Necategorizat

Rabia (turbarea)

Aceasta boala virala, deseori mortala, afecteaza mai ales animalele, dar ea poate fi transmisa si la om prin intermediul unui animal turbat, ca urmare a unei muscaturi sau a lingerii unei plagi, deoarece virusul este prezent in saliva animalului.
Vulpea este una dintre speciile de animale salbatice responsabile de raspandirea turbarii. Vaccinarea acestor animale a determinat regresia bolii.

 

Virusul turbarii se propaga de la nivelul plagii pana la nivelul creierului persoanei sau animalului contaminat, unde produce leziuni ireversibile, conducand la stare de coma si apoi la moarte in decurs de 5-20 de zile.
Simptomele. Perioada de incubatie intre momentul muscaturii sau lingerii unei plagi de catre un animal contaminat si aparitia primelor semne de boala variaza de la 9 zile pana la mai multe luni si depinde in mare parte de locul muscaturii sau al plagii infectate.

 

Primele simptome sunt febra putin crescuta, dureri de cap si o pierdere a poftei de mancare. Apoi semnele devin mai importante si deseori sunt impresionante: indispozitie, anxietate marcata, delir, sete intensa, spasme musculare dureroase la nivelul faringelui, aversiune fata de apoa si fata de curentii de aer, tremor, modificari ale vocii si salivatie intensa.

 

Afectarea sistemului nervos incepe putin dupa instalarea acestor modificari.

 

Ea se manifesta prin tulburari ale constiintei si prin paralizii. Ea se poate prezenta si ca o stare de excitatie furioasa (rabia furioasa) cand contracturille se accentueaza (intensifica) si afecteaza corpul in intregime. Aceste semne sunt insotite de febra foarte mare (41° C) si de o hipersalivatie caracteristica.

 

Evolutia si tratamentul. Odata simptomele prezente, boala evolueaza inevitabil spre deces: turbarea nu se vindeca. Coma si moartea survin dupa un interval de 3-20 de zile. Cu toate acestea, bolnavul poate beneficia de unele tratamente (medicamente, in principal calmante si impotriva durerii, care permit atenuarea suferintelor). Terapia intensiva poate in plus sa asigure mentinerea temporara a functiilor respiratorii si cardiace. Inca nu exista un medicament activ impotriva virusului responsabil de turbare.

 

Profilaxia acestei boli este esentiala. Trebuie sa intervenim cat mai rapid posibil dupa muscatura, inaintea aparitiei simptomelor bolii. Atunci cand tratamentul adecvat, cu scopul de a imuniza victima, e efectuat in primele doua zile dupa muscatura, prevenirea rabiei este eficace. Peste acest interval sansele de vindecare sunt din ce in ce mai mici.
Orice plaga produsa prin muscatura trebuie curatata atent cu apa si sapun sau cu alta solutie antiseptica, deoarece virusul e foarte sensibil la aceste produse. Plaga nu trebuie sa fie suturata. In tarile unde exista rabie, e absolut obligatorie consultarea de urgenta a unui medic, care il va indruma pe bolnav la centrul antirabic cel mai apropiat, pentru a stabili daca e necesar un tratament preventiv.

 

Exista doua asemenea tratamente:
1) atunci cand animalul e prins si pus sub supravegere medicala veterinara, se administreaza persoanei muscate ser specific (imunoglobuline) local si pe cale generala si o prima doza de vaccin si se prescrie un tratament antibiotic asteptand rezultatele supravegherii veterinare, in functie de care se continua sau se intrerupe vaccinarea;
2) daca animalul a fugit, vaccinarea antirabica, ce asigura o protectie pe termen lung, este efectuata complet (5 injectii si rapel la 3 luni). Ea este rezervata persoanelor care n-au fost vaccinate in prealbil si trebuie efectuata cat mai rapid posibil dupa muscatura suspecta.

 

Vaccinarea antirabica profilactica a fost pusa la functie 1985 de catre Louis Pasteur. Ea este rezervata (cu titlu preventiv) persoanelor expuse la boala: vanatori, creescatori de animale, veterinari, padurari.

 

Vaccinul se administreaza in doua doze la o luna interval, cu rapeluri la 1 an si la 3 ani dupa aceea. Nu exista nici o contraindicatie la administrarea vaccinului antirabic chiar si in timpul sarcinii. In prezent exista vaccinuri mult mai bine tolerate decat cele carte existau in urma cu 20 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *