Din oras

"Radarul padurii" a fost implementat si la Cluj

Sistemul informational integrat SUMAL, denumit si “Radarul padurii”, a fost implementat si in judetul Cluj. Dupa o perioada de proba de doua saptamani, acesta a devenit obligatoriu de ieri. Sistemul poate fi accesat de pe orice smartphone prin aplicatia Woodtracking si este destinat atat ocoalelor silvice de stat si private, cat si operatorilor economici care exploateaza, transporta si comercializeaza material lemnos.

“Sistemul a functionat, in ultimele doua saptamani, in situatie de pilot. De ieri il aplicam conform legii. 40% din personalul Ocolului Silvic au smartphone. E un pic mai greoi, dar ne descurcam. Totul depinde de sistem, daca nu se blocheaza. Vom vedea pe parcurs daca apar probleme”, spune Adrian Apostoie, seful Ocolului Silvic Cluj.

Acesta sustine insa ca acest nou sistem ingreuneaza si mai tare munca padurarilor, oricum depasiti de situatie.

“Exista sute de persoane fizice proprietare de padure si fiecaruia, cand isi taie lemnul, trebuie sa ii dai avizul cu cod cu tot. Padurarul nu poate fi in trei locuri odata. Oricum ne confruntam cu lipsa de personal. Contam si pe promptitudinea politiei si jandarmilor. Noi il aplicam, deocamdata nu ne pronuntam”, mai spune Apostoaie.

Sistemul SUMAL este menit sa reduca gradul de furt major din padure, astfel ca pentru fiecare transport mai mare de 3 metri cubi se va emite un cod unic care trebuie scris in avizul de insotire a marfii.

Verificarea lemnului, la un telefon distanta

Legalitatea transportului se poate verifica si fara oprirea masinii, pentru ca sistemul permite verificarea datelor avizelor in sistemul informatic si dupa numarul de inmatriculare. Asadar, fiecare persoana va putea proba legalitatea transportului printr-un singur apel la 112.

Firmele care asigura transporturi de masa lemnoasa trebuie sa le cumpere soferilor telefoane smartphone sau tablete care sa le permita accesul la noua aplicatie. Electronicele trebuie sa fie dotate cu GPS, facilitate care sa permita localizarea zonei de unde a plecat transportul de material lemnos.

Pentru o mai buna functionare a SUMAL, toate depozitele de lemn trebuie amplasate obligatoriu in zone cu semnal. In cazul in care locul din care se face exploatarea lemnului nu este acoperire se va emite un cod offline ce va fi inregistrat imediat ce smartphonurile vor avea semnal.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *