In vizor

Radu Mititean, președintele Federației Bicicliștilor din România, despre pistele verzi a la Cluj: „La noi se fac după ureche, să dea bine în poze, nu să fie funcționale!”

Scris de 1,409

Pistele de biciclete de pe Bună Ziua au fost vopsite cu un verde țipător după „modernizarea” străzii, model care a fost preluat și pe Regele Ferdinand. Bicicliștii clujeni reclamă lipsa de aderență a noilor piste spoite cu verde-papagal, acestea transformându-se după ploaie în periculoase patinoare. Iar problema s-ar putea implementa, pe viitor, și pe celelalte străzi „reabilitate” din municipiu.

Radu Mititean, directorul executiv al Clubului de Cicloturism „Napoca” și președintele Federației Bicicliștilor din România, a explicat, pentru Ziar de Cluj, cum ar trebui să fie construite pistele de biciclete de către o administrație serioasă și de ce noile piste verzi nu corespund standardelor de siguranță:

„La noi se fac după ureche, să dea bine în poze, nu să fie funcționale lucrurile. În mod normal, se pune asfalt colorat în masa lui, trebuie să fie asfalt fin și aderent pe piste.

Ori, la noi, în loc să pună un strat de asfalt colorat pe piste, pun un asfalt obișnuit și apoi dau cu ceva pastă, cum au făcut și pe Eroilor, unde pista ori e prea alunecoasă, ori e prea rugoasă, și înaintezi greu, ori e etanșă și nu trece apa. De exemplu, la vopseaua cu care au dat pe Eroilor și în alte părți, și la două ore după ce ploua, totul era uscat, numai acolo băltea apa. Plus că iarna totul a crăpat, a pușcat, că avea alți coeficienți de dilatare decât asfaltul. Acestea sunt improvizații românești care compromit ideea.

La biciclete e important să fie un asfalt fin, dar aderent, nu mânjit cu paste și vopsele, că dacă e vopsea obișnuită, se șterge. A mai făcut Primăria și asta, în trecut, a dat cu vopsea, după 2 luni nu mai era, iar mai dăm cu vopsea! Sau, dacă dai cu paste din-acestea, sunt cu probleme. Fie e prea alunecoasă, fie e zgrunțuroasă și de abia înaintezi pe ea. Se simte foarte tare la bicicletă.

Fac după ureche, oameni cărora nu le pasă, fiindcă știu că, de fapt, nu contează calitatea, contează să fie acolo făcut, să dea bine în poză, că de-aia nu îi interesează și schimbă tot timpul ș.a.m.d.

Nu trebuie să descoperim roata, există atâtea bune practici în lume, materiale, dar probabil la noi se merge pe varianta cea mai ieftină sau pe ce s-a nimerit să găsească cel care a câștigat licitația și nu se pricepe. E tot cu cârpăceli, parcă nicicum nu reușim să facem o chestie cum trebuie! Mânjești cu ceva deasupra! Nu așa se face! Se face corect și durabil când colorezi în stratul superficial, pui ultimul centimetru din asfalt colorat, amesteci colorant în masa de asfalt. În Vest așa fac și marcajele și nu trebuie tot la câțiva ani să vopsești din nou, să prezervi. Și nu plătești în fiecare an să se refacă.”

Susține Ziar de Cluj!

Timp de aproape 10 ani, ți-am oferit gratis articolele noastre. A venit timpul să devenim parteneri. Ziar de Cluj va implementa în curând abonamentul de 10 lei pe lună pentru toți cititorii. Pentru toți cititorii care ne respectă curajul și experiența.ULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour Politica
  PSD îi cere lui Niculae Bădălău să demisioneze, după ce a fost reținut de procurorii DNA
 • Acum 1 hour General
  Corpul de control al ministrului Educației este la colegiul din Turda unde a predat fostul interlop Balibacea
 • Acum 2 hours Politica
  Fără nicio legătură cu cerințele de intrare în spațiul Schengen, capacitatea tehnică a României de a proteja frontierele UE, cele politice privind independența și eficiența Justiției, Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania bagă placa orbanistă cu ”românii e răi și nu merită” prin gard
 • Acum 3 hours Vocea ta
  Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: ”Sunt interese foarte mari ca România să rămână fără fabrici de medicamente”
 • Acum 16 hours FOTOGRAFILA
  HEI-RUP-BUM! Să aibă Boc dăluța lui, chiar dacă prost pusă, să se cocoațe cu un discurs pe Tricolor de 1 Decembrie. Treptele din fața Teatrului Național, mizerie de lucrare
 • Acum 16 hours Jos palaria
  ÎN SFÂRȘIT, SPORTIVITATE ȘI LA CLUJ-NAPOCA: Foști jucători de la CFR, “U” și Sănătatea au jucat într-un meci caritabil pentru fiul lui Casian Miclăuș
 • Acum 22 hours Politica
  Clujul OSĂ aibă (fin nou) un nou spital. Ministrul Sănătății: ”Anul viitor vom avea proiectele detaliate”
 • Acum 22 hours Din oras
  Un neterminat de 16 ani a băgat în spital un bărbat de 38 ani
 • Acum 23 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Meci caritabil pentru Tiago, băiatul unui fost jucător al CFR. Veterani ai feroviarilor, de la „U” și Sănătatea joacă pentru el
 • Acum 1 day In vizor
  Antreprenorul Tudor Galoș, ȘOCAT de prețurile din Târgul de Crăciun de la Cluj-Napoca
 • Acum 1 day General
  Acțiune de salvare din traseul Piatra lui Lucaci-Tarnița
 • Acum 2 days Eveniment
  Cămătari din Cluj prinși de Poliție: Cereau înapoi sume de 8 ori mai mari, au agresat și amenințat un martor
 • Acum 2 days Politica
  Marcel Ciolacu a fost ales vicepreședinte al Internaționalei Socialiste
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE