In vizor

Culmea absurdului: DSV te obliga sa iti duci animalul pentru pasaport, dar nu te lasa cu el in cladire

In cladirea Directiei Sanitar-Veterinare din Cluj, ce a costat 3,2 milioane de euro, este interzis accesul cu animale. Cu toate acestea, institutia este singura abilitata sa vizeze pasapoartele patrupedelor, si tot aceasta arata ca prezenta animalelor in cladire este obligatorie. Sediul institutiei a fost reabilitat in 2010, insa cladirea de cinci etaje nu este dotata nici macar cu un singur spatiu pentru animale. Acestea sunt tinute afara, pe rampa destinata persoanelor cu dizabilitati.

Lungul drum al birocratiei

Pentru a da un caine spre adoptie in strainatate, autoritatile iti solicita o serie de documente, printre care un pasaport si un CIP, implantat de catre medicul veterinar. Pasaportul nu este, insa, valabil fara o stampila de la Directia Sanitar-Veterinara. Pentru a viza pasaportul, proprietarii animalelor trebuie sa se prezinte la DSV impreuna cu patrupedul. Aici, un angajat ar trebui sa scaneze CIP-ul si sa verifice datele din pasaport, dupa care sa puna viza pe actul de iesire din tara.

Sediul Directiei Sanitar-Veterinare din Cluj-Napoca a fost reabilitat de curand, iar lucrarile au costat 3,2 milioane de euro. Cu toate acestea, in intreaga cladire nu a fost amenajata o singura camera pentru animale.

Atunci cand te prezinti pentru obtinerea vizei de pasaport, portarul are grija sa te opreasca la usa. Asta, cu toate ca esti informat, in prealabil, ca prezenta patrupedului este obligatorie.

De altfel, in cladire chiar reprezentantii institutiei au lipit afise informative, prin care esti informat ca prezenta animalului este obligatorie, pentru a obtine viza pe pasaport.

Pentru vizarea actelor, DSV Cluj are un singur birou, la parterul cladirii. Aici programul cu publicul este de numai trei ore pe zi, intre 10.00 si 13.00, patru zile pe saptamana. Pentru a obtine pretioasa viza ar trebui sa astepti la rand, dar nu poti, nu ai voie in cladire cu cainele!

Tot ce poti sa faci este sa astepti afara, pe scarile institutiei, poate-poate va iesi un angajat sa iti ofere ajutor.

Explicatia directorului te lasa perplex: “Atat putem!”

Explicatiile directorului DSV Cluj sunt cel putin puerile. Nicolae Pivariu spune ca, intr-adevar, nu se poate intra cu cainele in birou, iar singura solutie este sa il tii afara.

“Avem la intrare o rampa pentru persoane cu dizabilitati. Am folosit spatiul acela pentru astfel de situatii, sunt tinuti in rampa. Atat am putut face, alta posibilitate nu avem. Sau sta proprietarul cu el in masina, si vine angajatul nostru si ii scaneaza CIP-ul”.

Intrebat de ce nu s-a amenajat, totusi, o camera pentru animale in cladirea Directiei Sanitar-Veterinare, Pivariu ridica din umeri: “Atat putem, atat s-a facut atunci cand a fost reabilitata cladirea”.

Ca solutie pe viitor, directorul DSV Cluj spune ca a facut propunerea ca un anumit numar de  cabinete veterinare sa primeasca imputernicirea pentru a pune viza pe actele oficiale.

Noul sediu al DSV Cluj a costat 3,2 milioane de euro. Investitia a fost realizata in cea mai mare parte din fonduri SAPARD (2 milioane de euro), iar 1,2 milioane de euro reprezinta contributia de la bugetul de stat. Sediul  administrativ functioneaza intr-o cladire cu cinci etaje, iar intr-o o alta cladire, de doua etaje, functioneaza laboratoarele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *