General

PROTOCOL ANTI-NOSOCOMIALE, PRESUPUNEM: Un clujean a fotografiat personalul medical care iese în stradă în haine de spital. Ce spune managerul spitalului

Scris de 923

“Eram în trecere, nici măcar n-am stat la pândă”, spune fotograful de ocazie, care a făcut poze pe strada Clinicilor din oraș, unde se află și Spitalul Clinic de Urgență Cluj, și le-a trimis ziarului Libertatea. În replică, managerul spitalului spune că persoanele surprinse „nu au ce căuta în uniformă de protecție acolo. Nu încurajez asemenea practici”. 

Fotografiile trimise ziarului sunt realizate pe strada Clinicilor, kilometrul zero al infrastructurii medicale din Cluj. Aici se află majoritatea secțiilor Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, una dintre cele mai mari unități sanitare cu paturi din România.

Spitalul funcționează în sistem pavilionar în 33 de clădiri distincte, aflate la distanțe între 30 de metri și 5 kilometri de sediul central.

De ce ies cadrele medicale din spital în aceleași haine în care apoi interacţionează cu pacienţii

 • În imagini, cadrele medicale sunt pozate în diferite ipostaze: primesc pachete de la curieri, sunt la plimbare ori revin în clădire.

Un clujean a fotografiat personalul medical care iese în stradă în haine de spital. Ce spune managerul spitalului

Femeia în halat roșu care cară două plase se îndreaptă spre Centrul de Diabet, Nutriție și Boli metabolice.

În celelalte imagini, membri ai personalului sanitar se plimbă sau își ridică prânzul din stradă, îmbrăcați în haine de spital. Se află pe trotuarul din fața clădirii „Palat Nou”, pe strada Clinicilor, 4-6, unde își desfășoară activitatea Secțiile Clinice Medicină Internă II-III, Chirurgie II, ORL, Reumatologie și Chirurgie Vasculară, dar și Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal.

Un clujean a fotografiat personalul medical care iese în stradă în haine de spital. Ce spune managerul spitalului

„Eram în trecere, nici măcar n-am stat la pândă”, a spus sursa ziarului, care a dorit să rămână anonimă. S-a gândit să acționeze, după ce a citit despre cazul bebelușilor morți cu infecție la Secția de Neonatologie din Cluj.

Un clujean a fotografiat personalul medical care iese în stradă în haine de spital. Ce spune managerul spitalului

Ce spune managerul spitalului, cu ce justificări vine?

Managerul spitalului, Claudia Gherman, a declarat, pentru Libertatea, că nu contestă faptul că persoanele fotografiate sunt îmbrăcate în haine de spital, însă a punctat că nu știe identitatea acestora. „În zona în care sunt făcute funcționează, în afară de Spitalul Clinic Județean de Urgență, și cel de Boli Infecțioase, și Institutul Inimii, dar și Institutul de Urologie”, a punctat medicul.

Un clujean a fotografiat personalul medical care iese în stradă în haine de spital. Ce spune managerul spitalului

Ea a menționat că nu se pune problema ca persoanele fotografiate să fi plecat din zonele aseptice – ATI, postoperator, nou-născuți, lăuze.

Însă a menționat că alte cadre medicale sunt nevoite să iasă din clinică pentru drumuri la alte pavilioane.

 • „Sigur, unii speculează aceste ieșiri”, a recunoscut Gherman. În acest sens, ea a menționat că va face „echipe de control” pentru a diminua fenomenul.

„Vor exista proceduri mai drastice. Vom încerca să restrângem aceste acțiuni. Nu au ce căuta în uniformă de protecție acolo. Nu încurajez asemenea practici”, a mai spus Claudia Gherman, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.

Pozele, făcute după scandalul bebelușilor infectați

Recent, trei familii au acuzat faptul că și-au pierdut bebelușii la Secția de Neonatologie din Cluj din cadrul Spitalului Județean de Urgență, în urma infecțiilor asociate actului medical, dând în judecată spitalul.

Un clujean a fotografiat personalul medical care iese în stradă în haine de spital. Ce spune managerul spitalului

Ce spunea atunci managerul

Managerul Claudia Gherman a reacționat la acel moment în cadrul unei emisiuni la postul local Cluj VIA TV.

„Suntem la distanță unii de alții. Nu beneficiem de o clădire monobloc, care sigur ne-ar simplifica foarte mult situația. Și atunci, avem personal însărcinat să transporte aceste probe biologice sau orice alte activități care necesită deplasarea de la un pavilion la altul. Nu aceeași categorie de personal este cea care deservește acești bebeluși sau mămicile din sala de naștere sau de operație.  Acolo avem reguli stricte. Acest personal care transportă probele, fiind în timpul serviciului, poartă aceste uniforme asemănătoare cu cele ale personalului de pe secția clinică, din sala de naștere, operație, reanimare, lăuze, unde regulile sunt foarte stricte. Există filtre la intrarea în blocul operator. Echipamentul cu care se merge pe secție, la vizită la bebeluși sau mămici nu este identic cu echipamentul cu care se intră în sala de operație, dar sigur, ca și aspect exterior, sunt asemănătoare”.ULTIMA ORĂ

 • Acum 7 hours Vocea ta
  URBANISM DE CUMETRIE: ”Solicităm ca  Primarul Emil Boc să își ceara scuze public față de petent pentru că mai mulți ani nu i-a răspuns în scris în legatură cu hotărârea luată și nu l-a primit în audiență”
 • Acum 9 hours PubliNews
  The magic of giving: cumpără cadourile perfecte pentru cei dragi și câștigă premii uimitoare la Iulius Mall Cluj
 • Acum 11 hours FOTOGRAFILA
  Încă un deștept din partidul lui OSĂ: Patinoar la Florești cu copacii înglobați în gheață. Care OSĂ înghețe și, prin urmare, OSĂ fie tăiați la anul că s-au uscat
 • Acum 11 hours Rautacisme
  S-a dat cu gazon rulat să se acopere mântuiala lucrărilor de pe treptele de pe care Emil Boc ne va arăta mândria de a fi român
 • Acum 15 hours FOTOGRAFILA
  “Doreii” municipalităţii în Oraşul de 5 muşchi prea încordaţi ai lui Boc
 • Acum 15 hours Politica
  Stoltenberg: „NATO este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat” (…) „Cu toţii plătim preţul pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar preţul nostru este în bani, în timp ce ucrainenii plătesc cu sânge”
 • Acum 16 hours Analiza
  Achimaş Cadariu crede că noi am uitat cum au fost trataţi bolnavii de cancer în pandemie şi-şi face publicitate politică cu “umanitatea” faţă de refugiaţii ucraineni
 • Acum 16 hours Politica
  Gabriela Firea despre certificatele de virginitate: “Un barbarism”
 • Acum 17 hours Politica
  Demisie din Consiliul Județean Cluj
 • Acum 18 hours Politica
  Sondaj CURS: PSD conduce detașat, PNL, dublu față de AUR. PNL plătește costurile guvernării, minciunile pe care s-a cățărat la guvernare
 • Acum 18 hours In vizor
  JUSTIŢIA TERGIVERSEAZĂ: Procesul inspectoarei din Primăria Cluj Napoca prinsă cu o avere ilicită de câteva sute de mii de euro merge cu viteza melcului
 • Acum 18 hours Politica
  ÎMPĂTIMIŢII DE “PĂCĂNELE”, TRECUŢI ÎN REGISTRUL NAŢIONAL, CA VIOLATORII: Legea care introduce obligaţia să existe o bază de date cu persoanele care intră la jocuri de noroc, promulgată
 • Acum 19 hours General
  Cod galben de ceaţă şi gheţuş
Citește și...
General

Cod galben de ceaţă şi gheţuş

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi dimineaţa, mai multe atenţionări nowcasting Cod galben de […]

Recomandările redacției
TOP CITITE