Din oras

Proprietarii din centru vor bani mai mulți pentru clădirile expropriate în vederea modernizării arterei Moților – Calea Mănăștur

48 de imobile de pe Calea Moților – Ilie Măcelariu – Calea Mănăștur – strada Uzinei Electrice – strada Oțetului – strada Mărginașă vor fi afectate de lucrările de modernizare a acestor străzi. Primăria va plăti peste 9 milioane lei pentru despăgubirea proprietarilor în urma exproprierii mai multor clădiri și terenuri din zonă. Nu toată lumea este însă mulțumită de valoarea sumei oferită de Primărie pentru despăgubire.

În ședința de Consiliu Local de astăzi a fost prezentată situația unei case de pe Ilie Măcelaru 37 pentru care este nevoie de expropriere totală. Reprezentantul familiei expropriate afirmă că despăgubirea este corectă din punct de vedere legal, dar este sub prețul pieței și nu este corectă din punct de vedere moral.

„Nu suntem împotriva proiectului, vrem ca orașul să se dezvolte, dar vrem o despăgubire justă. Dacă vă uitați în documentația aferentă proiectului, este vorba de un imobil cu teren de 397 mp și casă de 144 mp, iar la dvs apar 128 mp. Dacă aduni sumele despăgubirilor ajungi la undeva la 217 mii euro. Considerăm că valoarea aceasta este foarte mică față de valoarea de piață și cu acești bani nu poți cumpăra ceva similar în zonă. Știu că este legal calculată această despăgubire, dar moral nu este corect. Vreau să vă rog să încercați să găsiți o modalitate legală de a compensa proprietarii clădirilor despăgubite cu sume corecte din punct de vedere moral”, a afirmat reprezentantul familiei care urmează să fie despăgubită.

Iulia Ardeuș, șef în cadrul Serviciului de Urbanism din cadrul Primăriei a precizat că potrivit legii, baza de evaluare e reprezentată așa cum e ea reglementată de lege. Raportele de evaluarea se fac având la bază exepertizele întocmite de Camera Notarilor Publici. Așadar, nu se poate face o modificare.

„Dacă noi aprobăm acum proiectul, dar dacă proprietarii aduc documente suplimentare care să arate modificarea imobilului, se poate face o reevaluare. Aceasta este metoda amiabilă”, a punctat Iulia Ardeuș.

La rândul său, primarul Emil Boc a afirmat că nu are nicio problemă să plătească bani mai mulți, dacă legea va permite o reevaluare.

„Dacă expertul spune că documentele pe care le veți prezenta permit ca raportul să permită o reevaluare în sus, nu va fi nicio problemă să oferim mai mult pentru expropriere. Nimeni nu vrea să tragă pe sfoară pe nimeni, vă asigur de acest lucru. Vă asigur că veți avea din partea mea respectul și susținerea financiară”, a declarat Boc.

În octombrie 2020, Primăria aproba investiția de extindere și modernizare pe traseul Calea Moților-Calea Mănăștur-str Uzinei Electrice-str Oțetului-str Mărginașă și a dat undă verde etapei de exproprieri pe coridorul ce urmează să fie reamenajat.

Valoarea totală a investiției era estimată la 54.328.940,68 lei, ceea ce înseamnă peste 11 milioane de EURO. De altfel, potrivit documentației aprobate deja de consilierii locali, valoarea exproprierilor era estimată la suma de 14.466.601,95 lei, iar durata de a realizare a investiției era preconizată la 24 de luni, adică doi ani de zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *