Din oras

Radu Ratiu: “Cluj Arena nu isi va permite niciodata sa plateasca un asemenea impozit. Ar insemna sa triplam tarifele”

Directorul SC Cluj Arena, societatea care administreaza stadionul clujean, a anuntat ieri ca din cauza neplatii impozitului pe imobil din 2011 incoace conturile acesteia au fost blocate. Acum, Radu Ratiu, impreuna cu cei din conducerea Consiliului Judetean, cauta solutii pentru a iesi din aceasta situatie. Una dintre variante ar fi majorarea de capital al societatii, asa cum a procedat Primaria cu Sala Polivalenta, arata Ratiu.

”A fost un control de la Curtea de Conturi si ne-au impus sa platim 14 milioane de lei impozit pe stadionul Cluj Arena. Primaria Cluj-Napoca a trecut la punerea in aplicare a acestei decizii si ne-am trezit luni dimineata cu conturile blocate”, a explicat Ratiu pentru stiridecluj.ro.

Intrebat de Ziar de Cluj daca putea sa prevada situatia aceasta, Ratiu a spus ca nu pentru ca “la baza asocierii intre Consiliul Judetean si Cluj Arena este un contract in participatiune in care Consiliul Judetean vine cu bunul, iar Cluj Arena ca si societate la care actionar majoritar este Consiliul Judetean vine cu exploatarea, iar bunul ramane in folosinta si administrarea Consiliului Judetean, atunci nu trebuia platit impozit. Curtea de Conturi in schimb a spus ca administrarea propriu-zisa este la Cluj Arena. Maine vom avea o sedinta mai ampla la Consiliul Judetean, o sa analizam toate variantele din punct de vedere legal. Una dintre variante, deja viabila, ar fi cea pe care a folosit-o si Primaria cu Sala Polivalenta, adica s-au acordat bani sub forma de majorare de capital ca sa plateasca impozitul”, a subliniat Ratiu.

Mai mult, acesta arata ca societatea nu incaseaza suficienti bani pentru a putea plati un impozit anual de o asemenea anvergura. Cele 14 milioane reprezinta impozitul neplatit din 2011 pana acum.

“Cluj Arena nu va putea niciodata sa plateasca acest impozit pentru ca ar insemna sa triplam tarifele pentru activitatile sportive sau sa nu mai facem atatea activitati sportive, sa facem mai multe evenimente private. Trebuie cumva sa gasim un echilibru intre activitatile sportive si celelalte activitati private, socio-culturale. Pana la urma stadionul este si pentru sport construit, in principal pentru sport construit”, arata Ratiu.

Pentru Sala Polivalenta impozitul platit anul trecut, fiind inaugurat in toamna, s-a ridicat la 75.000 de lei, in timp ce impozitul anual pentru acest imobil este de 900.000 de lei.

In cazul Cluj Arena blocarea conturilor nu va insemna neplata salariilor angajatilor, in schimb pot aparea dificultati in plata utilitatilor, ceea ce ar duce la imposibilitatea functionarii.

“Fata de salarii blocarea conturilor nu e neaparat o problema pentru ca legea permite plata salariilor. Este o problema in plata utilitatilor pentru cautilitatile trebuie sa le platesti si aceasta problema trebuie rezolvata in timp util ca toti cei care au spatii inchiriate sau isi desfasoara activitatea pe stadion, avem peste 1.000 de oameni care alearga zilnic aici, sa aiba acces la energie electrica, gaz, apa. Daca ne este oprita energia electrica avem alte probleme, nu pot functiona pompele care scot apa din parcare. Parcarea este sub nivelul Somesului si acele pompe trebuie sa functioneze, nu ne permitem sa ramanem fara utilitati”, mai arata Radu Ratiu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *