Politica

Promisiunea lui Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu primarii: ”În săptămânile următoare vom lua decizii concrete”. Emil Boc s-a băgat și el în cadru: mai vrea niște funcționari în Primărie

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat marți, după o întâlnire cu reprezentanții Asociației Municipiilor din România, că săptămâna viitoare vor fi adoptate decizii concrete pentru descentralizarea fondurilor europene.

  • Premierul a avut marți o întâlnire cu primarii celor mai importante orașe ale țării, membri ai Asociației Municipiilor din România. Marcel Ciolacu susține că aceștia „au venit cu o abordare extrem de serioasă și de responsabilă despre dezvoltarea comunităților pe care le reprezintă”.

O mare parte din întâlnire a fost consacrată reformelor și investițiilor din PNRR.

”Faptul că administrația locală este atât de conectată la acest adevărat Plan Național de Dezvoltare Economică a României reprezintă un impuls major pentru Guvern și administrația centrală să se miște mai repede și mai eficient. Eu și colegii mei din Guvern le-am răspuns tuturor solicitărilor care vizează măsuri pentru a susține finalizarea rapidă a acestor proiecte care vor îmbunătăți viața a milioane de români”, susține șeful Guvernului.

Acesta a precizat că este un adept al descentralizării fondurilor europene către administrația locală, ”iar în săptămânile următoare vom lua decizii concrete care să producă efecte vizibile în acest sens! Cred cu tărie că acesta este drumul corect pentru ca România să se dezvolte prin investiții importante folosind toți banii europeni disponibili”.

Imediat după aceea s-a băgat la declarații și primarul Cluj-Napoca, Emil Boc să spună lumii ce riscăm să OSĂ se întâmple: ”Riscăm să nu cheltuim banii din PNRR!” Iaca cum se poate spăla pe mâini de problema metroului…

  • Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, Emil Boc, a declarat că în urma discuţiilor avute de reprezentanţii AMR, marţi, la Guvern, cu premierul Marcel Ciolacu şi cu mai mulţi miniştri de linie, au obţinut promisiunea că până la 1 septembrie MIPE va achita datoriile pe care acest minister le are pe proiectele finanţate din fonduri europene.

„E corect să spunem că domnul ministru Câciu a fost foarte receptiv pe această temă şi ne-a dat asigurări că până la 1 septembrie facturile restante vor fi achitate şi, evident, va face un mecanism mult mai rapid de achitare a acestor facturi. Deci, avem, deja, un orizont de timp cu care putem vorbi cu constructorii. (…) Riscul este următorul, constructorii ne notifică cu privire la faptul că reziliază sau ne cer penalităţi de întârziere, noi trebuie să dăm în judecată Guvernul că nu ne vin bani din fonduri. Avem acum un calendar previzibil, 1 septembrie, de achitare a restanţelor, ceea ce ne dă nouă o gură de oxigen în relaţia cu constructorii”, a declarat Emil Boc, preluat de Agerpres.

Un subiect sensibil abordat în discuția cu premierul a fost cel legat de standardele de cost. Vă amintiți, nu, că s-a buftat licitația pe tronsoanele doi și trei ale Centurii metropolitane din cauza faptului că s-au făcut niște caiete de sarcini de toată jena și cu niște prețuri total neatractive?

„Am cerut ca unele standarde de cost să fie actualizate, ţinând cont de nivelul inflaţiei, de creşterea preţurilor la materiale. În mod concret, la reabilitarea energetică a clădirilor pe fondurile din PNRR avem un standard de cost de 440 de euro pe metru pătrat, iar toate studiile de fezabilitate ne arată că aceste costuri, acum, sunt de la 600-800-1.000-1.200 de euro. Dacă nu se actualizează acest standard de cost, riscăm să nu cheltuim banii din PNRR, clădirile să nu le reabilităm, cetăţenii să nu aibă posibilitate să plătească mai puţin la factură şi să nu ne îndeplinim nici obiectivul din Green Deal cu privire la reabilitarea energetică a clădirilor, ştiind faptul că, general, clădirile sunt responsabile pentru 40% din poluare. (…) Şi am găsit deschidere la Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Fondurilor Europene, cei care gestionează acest subiect, împreună cu prim-ministrul, să actualizăm, atât cât este posibil, aceste costuri ca să putem merge mai departe”, a declarat Boc.

Emil Boc nu a uitat că ar mai putea pune niște cărători de geantă ai PDL al PNL Cluj în pita banului public și a deschis subiectul deblocării posturilor din administraţia publică locală. Nu sunt bani pentru probleme stringente, dar lui Boc i-ar mai lipsi niște ajutoare de băgători de seamă în primărie. Totul împachetat în vorbele frumoase ale ”accesării fondurilor europene”.

„Aici, noi, avem, deja, un blocaj prin limita maximă de personal pe care o putem avea în administraţia publică locală. De exemplu, o primărie gen Cluj poate avea 1.000-1.100 de funcţionari, maxim. În condiţiile în care sunt pensionări, în condiţiile în care oamenii pleacă prin demisii, pleacă în alte părţi pentru că-şi găsesc o funcţie mai bună, noi riscăm să nu putem implementa fondurile europene prin plecarea funcţionarilor. Această blocare nu trebuie să se aplice în administraţia publică locală. Să se aplice acolo unde nu au standarde de personal. De exemplu, în administraţia centrală nu există o limită câţi angajaţi pot să aibă. La noi avem această limită şi atunci nu se mai justifică a doua plafonare pe care, repet, o avem prin lege, şi din această perspectivă sperăm că vom avea în perioada următoare o rearanjare a posibilităţii de a putea la capacitate maximă în administraţia publică locală”.

Să-i zică cineva primarului Emil Boc că municipalitatea are numărul de funcționari stabiliți conform legii în urma numărului de cetățeni stabiliți conform numărătorii statistice. Iar Cluj-Napoca nu a crescut ca populație, din contră, scârbiți de non-administrația practicată de el timp de 18 ani, clujenii au migrat în localitățile limitrofe.