Din oras

Prostituata din Cluj, condamnata la 3.000 de ore de munca in folosul comunitatii

Indiferent de statutul social, odata ce ai facut o greseala risti sa ajungi sa prestezi munca in folosul comunitatii. La nivelul municipiului Cluj-Napoca pentru condamnari penale sau contraventionale majoritatea persoanelor care desfasoara munca in folosul comunitatii sunt tineri implicati in trafic si consum de droguri. Procentul acestor tineri depaseste usor 30% din totalul personalor care desfasoara activiati de curatenie in parcurile din oras, la Sala Polivalenta sau Cluj Arena. De la patroni de firme pana la prostituate si cersetori, odata ce au fost obligati de o instanta sa presteze munca pentru societate, toti sunt egali. 

La nivelul municipiului Cluj-Napoca indeplinirea mandatelor de aducere la cunostinta catre persoanele obligate sa munceasca in folosul comunitatii este facuta de catre reprezentantii Politiei Locale. Numai anul trecut au fost inregistrate 645 de mandate, de 5 ori mai multe decat in 2014.  

Persoanele obligate sa presteze cate doua ore zilnic in folosul municipalitatii sunt condamnate fie in dosare penale, fie au savasrit fapte  contraventionale. Daca in cazul celor care au savarsit fapte de natura penala procentajul de prezenta este de 100%, in cazul persoanelor condamnate contraventional prezenta nu depaseste 25%. Motivul este unul cat se poate de simplu: vidul legislativ si faptul ca persoanele condamnate la munca in folosul comunitatii in urma unor fapte contraventionale refuza sa se prezinte pentru a-si ispasi pedeapsa.

“In cazul persoanelor care efectueaza munca in folosul comunitatii putem spune ca toti sunt egali, indiferent de fapta pe care au savarsit-o. Sunt muncile stabilite prin hotarare de consiliu si prin lege. Daca la nivelul celor condamnati penal nu am intalnit niciun fel de problema, cei pe contaventional sunt foarte dificili. O parte vin, iau la cunostiinta mandatul, si nu se mai prezinta. Doar 25% dintre acestia vin sa presteze. Avem multe sanctiuni date pentru cersetorie, pentru prostitutie, acestea sunt  marea majoritate a dosarelor. Mai avem si amenzi neplatite de la CTP, iar pentru ca nu au putut  fi executati silit pentru plata amenzilor sunt trimise dosarele lor la noi”, a afirmat Ovidiu Banga, seful Serviciului de Politie Locala a Primariei Cluj-Napoca.

Activitatile pe care le desfasoara cei condamnati la munca in folosul comunitatii sunt activitati de curatenie la principalele obiective ale municipalitatii sau ale judetului. Este vorba de Sala Polivalenta, stadionul Cluj Arena, Parcul Central, cinematografe,  gradinite si crese. In mod normal pentru asemenea activitati municipalitatea ar trebui sa scoata bani grei din bugetul local, insa o face mult mai usor prin intermediul serviciului de Politie Locala care monitorizeaza activitatea celor care au obigatia de a munci in folosul comunitatii. 

“Mandatul de punere in aplicare a pedepsei ajunge la noi si la cetatean. Acesta are obligatia ca intr-un anumit termen sa se prezinte la primarie. Multi nu mai au domiciuliul din buletin  motiv pentru care am soicitat sprijinul structurior Jandarmeriei si al Politiei Romane. I-am  rugat, ca in activitatile lor de patrulare, daca identifica persoane care trebuie sa indeplineasca aceste activitati de munca in folosul comunitatii, sa ne anunte. Suntem primii pe tara la ducerea in executare a mandatelor de munca in folosul comunitatii. Dupa ce sunt luati in evidenta, li se face instructajul de protectia muncii, dupa care sunt repartizati directiilor de specialitate care le gasesc de lucru acestor oameni. In princial la Polivalenta, la stadion, la crese, gradinite, cinematografe sau in parcurile de pe raza orasului”, a declarat Ovidiu Banga.

Cele mai ciudate ca numar de ore in folosul comunitatii intalnite la nivelul municipiului Cluj-Napoca sunt un student care a fost obigat initial la 8 ani de munca pentru societate si o prostituata clujeana, care are nenumarate amenzi pe care nu si le-a platit niciodata, motiv pentru care instanta a obligat-o sa presteze 3.000 de ore in folosul comunitatii. 

“Am avut un caz acum cativa ani, un student, nu mai stiu pentru ce a fost condamnat, insa la dosar era trecut ca trebuie sa munceasca timp de 8 ani, cate doua ore pe zi. Intre timp s-a rejudecat procesul si a muncit doar trei ani. Cel mai actual este cazul unei prostituate, care are obligatia de a presta 3.000 de ore, insa de fiecare data ne semneaza ca a luat la cunostinta, dar nu se prezinta sa munceasca in folosul comunitatii. Judecatoria ii transforma aceasta nerespectare a deciziei in alta sanctiune care ramane in aer. Legea are unele indeajunsuri si credem ca pe viitor se vor face unele modificari pentru o imbunatarire”, a afirmat Ovidiu Banga.

Potrivit reprezentantilor Politiei Locale clujene marea pondere a persoanelor care sunt obligate de catre instanta, in urma unor procese penale, la munca in folosul comunitatii au savarsit infractiuni cum ar fi consum si trafic de droguri, conducerea unui autovehicul sub influenta bauturilor alcoolice, vatamari corporanle , dare de mita, furturi, trafic de influenta, prostitutie sau inselaciune. 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *