In vizor

Radu Sporiș, omul care a știut când să plece din Cluj Arena sau Consiliul Județean Cluj, încă mai dă cu subsemnatul în dosare penale

Scris de 1,084

Fostul angajat al Consiliului Județean Cluj, plecat din instituție fix înainte ca DNA să-l salte pe Horea Uioreanu, deși era angajat la ”cabinetul președintelui”, a fost zărit vineri la Tribunalul Cluj, dând declarați într-un alt dosar penal.

Controversatul Radu Sporiș are un CV impecabil cu plecări sincronizate la perfecție: de la CJ Cluj pleacă înainte să vină DNA-ul, de la Cluj Arena SA pleacă înainte să înceapă falimentul și azi aflăm că a lucrat și la AJOFM, pe proiectele europene, de unde a plecat înainte să aibă loc perchezițiile.

Judecătorul Marius Lupea a încuviințat audierea lui Radu Sporiș în dosarul lui Daniel Don și a ”experților pe proiecte europene”, despre care DNA Cluj susține că a fost o anchetă minuțioasă și grea, mai ales că i-au protejat până în măduva oaselor pe sifonarii Ciprian Boșca și Daniel Cenan.

 „Eram în căutarea unui loc de muncă în anul 2014 şi am văzut anunţul de expert în cadrul AJOFM Cluj, am depus un CV la registratură, după care am fost sunt, cred că după 2 luni, de către doamna Niste Otilia să mă prezint la un interviu. Am căzut de acord că am calităţile care se cer şi după o lună am primit un email de la adresa oficială a proiectului Skills for Jobs prin care am fost invitat să particip la o procedură de selecţie a experţilor împreună cu alte persoane. Am fost întâmpinat de doamna Chiciudean al sediul de pe str. Dorobanţilor, am intrat în sală, am participat la un test, fiind aproximativ 6-7 persoane, şi după 2-3 săptămâni mi s-a comunicat că am fost acceptat în funcţia de expert grup ţintă în cadrul proiectului Skills for Jobs. Nu s-a pus problema ca cineva să îmi solicite bani sau alte avantaje materiale pentru a fi încadrat în acest post. Încadrarea mea era de 2 ore de lucru pe perioada proiectului, însă, pentru că mi-a plăcut ceea ce făceam, activitatea mea s-a prelungit pe mai multe ore. Am avut o discuţie cu doamna Anamaria Chiciudean, în care mi-am manifestat intenţia de a trece pe o poziţie de 4 ore, şi am înţeles că poziţiile aşa erau trecute în buget şi nu puteau fi modificate, şi mi-a spus că nu ea i-a decizia aceasta şi să mă adresez domnului director Don Daniel, lucru pe care nu l-am mai făcut. Cred că pe finalul proiectului am avut 4 ore, posibil 2 sau 3 luni, dar nu-mi amintesc exact. La rândul meu, am fost ajutat de către alte persoane, la început, pentru a cunoaşte procedura de întocmire a raportului de activitate şi este posibil ca, pe măsură ce alţi experţi veneau în proiect, să fac şi eu acelaşi lucru pentru ei, adică să îi ajut să înţeleagă ceea ce au de făcut”, a declarat în instanță Radu Sporiș.

Pe unde a trecut Sporiș s-au format tot timpul dosare penale. Până și în dosarul lui Rareș Pop a fost audiat pentru că ar fi cerut curse gratuite ca favor pentru un amorez. Însă, în dosarul lui Daniel Don se arată cum Sporiș a plecat de la Consiliul Județean și după ce DNA-ul a descins la instituție și la domiciliul lui Uioreanu, Bene, Petran și Pogăcean, acesta s-a angajat la AJOFM Cluj.

Despre angajarea lui a vorbit și actuala directoarea AJOFM Cluj, Otilia Niste. Aceasta îl plasa pe Sporiș în ”supa cu puișori” proveniți din partidele politice din Cluj-Napoca. Pe lângă faptul că, în mare parte, declarațiile ei conturau ideea că ea nu știa ce se întâmplă în instituție, aflată sub juramânt, Niste a scăpat câteva detalii despre ”norocoșii” ce ajungeau să încaseze salarii lunare de zeci de mii de lei pe proiecte europene. Doi dintre aceștia au fost protejați de către partidele politice și angajați la diferite instituții ale statului: Ciprian Grigore și Radu Sporiș.

„Legat de modul în care erau angajaţi experţii, unele (n.r. proceduri) erau transparente, altele nu. Pe unul dintre proiecte a existat o procedură de selecţie a experţilor şi este vorba de Skills for Jobs, iar pe celelalte proiecte nu a existat o astfel de procedură de selecţie a experţilor. Pe Funcţionarul Electronic 2.0 s-a preluat procedura de selecţie de pe proiectul Skills for Jobs, cu copy paste. Toţi experţii care intrau pe proiecte, indiferent prin ce modalitate, ajungeau să fie avizaţi şi aprobaţi de către managerul proiectului”, a declarat Otilia Niste când a fost întrebată de modul în care au ajuns să lucreze pe proiectele UE Radu Sporiș şi şoferul doamnei Aurelia Cristea, Ciprian Grigore.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours FOTOGRAFILA
  Poate ne spune un specialist în lege: în cazul statuii lui Iuliu Maniu asistăm la o vandalizare (faptă penală)? Că primarul ne minte ca o servitoare. Chiar muncitorii sunt de vină?
 • Acum 6 hours In vizor
  Tronsonul Nădășelu-Zimbor de pe Autostrada Transilvania rămâne încă o tură muzeu
 • Acum 7 hours In vizor
  PNL are patru ”dottore” în funcții înalte în stat. Scandalurile tezelor de doctorat ale premierul Ciucă și miniștrilor Bode, Cîmpeanu și Roman, dovada că celor din PNL nu le pasă de imaginea partidului. O dovadă în plus: Roman și Cîmpeanu se întorc în prima linie politică
 • Acum 7 hours Eveniment
  CLUJ-NAPOCA MILIONULUI DE LOCUITORI DUPĂ EMIL BOC, are sub 300 de mii conform recensământului din 2021, care s-a ținut în 2022
 • Acum 9 hours Eveniment
  Tânăr de 20 de ani din Cluj, dispărut de la unitatea medicală unde era INTERNAT. Dacă-l vedeți sunați la 112!
 • Acum 9 hours Analiza
  Comedia lui Boc: După 5 ani de studii de fezabilitate (a se citi bani irosiți), centura Cluj începe cu lărgirea unei străzi pe 2 km
 • Acum 10 hours Justitie
  Victor Piţurcă, eliberat și pus sub control judiciar. Primele declarații după ieșirea din arest
 • Acum 10 hours Cooltura
  DEMONII- Spovedania lui Stravoghin, un spectacol de excepție al Naționalului Clujean. In absentia lui Tihon, drama regizată de Tudor Lucanu îl scoate în evidență pe profetul Dostoievski
 • Acum 11 hours Justitie
  Victor Pițurcă, adus cu duba la DNA: a fost adus și fiul lui în fața procurorilor
 • Acum 12 hours Politica
  Marcel Ciolacu: “Dacă toate companiile cu capital românesc plătesc minimum 1% din cifra de afaceri, atunci mergem cu 1% pentru toată lumea”
 • Acum 1 day PubliNews
  Mai multe branduri s-au alăturat campaniei Winter Sale din Iulius Mall Cluj, iar reducerile ajung până la 70%!
 • Acum 1 day Politica
  Marcel Ciolacu după reținerea lui Pițurcă: ”Cred că nu va fi singurul caz!”
 • Acum 1 day General
  L-A PUS LA LOC, PROBABIL CA SĂ-L POATĂ DA ÎNAPOI JOS, DAR DE DATA ACEASTA, “CU RESPECT”. Iuliu Maniu a revenit pe soclu
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE