In vizor

Protestul BOLT se acutizează: Șoferii refuză să mai ia comenzi

Scris de 124

Protestul demarat de șoferii BOLT din Cluj-Napoca continuă, mai ales că reprezentanții companiei nu le-au oferit un răspuns mulțumitor. Decizia acestora de a boicota apicația BOLT a afectat și compania, dar și clienții. 

BOLT România a încercat să îi convingă pe șoferi că modul de tarifare aplicat este în beneficiul lor, deoarece le aduce mai mulți clienți, însă aceștia nu au fost deloc mulțumiți de acest răspuns.

Tariful unei aplicații de ride-hailing este stabilit cu scopul echilibrării cererii de curse primite de la clienți cu numărul de șoferi disponibili (oferta). Tarifele Bolt din Cluj-Napoca sunt cele mai mari din țară. Poți verifica tarifele Bolt pe https://bolt.eu/ro/cities/. Din toate studiile noastre reiese clar că orice creștere de preț are ca efect imediat diminuarea abruptă a cererii, adică mai puține curse pentru același număr de șoferi disponibili.
Un exemplu simplist: dacă la un preț de 10 lei / cursă ar exista 10 cereri, pentru un venit total de 100 lei, o creștere a prețului la 12 lei / cursă, chiar în condițiile unei scăderi proporționale a cererii, ar duce la un venit total de doar 96 lei (12 x [ ] . Câștigurile Bolt sunt calculate ca procent din valoarea cursei. Interesul nostru comun este să creștem valoarea generata de toate cursele Bolt iar asta depinde și de prețul curselor și de numărul lor.
În contextul restricțiilor de circulație determinate de pandemie cererile au scăzut oricum și în mod normal s-ar fi impus reducerea prețului. Am făcut tot posibilul să evităm acest lucru și am investit în discounturi pentru pasageri, astfel încât să primiți cât mai multe curse.

O parte dintre mesajele primite au făcut referire la faptul că tarifele Bolt sunt mai mici decât cele de taxi sau alte aplicații de ride-hailing. Strategia Bolt și diferențiatorul care ne face să fim prima alegere în ochii clienților din Cluj-Napoca este tocmai faptul că suntem cea mai accesibilă opțiune de pe piață. Am avut însă întotdeauna grijă ca veniturile șoferilor, la finalul unei perioade de lucru, să fie mai mari prin plata timpului petrecut în cursă, tarif diferențiat mai mare pentru distanțe lungi și nu în ultimul rând, prin numărul cel mai mare de curse primite. Astfel:
un șofer partener Bolt a câștigat în medie 3.3 lei/km în anul 2021 când luăm în calcul toate componentele cursei;
în medie șoferii parteneri Bolt au câștigat în 2021 35 lei/oră ceea ce le-a adus o medie de 1.000 ron/săptămână (excluzând eventualele bonusuri);
șoferii din top 10% din Cluj-Napoca au câștigat 1.800-1.900 ron/săptămână și 7.100 ron/lună în 2021
În plus față de cele de mai sus, șoferii noștri parteneri își pot suplimenta veniturile prin bonusul de recomandare (200 lei pentru fiecare șofer nou activat pe platformă până la sfârșitul lunii martie 2021). De asemenea, reluăm și programul de colantare pentru un număr limitat de mașini, cererea fiind în prezent mai mare decât necesarul.

Compania a răspuns protestului de ieri blocând mai mulți șoferi care erau parteneri BOLT, cu toate acestea cei mai mulți clienți nu au reușit să găsească o mașină în aplicație, fiind nevoiți să se îndrepte spre alte aplicații de ride sharing. Cei mai mulți șoferi sunt înrolați în toate aplicațiile astfel, că ei au avut mai puțin de pierdut decât a avut BOLT.

 

Șoferii sunt hotârăți să boicoteze activitatea BOLT la Cluj-Napoca, chiar dacă asta va duce la dispariția companiei de pe piața din Cluj. Șoferii susțin că BOLT România nu înțelege cerințele partenerilor din Cluj-Napoca, care își doresc doar să obțină un venit cinstit din această colaborare. 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 7 hours Politica
  ARUNCAREA ÎN DERIZORIU A ÎNVĂȚĂMÂNTULUI: Examenele orale de la Bacalaureat se echivalează cu notele din timpul liceului – prevede un proiect de Ordonanță de Urgență publicat de Ministerul Educației, în contextul celor mai mari proteste ale profesorilor în ultimii 18 ani
 • Acum 8 hours Justitie
  ROMÂNIA EȘUATĂ: O femeie al cărei copil de 12 ani a fost ucis la Revoluția din 1989 și-a dat foc în Poiana Brașov în semn de protest față de tergiversarea dosarului Revoluției. Poliția și procuratura au tăcut două săptămâni
 • Acum 10 hours Politica
  SOLDĂŢEL DISCIPLINAT AL PARTIDULUI: Boc îi ceartă pe profesorii greviști și ia partea puterii, care se dovedește zilnic incapabilă: ”Nu putem sacrifica aceste generații”. E, să fi fost altcineva la guvernare, ce discurs fulminant ar fi avut Maestrul!
 • Acum 10 hours PubliNews
  Educație și distracție la Iulius Mall Cluj: workshopuri pentru părinți și copii cu mentori de la școala Solis
 • Acum 11 hours Eveniment
  Ce vor solicita sindicatele din educație la Guvern: ”Îi transmitem și lui Iohannis că noi rezistăm”
 • Acum 11 hours Politica
  Președintele Iohannis ar fi avut o întâlnire ”decisivă” cu Ciucă și Ciolacu: Rotativa se face săptămâna viitoare pentru a evita criza de timp
 • Acum 12 hours Rautacisme
  Pe unde, Maestre, printre gropile de la metrou, OSĂ se facă culoar de transport public din Mănăștur până în Mărăști?
 • Acum 12 hours Rautacisme
  Emil Boc, primarul care le știe pe toate, numai administrație nu prea: De la ”Ioan Sabău nu pleacă nicăieri”, la ”felicitări noului antrenor”
 • Acum 12 hours In vizor
  Poliția Locală folosește semnalele acustice și luminoase în mod ilegal. ”Poliţia Locală încearcă din păcate să copieze Poliţia Română şi nu este de bun augur pentru că se ajunge la confuzii”
 • Acum 13 hours Eveniment
  A 12-a zi de grevă a profesorilor, nu e al 12-lea ceas și pentru Guvern și locatarul de la Cotroceni: Un nou miting de protest al profesorilor, la Guvern și la Cotroceni
 • Acum 14 hours Eveniment
  Grav accident de circulație pe DN1 E60, în Izvoru Crișului, județul Cluj. Un bărbat a rămas încarcerat, minoră consultată de echipajul SMURD
 • Acum 15 hours In vizor
  Pentru cine ar fi dispusă Ligia Deca, ministrul Educației, să facă pârnaie? Conform Legii Dialogului social, nr 367/2022, art 159. alin 2. ”Angajatorul nu poate încadra personal care să îi înlocuiască pe cei aflați în grevă”. Prin urmare, situația școlară la disciplina profesorilor aflați în grevă, NU POATE FI ÎNCHEIATĂ, decât ILEGAL
 • Acum 16 hours Din oras
  DONEAZĂ pentru Centrul Comunitar KHETANE de la Pata Rât! Împreună putem șterge pata de pe obrazul Clujului!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE