In vizor

Radu Deac, Agentia Nationala de Transplant: “Noi nu avem un avion propriu. SMURD-ul ne ajuta”

Scris de 328

Aproximativ 50 de zboruri au fost realizate de Agentia Nationala pentru Transplant (ANT), cu doua aeronave vechi de 40 de ani, in 2013. Avionul SMURD, aparat utilizat in astfel de zboruri, face parte din aceeasi generatie de avioane si este blocat la sol din cauza unei defectiuni.  Presedintele ANT sustine ca zborurile pentru transplant se contracteaza fiecare in parte si ca institutia nu are un avion propriu la dispozitie. 

 “Noi nu avem niciun avion. Aeronavele sunt contractate cu Scoala Superioara de Aviatie Civila”, a semnalat, pentru Ziar de Cluj, presedintele ANT, Radu Deac.

Agentia Nationala de Transplant (ANT) a efectuat, in 2013, aproximativ 50 de misiuni cu doua aeronave vechi de 40 de ani. In 2013 au fost realizate 300 de operatii de transplant de rinichi, 118 transplanturi de ficat si unul de cord, potrivit datelor furnizate de ANT la inceput de an.

 “Nu stiu sa va spun cu exactitate, insa anul trecut au fost realizate aproximativ 50 de zboruri pentru prelevare de organe in intreaga tara”, a precizat consilierul ANT, medicul Andrei Nica.

Cele doua avioane cu care se efectueaza zborurile sunt  inchiriate.  Piper PA-34 Seneca a fost produs in 1971, iar la ora actuala mai este folosit doar in Honduras, Panama, Serbia si Brazilia, in patrule de recunoastere.

Britten-Norman BN-2 Islander a fost fabricat incepand din 1960, iar din 1968 productia acestui tip de avion a fost mutata in Romania. La ora actuala, BN 2 Islander este operat de companii de transport aerian din Japonia si Marea Britanie.

 

Reprezentantul ANT a spus ca, in caz de nevoie si aeronava SMURD a participat la astfel de actiuni, insa nu reprezinta o solutie, pentru ca “aparatul e la fel de vechi”.

“Avionul SMURD e la fel de vechi, e tot asa. Sunt cam frati. Noi il solicitam la nevoie. A mai efectuat astfel de zboruri”, a continuat Nica.

Foto: stirileprotv.ro

Aparatul de zbor al SMURD a fost achizitionat in 2012 in urma campaniei 2% si a costat 1 milion de euro. Avionul Piper Cheyenne III, al SMURD, este vechi din 1981 si a fost blocat la sol din cauza unei defectiuni tehnice, anunta ieri, pentru Stirile ProTV, Raed Arafat. Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii a precizat ca in cursul zilei de astazi va publica o lista cu toate zborurile operate de aeronava SMURD.  Raed Arafat nu a putut fi contactat pentru o pozitie in acest caz.

Reprezentantul ANT, Andrei Nica: “Ar fi trebuit sa fiu in avion”

Medicul Nica ar fi trebuit sa plece cu avionul care a aterizat de urgenta la Poiana Horii, in judetul Cluj, insa si-a schimbat planurile in ultim moment.

Foto: tion.ro

 “Imi e greu sa spun ce simt acum. Acolo, la Cluj sunt colegii si prietenii mei. Inca sunt in stare de soc, pentru ca si eu ar fi trebuit sa fiu in acel avion”, a declarat Andrei Nica, medic specialist in prelevare de tesuturi.

Potrivit sefului ANT, Andrei Nica a plecat, acum putin timp, la Sibiu, intr-o noua misiune.

Foto: stirileprotv.roULTIMA ORĂ

 • Acum 14 hours Sport
  DACĂ TOT DĂ ACEST ”GIGI BOCALI” AL CLUJULUI 2 MILIOANE DE EURO, U Cluj a avut o prestație execrabilă la Arad
 • Acum 15 hours Eveniment
  NU, nici asta nu e glumă de 1 Aprilie: Primăria Cluj-Napoca a pierdut procesul cu Curtea de Conturi, după ce a băgat peste 3 milioane de lei din bugetul local în buzunarele unor firme de salubritate. Nici județul nu e mai prejos: Urmează tura din acest an, de 31 milioane de euro prădată în salubritate
 • Acum 16 hours In vizor
  NICIO NOUTATE: Mediul privat ține economia României în spate. Pe banii privaților se face dezmățul bugetar
 • Acum 17 hours Politica
  NU E GLUMĂ DE 1 APRILIE, că guvernanții nu glumesc când buzunăresc: Ne paște un val nou de scumpiri
 • Acum 1 day In vizor
  Rareș Bogdan invocă ”forțe oculte“ care vor să-l compromită pentru că a deranjat la Bruxelles! Totul, după ce a apărut informația că ar fi cerut și el șpagă în scandalul de corupție de la Aeroportul Otopeni
 • Acum 2 days In vizor
  Mai ţineţi minte când Ziar de Cluj scria că “Pantelică de la “readepică” s-a pus pe şantajat operatorii de deşeuri cam fără frică”? Păi, pe anul 2022 a încasat de la operatorii de salubritate de peste 5 ori mai mult la Platforma temporară Pata Rât decât a plătit la CMID pentru eliminarea deșeurilor!
 • Acum 2 days Justitie
  EDUCAȚIE CU BĂTĂTORUL DE ȘNIȚERE: Un jandarm din Brașov, trimis în judecată la Tribunalul Militar Cluj, pentru rele tratamente și violență față de propriul copil. Pe ăștia îi caută cineva la cap când îi angajează?
 • Acum 2 days Din oras
  Cică și parcul ”Armătura” e aproape gata. Dacă și lucrătura aceasta arată a parc…
 • Acum 2 days Din oras
  AR FI DE RÂS, DACĂ NU AR FI DE PLÂNS: Directorul Eco Garden se laudă cu ce știe să facă UNTOLD într-o noapte: ”Am terminat de decopertat vechiul gazon”
 • Acum 2 days Politica
  Marcel Ciolacu, după negocierile cu vicepreședintele Comisiei Europene: ”Fermierii români vor primi ajutor din partea UE”
 • Acum 2 days Eveniment
  FRAUDĂ DE 2 MILIOANE DE EURO: Ucraineni cazați doar pe hârtie. Poliția a făcut descinderi și în Cluj
 • Acum 2 days Politica
  Ligia Deca, în contradicție cu ea însăși. A scos salariile profesorilor din proiectul legii Educației, la 20 de zile după ce a anunțat public că salarizarea profesorilor va fi în legea Educației
 • Acum 2 days Eveniment
  Bulgaria și România au înregistrat o scădere a prețurilor la energie electrică, ambele cu -8,44%
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE