Politica

PSD preia majoritatea simplă la Curtea Constituțională a României

Curtea Constituțională a României și-a reînoit garnitura de judecători. Urmare a noilor numiri, începând din 13 iulie, PSD va avea trei judecători numiţi, cu unul în plus faţă de câţi are în prezent iar PNL a pierdut un judecător. Doar UDMR, ca o bună balama ce este, a reuşit, prin negocieri, să-şi păstreze locul.

Începând cu 13 iulie, Curtea Constituțională a României va avea trei noi judecători: Marian Enache (PSD), Attila Varga (UDMR) şi Livia Stanciu (Preşedinţie). Aceștia vin pe locurile rămase vacante după expirarea mandatelor lui Tudorel Toader (PNL), Valentin-Zoltán Puskás (UDMR) şi Augustin Zegrean, preşedinte al CCR (numit de fostul preşedinte Traian Băsescu în 2007). Astfel PSD va avea trei judecători: Valer Dorneanu, fost deputat social-democrat, numit de Camera Deputaţilor în 2013; Maya Teodoroiu, numită de Senat în februarie 2015, după demisia judecătorului Toni Greblă, acuzat de corupţie; Marian Enache, fost deputat FSN, PDSR şi PSD, numit de Camera Deputaţilor pe 8 iunie 2016.

Obișnuiți să piardă, de când au câștigat praful de pe tobă cu alegerea lui Klaus Iohannis ca președinte al României, liberalii pierd un judecător: în locul lui Tudorel Toader, căruia îi expiră mandatul, nominalizarea a făcut-o UDMR, cu susţinerea PSD, ALDE şi UNPR (ceea ce ne dă și dimensiunea negocierilor care se fac la București în ceea ce privește nominalizarea președintelui Consiliului Județean Cluj, la o adică). Așa că PNL mai rămâne cu doi judecători constituționali: Ştefan Minea, profesor de drept din Cluj-Napoca, numit de Camera Deputaţilor în 2010, şi Mona Pivniceru, fost ministru al Justiţiei în perioada USL, numită de Senat în iunie 2013. Care Mona Pivniceru este mai apropiată structural de PSD decât ar vrea liberalii să creadă.

UDMR îşi păstrează locul la Curte, după ce în locul lui Valentin-Zoltán Puskás, căruia îi expiră mandatul, maghiarii au reuşit să-l impună pe Attila Varga, fost deputat al Uniunii din 1992 până în 2012. În schimbul sprijinului pe care l-au primit de la social-democraţi pentru numirea propriului om la Curtea Constituţională din partea Camerei Deputaţilor, maghiarii au susţinut propunerea PSD pentru un post de judecător constituţional din partea Senatului (și vom afla cât de curând și ce altceva va mai sprijini UDMR în schimbul acestui sprijin).

Preşedintele Klaus Iohannis și-a făcut şi el prima numire de judecător, numind-o judecător CCR pe preşedintei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu. Nominalizarea Cotrocenilor vine după ce mandatul de nouă ani al judecătorului Augustin Zegrean va expira luna viitoare. Klaus Iohannis are un singur judecător numit la Curte. Paradoxal, Băsescu își păstrează doi: Petre Lăzăroiu, numit în 2010, şi Daniel Morar, fostul şef al DNA, numit în 2013.

Reamintim faptul că deciziile Curții sunt luate, de obicei, cu majoritate de voturi, iar poziționarea judecătorilor în concordanță cu tabăra politică care i-a susținut la nominalizare, a influiențat mai mult decât este cazul decizii importante ale acestui for.

Curtea urmează să se pronunţe zilele acestea asupra unor probleme care ar putea afecta mari dosare de corupţie. Chiar dacă judecătorii intră în pâine doar de la 13 iulie, numirea lor este un semnal important în perspectiva deciziei care este aşteptată, de exemplu, miercuri, 15 iunie, în dosarul privind dezincriminarea abuzului în serviciu. Dosarul a ajuns la CCR după ce fostul procuror-şef DIICOT, Alina Bica, urmărită penal, a ridicat excepţia de neconstituţionalitate asupra articolului din Codul Penal care reglementează această infracţiune. În şedinţa din 24 mai, CCR a amânat discutarea excepţiei, iar o nouă amânare ar putea face ca decizia să fie luată de viitoarea componenţă a Curţii.

Miza este mare pentru politicieni. Se vede și după cum deputaţii şi senatorii majorităţii PSD-UNPR-ALDE, susţinuţi de UDMR, au reuşit să se mobilizeze şi să-i aleagă pe Marian Enache (din partea Senatului) şi pe Attila Varga (din partea Camerei). Între timp, judecătorii CCR s-au învrednicit să se grăbească să-şi aleagă un preşedinte interimar, în locul lui Augustin Zegrean (al căruia mandat de preşedinte a expirat pe 10 iunie. Deputat PSD Valer Dorneanu a câştigat alegerile pentru poziţia de preşedinte intermar în faţa lui Augustin Zegrean care ar fi dorit să asigure perioada de tranziţie până la 13 iulie.

Am adăuga la asaltul politicienilor pe legile integrității și cum senatorii se grăbesc să modifice Legea ANI de așa manieră încât persoanele aflate în incompatibilitate să poată deţine alte funcţii publice. Se apropie parlamentarele din toamnă. Nu e cazul să rămână vrenul fără de “coledzi”, din cauza unei legi care nu-i lasă să-și angajeze rudele pe bani publici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *