre corporatia ucraineana “Uniunea Industriala a Donbasului” ( Industrialnii Soiuz Donbassa – ISD ) din Donetk.

In 2005, fostul CUG avea 393 de angajati, o cifra de afaceri de 17.316.988 lei si inregistra datorii la fel de mari ca cifra de afaceri. Opt ani mai tarziu, in 2013, la CUG Fortpres mai existau doar 24 de angajati, iar pierderile au ajuns sa depaseasca 2,3 milioane e lei, pe langa datoriile de aproape 4,4 milioane de lei. In primavara acestui an, Directia Generala a Finantelor Publice Cluj a scos la licitatie sectia de mecnosudura a Fortpres. Mai precis, o hala de peste 2.500 de metri patrati si terenul aferent, de peste 2.700 de metri patrati. Pretul de pornire al licitatiei a fost de putin peste 2.5 milioane de lei, exclusiv TVA. Atunci, nimeni nu s-a prezentat la licitatie. De atunci au mai fost doua licitatii, insa nimic nu s-a schimbat.

„Ultima licitatie a fost in 25 iunie, pretul s-a redus de doua ori, adica la 50%. A fost cineva interesat, insa pana la urma nu s-a valorificat nimic”, Gligor Gavris, purtatorul de cuvant al DGFP Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *