Eveniment

Proteste ale profesorilor sunt anunțate marți în mai multe județe. O nouă zi de grevă generală în școli

Marți, 6 iunie, este o nouă zi de grevă generală în școli și grădinițe. Până astăzi, elevii și profesorii au fost în vacanța începută joi, de Ziua Copilului. Federațiile sindicale au anunțat, într-un comunicat de presă, duminică, 4 iunie, că va continua greva generală din Educație, transmite Edupedu.

Sindicatele l-au acuzat sâmbătă, 3 iunie, pe purtătorul de cuvânt al Guvernului, că a dat informații incorecte într-un comunicat oficial: ele nu au fost de acord cu eșalonarea creșterilor salariale pe 3 ani, prin noua lege a salarizării.

Cornelia Popa Stavri, președintele Sindicatului Independent din Învăţământul Preuniversitar Sector 4 (afiliat la FSLI), a declarat aseară la Euronews că astăzi vor fi proteste în mai multe județe:

”Mâine (6 iunie – n.red) vor fi proteste în Mehedinți, Buzău, probabil și în alte județe, protestele vor continua, chiar și la București, joi va avea loc un protest de amploare care se va derula în fața Guvernului, un marș de protest, urmând să mergem pe același traseu către Cotroceni pentru a ne sfătui cu președintele României, pentru a înțelege că ceea ce a afirmat dumnealui în presă nu li s-a acordat profesorilor ceea ce au cerut, nici măcar nu au fost ascultate toate revendicările”, a spus Cornelia Popa Stavri.

Se preconizează un miting de amploare, cu deplasare între sediul Guvernului din Piața Victoriei și sediul Administrației Prezidențiale-Palatul Cotroceni, în ziua de joi, 8 iunie, sub rezerva primirii autorizației de la autoritățile locale.

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a spus, într-o intervenție la B1TV, că revolta este „maximă”: „Colegii noștri și-au asumat răspunderea pentru această acțiune, chiar dacă pierd din punct de vedere salarial. Revolta este maximă în momentul de față.”

SURSA: Edupedu

Ministerul Educației, contrazis de greviști

Elevii ar fi trebuit să se întoarcă în clase marți, 6 iunie, după minivacanța de Rusalii, dar școlile vor rămâne închise din cauza grevei generale. Sindicatele din învățământ au respins toate propunerile făcute până acum de Guvern, iar acțiunea de protest intră în a treia săptămână. Secretarul general FSLI, Cornelia Popa Stavri care este și profesoară a declarat la Euronews România că liderii sindicali vor continua și marți greva declanșată în urmă cu trei săptămâni.

”Semnalul pe care-l avem de la colegii noștri lideri de sindicat este că greva continuă și mâine (n.red – marți). Deci noi ne menținem procentul de lucru, fără nicio discuție. Mâine (n.red – marți) este o zi de lucru, mâine (n.red – marți) sperăm ca Guvernul să respecte articolul 162 din legea Dialogului Social care spune foarte clar ca în timpul grevei părțile au obligația de a continua negocierile în vederea soluționării revendicărilor care formează obiectul conflictului colectiv de muncă”, a menționat Cornelia Popa Stavri.

Potrivit unor informații oferite de Ministerul Educației, o parte dintre profesori ar renunța la grevă de mâine și vor reveni la clase. Cu toate acestea, Cornelia Popa Stavri a contrazis aceste afirmații și a precizat că greva profesorilor continuă.

„În sindicatul pe care eu îl conduc, FIS4, sindicatul din Sectorul 4 afiliat la FSLI, colegii mei m-au informat că nu renunță la grevă. Vor fi în totalitate în grevă așa cum au fost și săptămâna trecută, în procent de 80%”, a declarat Cornelia Popa Stavri.

Cornelia Popa Stavri a anunțat că protestele profesorilor vor continua, atât în țară cât și în București, urmând ca joi să se desfășoare un alt miting de amploare în fața Guvernului, urmat de un marș către Palatul Cotroceni.

„Mâine (n.red – marți) vor fi proteste în Mehedinți, Buzău, probabil și în alte județe, protestele vor continua, chiar și la București, joi va avea loc un protest de amploare care se va derula în fața Guvernului, un marș de protest, urmând să mergem pe același traseu către Cotroceni pentru a ne sfătui cu președintele României, pentru a înțelege că ceea ce a afirmat dumnealui în presă nu li s-a acordat profesorilor ceea ce au cerut, nici măcar nu au fost ascultate toate revendicările”, a spus Cornelia Popa Stavri.

„N-aș spune că Guvernul acesta nu a fost pregătit. A fost pregătit încă din decembrie, când eram în stradă, și ne-au promis că vor găsi soluții pentru revendicările din decembrie. Iată că au așteptat să vină luna iunie, știind că putem să blocăm buna desfășurare a examenelor, din păcate pentru copii, și nu au făcut pasul înainte. Nu s-ar fi ajuns cu 20.000 de oameni în stradă dacă în decembrie ar fi luat măsurile care se cuveneau, pe care le-am și discutat”, a mai completat Cornelia Popa Stavri.

SURSA: euronews.ro