In vizor

Proiectul legii privind starea de alertă: Achiziții publice fără licitație și amenzi în baza unei ordonanțe din 2001. Vezi principalele prevederi

Proiectul de lege adoptat luni de Guvern privind starea de alertă prevede atât obligativitatea purtării măștilor în spațiile închise, după data de 15 mai, odată cu intrarea in vigoare a noii stări de alertă, cât și continuarea achizițiilor publice fără organizarea licitațiilor. Un alt aspect însemnat și care vizează regimul amenzilor va fi aplicat în baza unei ordonanțe din 2001. 

Astfel, în perioada stării de alertă, care va urma după încetarea stării de urgență din 15 mai 2020, regimul juridic al contravențiilor este asimilat și pus în acord cu prevederile Ordonanței 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor în contextul în care regimul contravențiilor stabilit în baza Ordonanței 1/1999 a fost declarat neconstituțional, a anunțat Ionel Dancă, șeful Cancelariei prim-ministrului, prezentând principalele măsuri din proiectul de lege privind combaterea pandemiei de COVID-19, pe toată durata stării de alertă.

Ordonanța 2/2001 reprezintă cadrul general legislativ în baza căruia pot fi date amenzi.

OUG 2/2001 poate fi consultată aici

Măsuri cuprinse în proiectul trimis spre aprobare Parlamentului:

 Achiziționarea bunurilor și serviciilor de necesitate imediată în gestionarea situației de urgență pentru care a fost declarată starea de alertă, prin negocierea fără publicare prealabilă.

Se instituie obligativitatea purtării măștii în spații comerciale, locul de muncă, spații publice închise și mijloacele de transport în comun

Angajatorii pot dispune unilateral desfășurarea activității de acasă (telemuncă).

Activitatea cultelor religioase se defășoară în aer liber. Astfel, în ceea ce privește cultele religioase, potrivit proiectului de lege, activitatea acestora se exercită liber cu respectarea regulilor de disciplină sanitară stabilită de autoritățile cu atribuții în domeniu, inclusiv de Comitetul Național pentru Situații de Urgență cu consultarea Departamentului cultelor.

Ministerul Sănătății preia conducerea spitalelor aflate în subordinea primăriilor și consiliilor județene.

În mall-uri pot rămâne deschise magazinele care vând articole electronice cu livrare la domiciliu și magazinele care au acces direct din exteriorul incintei.

Sănătate: posturile vacante din Ministerul Sănătății pot fi ocupate de personal contractual fără concurs pentru durata stării de alertă.

Regimul juridic al contravențiilor e asimilat cu cel prevăzut în Ordonanța guvernului 2/2001. În acest fel a fost modificat regimul contravențiilor, astfel încât regimul juridic al contravențiilor este asimilat și pus în acord cu prevederile Ordonanței Nr.2/2001 pentru a evita situația creată în contextul în care regimul contravențiilor stabilit în baza Ordonanței 1/1999 a fost declarat neconstituțional de către CCR.

Se pot plafona prețurile la medicamente, echipamente de protecție, dezinfectanți.

Muncă: Valabilitatea contractelor colective de muncă se prelungește pe durata stării de alertă, plus 90 de zile după expirarea acesteia.

În firmele private, instituțiile publice centrale și locale și în firmele cu capital de stat cu peste 50 de angajați pot stabili programe individualizate de muncă astfel încât să existe un interval de o oră la sosire și plecare între angajați.

Instituțiile și autoritățile publice pot angaja personal fără concurs în funcție de nevoile determinate de prevenirea și combaterea situației care a determinat starea de alertă pe durată determinată de 6 luni.

Pe durata stării de alertă, prin derogare de la Codul Administrativ, pot fi numite în funcții publice persoane care nu sunt funcționari publici, pentru o durată determinată de 6 luni.

Proiectul a fost transmis Parlamentului pentru dezbatere şi adoptare în regim de urgenţă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *