Eveniment

Protest spontan al taximetriștilor clujeni. Circulația în zona centrală este blocată

Ttaximetriștii clujeni se alătură protestului organizat la București și au inițiat proteste spontane în mai multe locații din oraș.

Taximetriștii protestează în zona centrală a orașului. Aceștia blochează o bandă de circulație în fața catedralei ortodoxe ceea ce a dat complet traficul peste cap. În acest moment circulația este blocată îi Piața Cipariu și în Piața Șteafn cel Mare, însă aglomerația începe de pe Calea Turzii.

De asemenea, taximetriștii protestează și în Piața Mihai Viteazu.

De trei zile, taximetriștii din toată țara protestează în Piața Consituției.

Conform unui comunicat al Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian, acţiunea are ca scop atragerea atenţiei Guvernului României, privind multiplele solicitări depuse în ultimele şapte luni, în încercarea de a modifica Legea 204/2019(OG49/2019), care reglementează transportul alternativ.

Principalele revendicări ale taximetriştilor vizează: limitarea copiilor conforme, pe criterii similare cu cele aplicate serviciului de taximetrie, având ca rezultat protejarea calităţii vieţii şi aerului, aglomerării traficului şi poluarea din marile oraşe, cât şi asigurarea unei predictibilităţi economice pe acest segment de piaţă; eliminarea posibilităţii de emitere a copiei conforme pentru auto deţinute de operatori cu contract de comodat sau închiriere şi ridicarea pragului de autorizare la vechimea maşinii la 5 ani prima autorizare, maximum 10 ani; interzicerea colantării, sau aplicarea regulamentelor locale cu privire la r lame, pe autoturismele arondate la platformele digitale şi aplicarea de ecusoane pe portierele spate care să conţină datele de identificare ale operatorului; eliminarea „tarifului dinamic” potrivit recomandărilor de la Consiliul Concurenţei cu privire la practicile înşelătoare; respectarea Art. 6 din Legea 204/2019 cu privire la fiscalizarea curselor şi comisioanelor printr-o entitate fiscală înregistrată la ONRC cu Suspendarea avizului tehnic până la intrarea în legalitate.