Din oras

Protestatarii de pe Macesului si-au facut asociatie

Scris de 602

Asociatia pentru Protectia Urbanistica a Strazii Macesului (APUSM) urmeaza sa fie inregistrata legal. Membrii ei au ales ieri un presedinte, doi vicepresedinti si un consiliu director. La sfarsitul saptamanii viitoare, asociatia va functiona cu acte in regula. In structura s-au inscris cetatenii riverani si alti simpatizanti ai cauzei care nu locuiesc pe strada, dar care sunt la fel de nemultumiti ca primaria a autorizat in zona un proiect de blocuri cu 5-10 etaje.

Elek Levente, unul dintre primii clujeni care au militat impotriva “ingramadelii de betoane” de pe Macesului, a fost ieri ales presedinte al APUSM. De altfel, tot consiliul director este format din cei face au initiat miscarea si care locuiesc foarte aproape de santier.

“Suntem 5 in total, primii afectati de noile constructii si cei care am semnat actele in instanta”, spune Elek Levente.

Pana la sfarsitul saptamanii viitoare, spune Elek, in asociatie vor fi inscrisi intre 60 si 80 de clujeni, riverani sau simpli sustinatori ai cauzei. Astfel, ei au fost impartiti in trei categorii: membrii activi (cei care au o legatura directa cu strada Macesului, care locuiesc sau au terenuri in zona), membrii simpatizanti (orice clujean care se declara sustinator al cauzei pe care ei au initiat-o) si membrii de onoare (arhitecti, membrii ai comisiei de urbanism care ii sprijina sau ii ajuta).

Maine vor protesta din nou

Maine, cei de la APUSM planuiesc o noua actiune pe strada atat de mediatizata in ultima perioada. Pentru a-i atrage atentia primarului Emil Boc despre neregulile din zona, clujenii o sa-si parcheze masinile in proximitatea santierului si o sa blocheze, din nou, strada.

“Vrem sa vada si primarul cum o sa arate strada dupa ce o sa se mute acolo 300 de familii. Constructorul si reprezentantul primariei habar nu au cate locuri de parcare sunt prevazute in zona, au demonstrat-o la ultima intalnire cu prefectul”, mai spune Elek.

Acesta tine sa sublinieze ca asociatia pe care o conduce nu militeaza impotriva dezvoltarii orasului, ci impotriva constructiilor ilegale, haotice: 

“Nu ne punem de-a curmezisul in fata constructorilor, ci vrem ca lucrurile sa se deruleze in mod normal si legal”. 

Conform hotararii Consiliului Local nr. 458 din 2008, pe strada Macesului s-au avizat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) si un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru un ansamblu mixt de locuinte si dotari, de la demisol, parter si trei etaje la subsol, demisol, parter si 10 etaje. Mai exact, a fost modificata Unitatea Teritoriala de Referinta a zonei de la maxim trei etaje si spatii verzi in zona de locuinte si dotari cu regim de inaltime de la trei la 10 etaje.

Prin PUD se propune amplasarea cladirilor cu patru-cinci etaje inspre strada, cele cu trei etaje perimetral-sud, iar cele cu sapte-zece etaje in partea centrala si de nord, spre parau. In partea centrala a ansamblului se rezerva amplasamente pentru gradinita, comert, servicii si o zona plantata pentru parc-agrement-sport. Gradinita va avea 400 mp si trebuie cedata primariei. Ansamblul urmeaza sa aiba 290 de apartamente.

Locuitorii strazii Macesului sunt nemultumiti de faptul ca intr-o zona de case va fi construit un ansamblu de blocuri, in care se vor muta 300 de familii, pentru care nu exista infrastructura in zona si nici locuri de parcare.

sursa foto: ziuadecluj.realitatea.netULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Rautacisme
  Emiluț, reacție de curtea din dos a grădiniței la declarațiile lui Drulă: ”Trebuie ţinut departe de Cluj”
 • Acum 6 hours Politica
  Drulă s-a dezlănţuit la adresa primarului Emil Boc numindu-l mincinos, incompetent și paralel cu proiectele mari de infrastructură. Cum va da Boc de gard metroul și centura metropolitană?
 • Acum 7 hours Rautacisme
  Clujul devine și mai ”smart” prin amplasarea a 4 toalete inteligente „în zonele turistice intens frecventate și în spațiile de agrement” din Piața 1 Mai, str. Bucium, Piața Mărăști și Parcul Detunata
 • Acum 8 hours Politica
  ”DOSARUL CU ȘINĂ” PRIMEȘTE O LOVITURĂ: Documentele financiar-contabile nu vor mai trebui arhivate 50 de ani, ci doar 5 ani. Legea a fost promulgată
 • Acum 9 hours Justitie
  Cică abia se descurcă cu banii, dar a preluat afacerea de milioane de la fostul consilier judeţean Traian Florinel Cuc, judecat pentru evaziune
 • Acum 10 hours Sanatate
  Clujul, din nou, în topul COVID
 • Acum 10 hours Sanatate
  Numărul cazurilor COVID crește alarmant. Anunțul ministrului Sănătății: “Numărul de decese, din fericire, rămâne mic” (…) “Estimăm o creștere a infectărilor”
 • Acum 11 hours Politica
  Noroc cu Daniel Buda că mâncăm porcul “ieftin şi bun”: “Fără subvenții, un kg de carne de porc ar costa 60 de euro”. Şi cât ar fi costat dacă clasa politică nu ar fi distrus întreaga Agricultură, din România?
 • Acum 11 hours Cooltura
  Cea mai recentă premieră a Naționalului clujean: teatru pe tonalități de alarmă antiaeriană cântată la saxofon
 • Acum 13 hours Editorial
  În maximum 30 de zile Rareş Bogdan nu va accepta ceva. Orice, numai să fie într-o zi de marţi. Ca să „scârţi-scarţi”!
 • Acum 14 hours Din oras
  IPOCRIZIILE LUI EMIL BOC: Una fumăm în spaţiul public, alta în scris, oficial. Nu a reuşit să ia Băile Someşeni? Băile Someşeni pot să piară!
 • Acum 15 hours Sport
  U Cluj a fost ciuca bătăilor în stagiul de pregătire din Austria
 • Acum 1 day General
  Gazeta de Cluj a câștigat procesul intentat de un contabil cercetat pentru evaziune
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE